Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ακόμη και το Ιράν εξεπλάγη με την επίθεση της Hamas

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ακόμη και το Ιράν εξεπλάγη με την επίθεση της Hamas
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν γνώριζαν ότι ετοιμαζόταν επίθεση, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες
Οι Ιρανοί ηγέτες εξεπλάγησαν από την επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι New York Times από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, «οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν γνώριζαν ότι ετοιμαζόταν επίθεση, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι βασικοί περιφερειακοί σύμμαχοι δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν βοήθησε άμεσα στο σχεδιασμό της επίθεσης, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν άλλο αξιωματούχο στη Μέση Ανατολή».
Οι αξιωματούχοι που μίλησαν με τους Times δεν κατονόμασαν για ποιους Ιρανούς ηγέτες μιλούσαν, αλλά είπαν ότι είναι άνθρωποι που συνήθως γνωρίζουν τις επιχειρήσεις που αφορούν τη Δύναμη Quds του Ιράν, ένα κλάδο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) που ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο, που περιλαμβάνει τη συνεργασία με ξένες δυνάμεις.

Πληθαίνουν τα στοιχεία

Οι ΝΥΤ ανέφεραν ότι ο Morgan Muir, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε στο Κογκρέσο ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του Ιράν και της επίθεσης της Hamas.
Είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν στοιχεία που αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης.
Επίσης, η Wall Street Journal δημοσίευσε μια αναφορά που ισχυριζόταν ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό της επιχείρησης και έδωσε στη Hamas το πράσινο φως για την επίθεση κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «παρακολουθούν τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Δύναμης Quds και των πληρεξουσίων και συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Hamas» και ότι «οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτές οι συναντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ».
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Wall Street Journal, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν είχε «αποδείξεις» για τη συμμετοχή του Ιράν στην επίθεση της Hamas.
Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι το Ιράν συνδέθηκε με την επιχείρηση και ότι έχουν ακόμη ανακαλύψει τα στοιχεία.
Το γεγονός ότι δεν κατηγορούν την επίθεση στο Ιράν σηματοδοτεί ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θέλουν να κλιμακώσουν την κατάσταση σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τουλάχιστον ενώ επικεντρώνονται στην καταστροφή της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης