Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει στο 2% - Μεγάλος ασθενής και πρόβλημα η Γερμανία

Lagarde (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει στο 2% - Μεγάλος ασθενής και πρόβλημα η Γερμανία
«Είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι η άνοδος των τιμών επιβραδύνεται. Ο πληθωρισμός παραμένει, αλλά υποχωρεί, και μάλιστα μειώνεται σταθερά» πρόσθεσε η επικεφαλής ΕΚΤ, Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα
Τη διάθεσή της να υποστηρίξει τη νομισματική σύσφιξη μέχρι ο πληθωρισμός εντός του ευρωσυστήματος να κατέλθει στο 2% εξέφρασε με συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Tribune η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Lagarde, «η εντολή της ΕΚΤ, αμετάβλητη για 25 χρόνια, είναι η σταθερότητα των τιμών.
Είναι η πυξίδα μας. Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».
Όπως επεσήμανε η κυρία Lagarde, τα σφάλματα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό προκλήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Η ανάπτυξη μειώθηκε σε όλες τις οικονομίες – σε προηγμένες, αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Και υπήρξε μια εξαιρετική άνοδος του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Κίνα.
«Είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι η άνοδος των τιμών επιβραδύνεται. Ο πληθωρισμός παραμένει, αλλά υποχωρεί, και μάλιστα μειώνεται σταθερά» πρόσθεσε.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κυρία Lagarde επεσήμανε πως «αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη σε 0,7% το 2023, 1% το 2024 και 1,5% το 2025.
Ο ρυθμός για το 2025 είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερος από τη δυνητική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.
Πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές θα αποτελέσει η Γερμανία…
«Η Γερμανία είχε χτίσει το οικονομικό της μοντέλο σε πολύ φθηνές προμήθειες ενέργειας και σε ευκαιρίες εξαγωγών, ειδικά στην Κίνα.
Η συνεχιζόμενη προσαρμογή στη γερμανική οικονομία επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης».
Σε σχέση με τα επιτόκια, λέει η Lagarde, ο στόχος προφανώς δεν είναι να προκληθεί ύφεση, αλλά η μείωση του πληθωρισμού και, κυρίως, να αποτραπεί η εμφάνιση μιας επικίνδυνης πληθωριστικής σπείρας.
«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.
Θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% και θα το πετύχουμε» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι περίπου 5,3% στη ζώνη του ευρώ το 2023 και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να είναι 4,3% το 2024 και 3,8% το 2025.
Αυτό συνάδει με τους ρυθμούς πληθωρισμού που θα επιστρέψουν στο 2% τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνο Σταθερότητας

«Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Όσο πιο γρήγορα υπάρξει συμφωνία για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, τόσο νωρίτερα θα υπάρξει σαφήνεια στην πορεία των μελλοντικών δημοσιονομικών πολιτικών» κατέληξε η Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης