Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Μάχες Ισραήλ με Hezbollah σε Λίβανο, Συρία, επιδρομές στη Γάζα, απειλή Ιράν – Σοκ με 17.500 θύματα

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Μάχες Ισραήλ με Hezbollah σε Λίβανο, Συρία, επιδρομές στη Γάζα, απειλή Ιράν – Σοκ με 17.500 θύματα
Hamas: Το Ισραήλ διαπράττει Γενοκτονία, δεν εγκαταλείπουμε τη Λωρίδα της Γάζας - Ιράν: Η σύγκρουση  θα γενικευθεί
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές Upd).Στις φλόγες τυλίγεται στη Μέση Ανατολή με άμεση την προοπτική επέκτασης των εχθροπραξιών στην περιοχή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων από τη Βόρεια Γάζα, η οποία σφυροκοπείται ανελέτητα από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά.
Η Hezbollah, από τις βάσεις που διαθέτει στο Λίβανο, βάλλει κατά του Ισραήλ από βορρά, με επιθέσεις μικρής εμβέλειας προς το παρόν, αλλά καθημερινές που εγκυμονούν την απειλή να ανοίξει κι άλλο μέτωπο στο Λίβανο.
To Ισραήλ έχει αρχίσει να πλήττει στόχους της Hamas ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες και στις εισβολές τρομοκρατών από τη Γάζα.
Σύμφωνα με αναφορές υπάρχει φόβος για διείσδυση μαχητών της Hamas στα νότια σύνορα του Ισραήλ, τις πόλεις Zikim και Karmia.
Μετά από πυρά από συριακό έδαφος, ο ισραηλινός στρατός εκτοξεύει βολές πυροβολικού προς τη Συρία

Ο φρικτός απολογισμός της σύγκρουσης ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 17.500 νεκρούς  και τραυματίε
ς.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων αναφέρονται συγκεκριμένα τουλάχιστον 2.269 νεκροί και 9.814 τραυματίες  από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες επτά μέρες.
Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μόνο κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζώη σε τουλάχιστον 324 Παλαιστινίους ενώ 1.000 άλλοι έχουν τραυματισθεί, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Την ίδια ώρα ο Στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου (7/10) από τη Hamas, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF Daniel Hagari.
Ο Hagari πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 126 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Hamas


Από την πλευρά του Ισραήλ αναφέρονται πάνω από 1.500 νεκροί και σχεδόν 4.000 τραυματίες, από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Τις τελευταίες ώρες  στη σύγκρουση επιχειρεί να μπει  και η Al Qaeda, καλώντας σε επιθέσεις των πιστών εναντίον στόχων του Ισραήλ και των χωρών που το υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο.


IDF: Απάντηση σε επιθέσεις από τη Συρία με πυρά πυροβολικού

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) αντεπιτίθενται σε επιθέσεις από τη Συρία, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του .
«Μετά από μια αρχική αναφορά για σειρήνες στις κοινότητες Avnei Eitan και Alma, το πυροβολικό του IDF στοχεύει τώρα την πηγή των πυροβολισμών στη Συρία», ανέφερε ο IDF

Στη Γάζα ο Benjamin Netanyahu: Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο

Τ
ο απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε τις ισραηλινές δυνάμεις, που πολιορκούν τη Γάζα.
«Με τους μαχητές μας στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη γραμμή.
Είμαστε όλοι έτοιμοι», τόνισε ο Netanyahu.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει στις ισραηλινές δυνάμεις: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί μαζικά πλήγματα εναντίον θέσεων της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει την στρατιωτική δράση στη Γάζα για να συμπεριλάβει επιθέσεις από «αέρα, θάλασσα και ξηρά»
Ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά».
«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση»,
Στην αντίπερα όχθη η Hamas καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων εκ μέρους του Ισραήλ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει τη χρήση εκ μέρους του Ισραήλ βομβών φωσφόρου, όπλο που απαγορεύται από τις διεθνείς συνθήκες, ενώ το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου, προτού είναι ... αργά και υπαινίσσεται ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η ομάδα της Hezbollah του Λιβάνου έχει λάβει υπόψη όλα τα σενάρια ενός πολέμου και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα.
Συνάντησε τον ηγέτη της Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, «Γνωρίζω τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Hezbollah.
Οποιοδήποτε βήμα θα κάνει η αντίσταση [η Hezbollah] θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στη σιωνιστική οντότητα», είπε
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-14_194743.png
Σειρήνες ήχησαν περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (14/10) στο Τελ Αβίβ - 
Η σραηλινή πόλη τέθηκε σε συναγερμό μετά από πολλές εκρήξεις που ακούστηκαν εξαιτίας ενός μαζικού πλήγματος με ρουκέτες από τη Hamas  και οι πολίτες αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε καταφύγια.
Όπως αναφέρουν και διεθνή ΜΜΕ, η αμυντική αεράμυνα ήταν αυτή που εξουδετέρωσε μια δέσμη από ρουκέτες πιθανότατα προερχόμενα από δυνάμεις της hams από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το γνωστό ως «Iron Dome» κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμη πυραυλικό χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ και ενώ οι σειρήνες σταμάτησαν να ηχούν, η πόλη παραμένει σε κατάστασh.
To Ισραήλ έχει αρχίσει να πλήττει στόχους της Hamas ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες και στις εισβολές τρομοκρατών από τη Γάζα.
Τη ίδια ώρα υπάρχει φόβος για διείσδυση μαχητών της Hamas στα νότια σύνορα του Ισραήλ, τις πόλεις Zikim και Karmia


Η Hezbollah ανέλαβε τη ευθύνη για πλήγματα σε 5 θέσεις του Ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο

Η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στο όρος Dov κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σε επίσημη δήλωση, η οργάνωση δήλωσε ότι εκτόξευσαν βλήματα όλμου και αντιαρματικούς πυραύλους σε πέντε θέσεις του Ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα αραβικών ΜΜΕ.
Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε θέσeις του ισραηλινού στρατού στο νοτιοανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu προειδοποίησε την ομάδα της Hezbollah του Λιβάνου να μην εμπλακείο στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.
«Ελπίζουμε ότι η Hezbollah δεν θα επιφέρει εκ των πραγμάτων την καταστροφή του Λιβάνου, γιατί αν γίνει πόλεμος εκεί το αποτέλεσμα δεν θα είναι μικρότερο», δήλωσε ο Tzachi Hanegbi κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Jihad ανακοίνωσε επιθέσεις με ρουκέτες στις πόλεις Ashkelon και Sderot

Οι ταξιαρχίες Quds, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Jihad, δήλωσε ότι εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες στις πόλεις Ashkelon και Sderot, καθώς και στο Kibbutz Zikim στο νότιο Ισραήλ.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Quds βομβαρδίζουν τις πόλεις Ashkelon, Sderot και Zikim με συστοιχίες ρουκετοβόλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Jihad.

Hamas Στους 22 οι νεκροί όμηροι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών - 4 αλλοδαποί

Oι Ταξιαρχίες του Al-Qassam , η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas, ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμη όμηροι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αλλοδαπών, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το RIA Novosti το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.
Την Παρασκευή (13/10), οι ταξιαρχίες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας είχε σκοτώσει 13 ομήρους.

Η Διεθνής Αμνηστία επαληθεύει τη χρήση εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων «βομβών φωσφόρου»


Απαντώντας στην άρνηση των ισραηλινών δυνάμεων ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η Marija Ristic στέλεχος  της Διεθνούς Αμνηστίας λέει ότι η οργάνωση επαλήθευσε τη χρήση του όπλου εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων τη Δευτέρα (9/2) «κοντά στην πόλη Sderot με βλήματα πυροβολικού με την ένδειξη D528 – ο κωδικός αναγνώρισης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για βόμβες με βάση τον λευκό φώσφορο».
Πρόσθεσε τη δήλωσή της: «Από το Sderot, η βόρεια Γάζα είναι εντός εμβέλειας».

neewsfvto1.PNG
Εγκατέλειψαν τη Γάζα τουλάχιστον 450.000 άμαχοι, καταρρέουν τα νοσοκομεία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Το τελεσίγραφο των Ισραηλινών σε 1,1 εκατ. κατοίκους για εκκένωση από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας έληξε στις 20.00 μμ ώρα Ελλάδος την Παρασκευή 13/10 και ήδη πριν λήξει είχαν εγκαταλείψει την περιοχή 423.000 άνθρωποι, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Σάββατο 14/10 ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα, δεύτερη προθεσμία για ασφαλή έξοδο από τη βόρεια Γάζα, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι και ανακοίνωσε ότι σταματά για λίγες ώρες τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Απαντώντας ωστόσο στις ισραηλινές ανακοινώσεις η Χαμάς εξαπέλυσε στις 14/10 νέα πυραυλική επίθεση κατά της πόλης Sderot που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορά με τη Γάζα. 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα της επίθεσης αυτής.

nnewss_gaza2.PNG

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στη Ρωσία  Abdel Hafiz Nofa, η Παλαιστίνη θα μπορεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που βρίσκονται στη λωρίδα της Γάζας για δύο ακόμη ημέρες
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο πρέσβης είπε ότι δεν υπάρχουν πια στη Γάζα ούτε αρκετοί γιατροί ούτε νοσοκομειακά κρεβάτια. «Είμαστε σε μια κατάσταση όπου θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες σε πολίτες μόνο για δύο ακόμη ημέρες, γι αυτό και καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να παρέμβει και να βοηθήσει».
Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tarik Jasarevic είχε δηλώσει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται «σε οριακό σημείο».

eikona1.jpg



gaza_maketa.jpg

eikona_3_1.jpg

Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τα «εγκλήματα πολέμου» προτού να είναι «πολύ αργά» - Η σύγκρουση θα γενικευθεί

Το Ιράν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής εάν η Hezbollah συμμετάσχει στη μάχη, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η ομάδα της Hezbollah του Λιβάνου έχει λάβει υπόψη όλα τα σενάρια ενός πολέμου και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα.
Ο Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε ότι συνάντησε τον ηγέτη της Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, «Γνωρίζω τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Hezbollah.
Οποιοδήποτε βήμα θα κάνει η αντίσταση [η Hezbollah] θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στη σιωνιστική οντότητα», είπε.
«Θέλω να προειδοποιήσω τους εγκληματίες πολέμου και όσους υποστηρίζουν αυτήν την οντότητα πριν να είναι πολύ αργά να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα, γιατί μπορεί να είναι πολύ αργά σε λίγες ώρες».

Hezbollah εναντίον Ισραήλ


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αψιμαχίες μεταξύ της Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν, και του Ισραήλ.
Το Σάββατο 14/10, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια  ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» από τον Λίβανο να διεισδύσει στη χώρα. .
«Πριν από λίγο, στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού αναγνώρισαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που επιχείρησε να διεισδύσει από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στο Telegram και πρόσθεσε ότι ένα ισραηλινό drone «στόχευσε τον πυρήνα και σκότωσε αρκετούς τρομοκράτες».
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τα σημερινά πολεμικά γεγονότα από τη Xezbollah.
Χτες Παρασκευή 13/10, υπήρξε ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή ζώνη Ισραήλ και Λιβάνου, όταν η Hezbollah στόχευσε κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο με πυρά μικρών όπλων και το Ισραήλ απάντησε με πυρά.
Η επίθεση έγινε ως απάντηση στην «ισραηλινή επιθετικότητα» κατά του Λιβάνου, είχε αναφέρει η οργάνωση.
Νωρίτερα σε επίθεση του Ισραήλ κατά της Hezbollah είχε σκοτωθεί δημοσιογράφος, συγκεκριμένα ο φωτορεπόρτερ ειδήσεων του Reuters Issam Abdallah.
reuters.PNG

Κάλεσμα Al Qaeda  προς πιστούς για επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο

Στην σύγκρουση επιχειρεί να εισέλθει και η οργάνωση Al Qaeda, καλώντας τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν «επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους».
«Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό», ανέφερε την Παρασκευή 13/10 μέσω των συνηθισμένων διαύλων που χρησιμοποιεί γαι την επικοινωνία της. 
«γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, συνέχισε.
Κάλεσε τους συμπαθούντες της και άλλους πιστούς να ενωθούν με αυτόν που αποκάλεσε αγώνα της.
Η Αλ Κάιντα κάλεσε τους οπαδούς της να βάλουν επίσης στο στόχαστρο τους υποστηρικτές του Ισραήλ, να «σειστεί το έδαφος κάτω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια και τις πρεσβείες στις ισλαμικές περιοχές μας», καθώς «από τις αποθήκες» των ΗΠΑ, πάνε στο Ισραήλ «πυρομαχικά» που καταλήγουν «στα κεφάλια και στα στήθη των παλαιστίνιων αδελφών μας».
Η επίθεση της Χαμάς νίκησε όλες τις ενδοτικές συμμαχίες με τους εβραίους, παρελθούσες και μελλοντικές, σχολίασε η οργάνωση, αναφερόμενη στις πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων αραβικών ή ισλαμικών κρατών με το Ισραήλ.
Μένει να φανεί ωστόσο πόση επιρροή διατηρεί η Al Qaeda, η οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001, της οποίας ο τελευταίος αρχηγός και διάδοχος του Osama bin Laden, Aiman al Zawakhri, σκοτώθηκε από αμερικανικό drone στην Καμπούλ του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2022.

gaza.jpg

Πλησιάζουν στα σύνορα της Γάζας οι Ισραηλινοί και βρίσκουν πτώματα αγνοουμένων

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευματης Jerusalem Post.
Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.
Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται.
Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.
Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Εκπρόσωπος Ισραηλινού στρατού: Σκοτώσαμε τον αρχηγό της επίθεσης της Χαμάς

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον άνθρωπο που καθοδήγησε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Ένας διοικητής της μονάδας Νούσμπα (ειδικές ναυτικές δυνάμεις της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Εζεντίν αλ Κασάμ), που διεξήγαγε την επίθεση εναντίον των ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση» ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Η πληροφορία για τον θάνατο αυτού του Παλαιστίνιου, που λεγόταν  Ali Quadhi, στη Γάζα, βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν ο στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, πρόσθεσε.
Ο Ali Quadhi είχε αποφυλακιστεί από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων που συμφωνήθηκε για την απελευθέρωση του Γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη Gilad Salit.
Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του διοικητή με το όνομα Ali al Quadhi και δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για την τύχη του.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε πάντως ότι είναι ο διοικητής της μονάδας Νούσμπα.

nnewss_gaza2_2.PNG

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους.

Πάνω από 120 Ισραηλινούς αμάχους κρατά πλέον ομήρους η Χαμάς

Παράλληλα, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 120 Ισραηλινοί πολίτες κρατούνται όμηροι στη Γάζα από τη Χαμάς
ζαγα.jpg


ΗΠΑ: Στέλνουν βομβαρδιστικά, ετοιμάζουν πεζοναύτες

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM), της οποίας η επιχειρησιακή περιοχή ευθύνης περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, ανανακοίνωσε ότι στην περιοχή έφτασαν μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle, για να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί.
«Το αεροσκάφος 494th Expeditionary Fighter Squadron F-15E Strike Eagle έφτασε στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για να ενισχύσει τη στάση των ΗΠΑ και να ενισχύσει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε η διοίκηση στη σελίδα της X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα μεταξύ την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, οι ΗΠΑ έστειλαν στην ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group.
Συν τοις άλλοις, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yoav Gallant είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν επιπλέον δυνάμεις και πόρους στη Μέση Ανατολή εάν χρειαστεί, εκτός από το αεροπλανοφόρο και τα πλοία.
Σύμφωνα με το CNN, η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για την πιθανή ανάπτυξη κοντά στο Ισραήλ της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών, που αποτελείται από περισσότερους από 2.000 πεζοναύτες, ικανή να υποστηρίξει εκκενώσεις μεγάλης κλίμακας και ανθρωπιστική βοήθεια.
H μονάδα βρίσκεται επί του παρόντος στο USS Bataan, κατέληγε το CNN.

Wall Street Journal: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Αιγύπτου να ανοίξουν τα αιγυπτιακά σύνορα για τους αμάχους της Γάζας

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας που θα επιτρέψει στους αμάχους από την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Η συμφωνία αυτή, εφόσον κλείσει θα έρχεται σε αντίθεση με την επίμονη άρνηση της Αιγύπτου να επιτρέψει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τις προηγούμενες ημέρες, μετά και την ρητή απόρριψη από πλευράς αιγυπτιακής κυβέρνησης των απαιτήσεων του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του ολόκληρου του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα και τον χαρακτηρισμό του ισραηλινού μέτρου ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλή για τις ζωές περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιων πολιτών».

Σκληρή καταγγελία Ιορδανίας κατά Ισραήλ: Κάθε νέος ξεριζωμός των Παλαιστινίων θα οδηγήσει όλη τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο

Κάθε κίνηση του Ισραήλ να επιβάλει νέο ξεριζωμό των Παλαιστινίων θα οδηγήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο ή σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi.
Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ και ο εξαναγκασμός των κατοίκων του να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς κλιμακώνει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χαμάς αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας έχει ως εξής:
«Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας αντιπροσωπεύει τη συλλογική τιμωρία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων και σπρώχνει ολόκληρη την περιοχή στην άβυσσο.
Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τον πόλεμο είναι μια αποτυχία να προστατεύσει τους αθώους πολίτες που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο ή τροφή.
Η σιωπή για τον πόλεμο και την καταστροφή, στην οποία είναι εκτεθειμένος ο λαός της Γάζας, είναι σιωπή απέναντι σε μια επίθεση που αφαιρεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρωπιά τους και το δικαίωμά τους στην προστασία.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με ένα κριτήριο:
Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν είναι λιγότερο άνθρωποι από τους Ισραηλινούς άμαχους.
Ο πόλεμος που κήρυξε το Ισραήλ, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, σκοτώνει και εκτοπίζει αθώους Παλαιστίνιους.
Απορρίπτουμε τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους και προειδοποιούμε ότι η προσπάθεια του Ισραήλ να το επιβάλει αυτό θα ωθήσει ολόκληρη την περιοχή στην άβυσσο».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας, με αιχμές κατά ΗΠΑ και ΕΕ


Η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε την Παρασκευή 13/10 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
«Είμαστε πεισμένοι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει για να τερματιστεί αυτό το λουτρό αίματος και για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, όπως προβλεπόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Vassilly Nebenzia, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία.
«Με αυτή την οπτική, διανείμαμε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που γίνει πλήρως σεβαστή, και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ καταδικάζει τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες», συνέχισε.
Το κείμενο καλεί να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός».
Ακόμη, «καταδικάζει τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες».
Όμως δεν κατονομάζει τη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει πριν από τέσσερις ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει ξεκάθαρα τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος,
που προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε επίθεση εύρους χωρίς προηγούμενο στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή κάποια κράτη αντιμετώπισαν «θετικά» το σχέδιο κειμένου, άλλα λιγότερο.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καταφέρθηκε εναντίον δυτικών χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, που κατ’ αυτόν «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον άμεσα επαπειλούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», καθώς και προσωπικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: διότι όπως είπε η Ursula von der Leyen «είπε πως η ΕΕ στέκει στο πλάι του Ισραήλ» αλλά «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας».

gaza__1_.jpg
Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας τείνει συχνά να διχάζεται για το Μεσανατολικό, οι πρεσβευτές τήρησαν επιφυλακτική στάση έπειτα από τη συνεδρίαση.
«Το σχέδιο απόφασης εμφανίστηκε μόλις δυο λεπτά πριν από τη συνεδρίαση (...) και θεωρώ πως για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, ενώ έχουμε ήδη καταστροφή ανθρωπίνων ζωών, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, σοβαρές διαβουλεύσεις», σχολίασε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Barbara Woodword.
«Δεν διαβουλεύτηκαν με όλους και δεν συμπεριλαμβάνει καν αναφορά στη Χαμάς, επομένως προφανώς δεν είναι σοβαροί ούτε ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις των περισσοτέρων άλλων κρατών μελών» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε νωρίτερα δυτικός διπλωμάτης στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αρχίζει να διαφαίνεται «συναίνεση όσον αφορά τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε αντίθετα από την πλευρά του ο κινέζος πρεσβευτής Tzang Tzoun, που δήλωσε «ανοικτός σε οποιαδήποτε προσπάθεια βοηθήσει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αποκλιμάκωση».
Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία).
Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είναι προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στο ΣΑ, ασκούν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν σε κείμενα που κρίνουν ότι στρέφονται εναντίον του.
Δεν είναι ακόμα σαφές ούτε το αν ούτε το πότε η Ρωσία σκοπεύει να θέσει το σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία.
«Κατόπιν αιτήματος μελών του Συμβουλίου, η Βραζιλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλες τις αντιπροσωπείες ώστε να υπάρξει ενιαία θέση του», ανέφερε ο Mauru Viera, ο βραζιλιάνος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο.

Bogdanov (υφ. ΥΠΕΞ:) Θα δούμε ενδεχομένως τη Χαμάς για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov είπε ότι ελπίζει να συναντήσει εκπροσώπους της Χαμάς στο κράτος του Κόλπου του Κατάρ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.
Η Μόσχα χαρακτηρίζεται ως ένας πιθανός ειρηνοποιός, λέει ο συντάκτης του BBC Ρωσία, Steeves Rosenberg, στην τελευταία του σύνοψη.
Αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία έχει δεσμούς τόσο με τη Χαμάς όσο και με το Ιράν - το οποίο πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη χρηματοδότηση των μαχητών.
Ο Mikhail Bogdanov είπε στη Ria-Novosti ότι «δεν αποκλείει» τη συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, προσθέτοντας:
«Εάν είναι πρόθυμοι, είμαστε πάντα υπέρ των επαφών».
«Ειδικά σε αυτήν την κατάσταση η συνάντηση θα ήταν χρήσιμη για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ομήρων».

Χαμάς: Εκτιμούμε τη θέση Putin και τις προσπάθειας της Ρωσίας
 
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και τις προσπάθειες της Ρωσίας να διευθετήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση της ομάδας που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram.
«Η Χαμάς εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Vlamidir Putin για τη συνεχιζόμενη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας και το γεγονός ότι δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίθεση σε άοπλους αμάχους. Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι καλωσορίζουμε τις άοκνες προσπάθειες της Ρωσίας να σταματήσει η συστηματική και βάρβαρη σιωνιστική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι το Ισραήλ έχει δεχθεί βάναυση επίθεση, αλλά η διευθέτηση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ είχε προσθέσει ότι σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων θα ήταν απαράδεκτες.

Guterres (ΟΗΕ): Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters στον Λίβανο αντανακλά τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο θάνατος εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Issam Abdallah στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε στις 13/10 ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Antonio Guterres.
Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ.
Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.
Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Ρόιτερς, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας πως προσπαθεί να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για το τι συνέβη.
Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Christanna Assi και ο εικονολήπτης του Dylan Collins είσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου.
Άλλοι δυο δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου».

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας, διακόπτει τις συνομιλίες με Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 13/10 πως το βασίλειο απορρίπτει «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων», ανεβάζοντας τον τόνο των επικρίσεών της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.
Το Ριάντ «δηλώνει την κατηγορηματική του απόρριψη έναντι των καλεσμάτων για τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την καταδίκη του για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό ανυπεράσπιστων αμάχων» στον θύλακα, τόνισε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

xarths_2.PNG


Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες που στόχευαν στην εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση και «ενημέρωσε γι' αυτό τους αμερικανούς αξιωματούχους», δηλαδή τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken που βρέθηκε το Σάββατο 14/10 στο Ριάντ, στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας.
Με την επιλογή της αυτή η Σαουδική Αραβία βάζει ουσιαστικά στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη του Ριάντ, σηματοδοτώντας μια ταχεία επανεξέταση των προτεραιοτήτων της στην εξωτερική πολιτική και στρεφόμενη στη συνεργασία με το Ιράν.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman δέχθηκε το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Embrahim Raisi καθώς το Ριάντ προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έκρηξη βίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Τηλεφωνική συνομιλία Salman - Reisi για τον πόλεμο στη Γάζα

Η σύγκρουση στη Γάζα ώθησε επίσης τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο του Ιράν να μιλήσουν για πρώτη φορά μετά από μια πρωτοβουλία με τη μεσολάβηση της Κίνας που ώθησε τους δυό αντιπάλους του Κόλπου να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο Απρίλιο.
Σε δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο πρίγκηπας διάδοχος είπε στον Raisi «το βασίλειο καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας την κίνηση του Ριάντ να περιορίσει την κρίση.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η κλήση, που έκανε ο Raisi προς τον διάδοχο, είχε ως στόχο να στηρίξει «την Παλαιστίνη και να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή».
«Η κλήση ήταν καλή και πολλά υποσχόμενη», είπε ο αξιωματούχος.
Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η κλήση διήρκεσε 45 λεπτά και είχε την ευλογία του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Ali Khamenei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης