Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το γράφημα της ημέρας: Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Το γράφημα της ημέρας: Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ των 13,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως την περασμένη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλό ρεκόρ των 13,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 13,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν η πανδημία COVID-19 επιβραδύνει την οικονομία.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έρχεται εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στη Μέση Ανατολή ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παραμένουν αυξημένες.
Το νέο ρεκόρ έρχεται επίσης καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, με το αργό τύπου Brent να έχει αυξηθεί κατά 24% από τον Ιούνιο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, έχουν περιορίσει τις προμήθειες.

Oil.webp

Αυτό που ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό σχετικά με τη σταθερή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός των πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 2014, που ξεπερνούσε τις 1.600 πετρελαιοπηγές. Υπήρχαν μόλις 502 ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 69% σε σχέση με την κορύφωση του 2014. Αυτό δείχνει πόσο αποτελεσματική έχει γίνει η ενεργειακή βιομηχανία της Αμερικής μετά από μια περίοδο συμπίεσης των τιμών του πετρελαίου από το 2014 έως το 2021.
«Η παραγωγή αργού είναι κυκλική, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία και μισή έχει καταγράψει μια ισχυρή ανοδική τάση σε σχέση με τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου ή την απασχόληση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια ισχυρή μορφή τεχνολογικής προόδου και αύξησης της παραγωγικότητας», δήλωσε στο Insider την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank, Bill Adams.
Υπάρχουν πολλά οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ, καθώς γίνεται σταθερά καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Ο Adams υπογράμμισε ότι καθιστά την οικονομία της Αμερικής πιο ανθεκτική και μειώνει την πιθανότητα ύφεσης το 2024. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τύπου δεκαετίας του 1970, ο οποίος οφείλεται εν μέρει σε σοκ της προσφοράς πετρελαίου.
«Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι το εμπορικό έλλειμμα τείνει τώρα να μειώνεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, στηρίζοντας την αξία του δολαρίου ΗΠΑ και μειώνοντας τις τιμές των εισαγωγών και τις σχετικές πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Adams. «Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας θα αποτελέσει ουρά για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ύφεσης των ΗΠΑ το 2024».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης