Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήττα για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή - Διακόπτει τις συνομιλίες με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία, προσεγγίζει το Ιράν

Ήττα για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή - Διακόπτει τις συνομιλίες με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία, προσεγγίζει το Ιράν
Τηλεφωνική συνομιλία Mohammed bin Salman - Raisi
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες που στόχευαν στην εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Γάζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση.
Το βασίλειο «αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση με το Ισραήλ και ενημέρωσε γι' αυτό τους αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε η πηγή, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony  Blinken βρίσκεται αυτή τη στιγμή, Σάββατο 14/10  στο Ριάντ, στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας.
Με την επιλογή της αυτή η Σαουδική Αραβία βάζει ουσιαστικά στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη του Ριάντ, σηματοδοτώντας μια ταχεία επανεξέταση των προτεραιοτήτων της στην εξωτερική πολιτική και στρεφόμενη στη συνεργασία με το Ιράν.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman δέχθηκε το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Embrahim Raisi καθώς το Ριάντ προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έκρηξη βίας σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις συνομιλίες με το Ισραήλ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, κάτι που ήταν ένα βασικό βήμα για το βασίλειο να εξασφαλίσει αυτό που το Ριάντ θεωρεί ως το πραγματικό έπαθλο ενός αμυντικού συμφώνου των ΗΠΑ ως αντάλλαγμα.
Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο νέος πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ όσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Σαουδάραβες ηγέτες έλεγαν ότι κινούνταν σταθερά προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία, η γενέτειρα του Ισλάμ και η πατρίδα των δύο ιερότερων τοποθεσιών της, μέχρι την τελευταία σύγκρουση είχε δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε να εκτροχιαστεί η επιδίωξη ενός αμυντικού συμφώνου των ΗΠΑ ακόμη κι αν το Ισραήλ δεν πρόσφερε σημαντικές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κράτος, ανέφεραν προηγουμένως πηγές.
Αλλά μια προσέγγιση που παραγκωνίζει τους Παλαιστίνιους, υπό τις σημερινές συνθήκες του άνισου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών, εκ των οποία μάλιστα οι περισσότεροι είναι άμαχοι Παλαιστίνιοι, κινδυνεύει να εξοργίσει και να στρέψει ενάντιa στη Σαουδική Αραβία όλο τον αραβικό κόσμο.
Για το λόγο αυτό η πρώτη πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ριάντ είπε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν προς το παρόν και το ζήτημα των ισραηλινών παραχωρήσεων για τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν ξαναρχίσουν οι συζητήσεις - ένα σχόλιο που δείχνει ότι το Ριάντ δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα.

Τηλεφωνική συνομιλία Salman - Reisi

Η σύγκρουση στη Γάζα ώθησε επίσης τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο του Ιράν να μιλήσουν για πρώτη φορά μετά από μια πρωτοβουλία με τη μεσολάβηση της Κίνας που ώθησε τους  δυό αντιπάλους του Κόλπου να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο Απρίλιο.
Σε δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο πρίγκηπας διάδοχος είπε στον Raisi «το βασίλειο καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας την κίνηση του Ριάντ να περιορίσει την κρίση.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η κλήση, που έκανε ο Raisi προς τον διάδοχο, είχε ως στόχο να στηρίξει «την Παλαιστίνη και να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή».
«Η κλήση ήταν καλή και πολλά υποσχόμενη», είπε ο αξιωματούχος.
Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η κλήση διήρκεσε 45 λεπτά και είχε την ευλογία του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Ali Khamenei. .

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης