Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ενισχύει την αεροπορική βάση Kant στο Κιργιστάν - Putin: «Σημαντικό στοιχείο της αμυντικής συνεργασίας»

Η Ρωσία ενισχύει την αεροπορική βάση Kant στο Κιργιστάν - Putin: «Σημαντικό στοιχείο της αμυντικής συνεργασίας»
Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν υπέγραψε επίσης νόμο που επικυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία (τον περασμένο Αύγουστο στη Μόσχα) για τη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας
Με αφορμή την 20ή επέτειο από την ίδρυση της ρωσικής αεροπορικής βάσης Kant στο πρώην σοβιετικό κράτος Κιργιζιστάν, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η στρατιωτική αεροπορική βάση έχει γίνει μια σημαντική καμπή στην εμβάθυνση της συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Μόσχας και Μπισκέκ .
Σε μια ομιλία που εκφώνησε, ο Putin δήλωσε σχετικά: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε επίσημα μια αρκετά σημαντική επέτειο – την 20η επέτειο από την ίδρυση της κοινής ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Καντ της Δημοκρατίας της Κιργιζίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας γενικότερα με τους Κιργίζους φίλους μας».
«Αυτό το στρατιωτικό φυλάκιο συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της δημοκρατίας, στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και στην καταπολέμηση οξέων προκλήσεων και απειλών όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στους δημοσιογράφους. μετά τις συνομιλίες Ρωσίας - Κιργιζίας στην πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν.
Η 20ή επέτειος της στρατιωτικής εγκατάστασης χαιρετίστηκε από τον Ρώσο ο οποίος ήταν παρών στην τελετή έναρξης της αεροπορικής βάσης Καντ τον Οκτώβριο του 2003, ως «μια σημαντική ιωβηλαιακή ημερομηνία». Πρόσθεσε, «το προσωπικό του Καντ συμμετέχει επί του παρόντος στις ασκήσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων της Άθλητης Αδελφότητας 2023 που διεξάγει ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στο έδαφος της Κιργιζίας».

Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα θέματα διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στον στρατιωτικό και στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.
«Θυμάμαι έντονα πώς δημιουργήθηκε η βάση του Καντ. Τότε, η ηγεσία της δημοκρατίας ζήτησε να σταλεί εδώ η αεροπορική μας πτέρυγα το συντομότερο δυνατό. Το Κιργιστάν είχε δεχθεί επίθεση από ένοπλες συμμορίες, προκαλώντας πολλά θύματα και απαιτώντας άμεση και συντονισμένη απάντηση».
Η επίσκεψη στο Κιργιστάν σηματοδοτεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του τον Μάρτιο. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον ότι κατευθύνει τη βίαιη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.
«Η ρωσική αεροπορική βάση στο Καντ είναι ένας αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε και ο Τζαπάροφ, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τρομοκρατική και εξτρεμιστική απειλή».
Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν υπέγραψε επίσης νόμο που επικυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία (τον περασμένο Αύγουστο στη Μόσχα) για τη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας. «Η επικύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Κιργιστάν να ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεχούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει η προεδρική δήλωση.
Από την πλευρά του, ο Putin φρόντισε να τονίσει πως Μόσχα και Μπισκέκ έχουν «συγγενικές απόψεις» για «πιεστικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» ενώ ανέφερε και αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 18% φέτος.

Το ΝΑΤΟ προωθείται στον Νότιο Καύκασο με «όχημα» την Αρμενία

Στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προωθήσει τα συμφέροντα των χωρών του στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Lavrov, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Μπισκέκ.
«Οσον αφορά την κλιμάκωση των αντιρωσικών συμπεριφορών, σε σημαντικό βαθμό αυτό γίνεται τεχνητά», είπε ο Λαβρόφ, αναφέροντας «τον τεράστιο αριθμό ΜΚΟ που έχουν δημιουργηθεί στην Αρμενία τα τελευταία χρόνια», με στόχο «να θέσουν τις βάσεις για το αντιρωσικό αίσθημα και να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή, χρησιμοποιώντας την Αρμενία ως αγωγό. Βλέπουμε αυτές τις προσπάθειες και πετυχαίνουν κάποια αποτελέσματα», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, πριν από λίγες μέρες, ο Αρμένιος πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη, «στην οποία είπε ξεκάθαρα ότι η Αρμενία δεν αλλάζει τα γεωπολιτικά σημεία αναφοράς της. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η στάση θα επικρατήσει παρά τις προσπάθειες να τραβηχτεί το Γερεβάν σε άλλη κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης