Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν τίποτα για τα ελλείμματα τους - Ούτε η Fed θα κάνει πίσω με τις αυξήσεις επιτοκίων

Krugman: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν τίποτα για τα ελλείμματα τους - Ούτε η Fed θα κάνει πίσω με τις αυξήσεις επιτοκίων
Αν και ο Krugman δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από μια δημοσιονομική κρίση σύντομα, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι θα κοστίσει περισσότερο στις ΗΠΑ η εξυπηρέτηση του χρέους τους
Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο δημοσιονομικό τους έλλειμμα, αλλά οι μόνες διαθέσιμες επιλογές για να το κάνουν σημαίνουν ότι μάλλον δεν θα αποφασίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ Paul Krugman.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο δρόμοι για να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα είναι: μείωση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα ή αύξηση φόρων.
Με ένα διχασμένο Κογκρέσο, τίποτα δεν είναι πιθανό να συμβεί.
"Ενώ δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα χαμηλότερο έλλειμμα θα βοηθούσε πραγματικά στην οικονομική διαχείριση αυτή τη στιγμή.
Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί", είπε ο Krugman.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επεσήμανε το αυξανόμενο κόστος του δανεισμού καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επιτόκια θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση, είπε ο Krugman, αλλά αποτελούν πρόβλημα στο δρόμο για το αυξανόμενο βουνό του αμερικανικού χρέους, το οποίο μόλις έφτασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος.

Μακριά η δημοσιονομική κρίση

Αν και ο Krugman δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από μια δημοσιονομική κρίση σύντομα, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι θα κοστίσει περισσότερο στις ΗΠΑ η εξυπηρέτηση του χρέους τους.
Το 2022, η εξυπηρέτηση του ομοσπονδιακού χρέους κόστισε στην κυβέρνηση 476 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 2% του εθνικού ΑΕΠ.
Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να διπλασιαστεί στο 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs.
Αλλά η Fed είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι μάχονται με τον πληθωρισμό.
Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 83% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο ή υψηλότερα έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το έλλειμμα ανακαλώντας ορισμένα από τα προγράμματα πρόνοιάς της, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, ή αυξάνοντας τους φόρους.
Οι αυξήσεις φόρων είναι η πιο εύλογη λύση, είπε ο Κρούγκμαν, δεδομένου ότι οι φόροι αποτελούν μεταξύ 20%-30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, πολύ χαμηλότερο από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών εθνών, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Αλλά οι αυξήσεις φόρων είναι απίθανο να συμβούν σύντομα με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται επί μήνες για ζητήματα δαπανών, με την κυβέρνηση να αποφεύγει σχεδόν το κλείσιμο τον Σεπτέμβριο.
"Το πρόβλημα είναι προφανές.
Οι Συντηρητικοί θέλουν πάντα να μειώνουν τους φόρους, ειδικά για τους πλούσιους, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι πλούσιοι πληρώνουν πολύ λίγα", είπε ο Krugman.
«Αλλά δεν βλέπω κάποια εύλογη πολιτική πορεία προς μια αύξηση φόρων που θα έκανε μεγάλο πλήγμα στο έλλειμμα».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε έναν προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος.
Το Κογκρέσο έχει πλέον περιθώριο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου για να οριστικοποιήσει το επόμενο πακέτο χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης