Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια κατάρρευσης της κυβέρνησης της Γερμανίας – Κρίση στους εταίρους, ο ρόλος του AfD

Σημάδια κατάρρευσης της κυβέρνησης της Γερμανίας – Κρίση στους εταίρους, ο ρόλος του AfD
Καταρρέει το FDP, ο τρίτος εταίρος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας μπορεί να βρίσκεται σε όλο και πιο κοντά σε μια κατάρρευση, μετά την τις μεγάλες εκλογικές απώλειες των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου εταίρου στον τρικομματικό συνασπισμό της χώρας.
Πλέον, υπάρχουν φωνές εντός του FDP που καλούν τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κόμματος, να εγκαταλείψει τον αριστερό-φιλελεύθερο συνασπισμό μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία και την Έσση.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο βουλευτής του FDP, Frank Schäffler είπε στην εφημερίδα Bild ότι η κυβέρνηση έχει μια «μυλόπετρα στο λαιμό» που σέρνει το FDP «ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο».
Απαίτησε να επαναδιαπραγματευτεί ή να καταργηθεί η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του FDP και των άλλων δύο κομμάτων.
Ο ηγέτης του κρατιδίου της Θουριγγίας, ο Thomas Kemmerich του FDP, αποκάλεσε τους Πράσινους ένα «υπερβολικό κόμμα» στο οποίο δεν θα μπορούσε να βασιστεί κανείς για την οικοδόμηση οποιουδήποτε είδους σταθερής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Lindner εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι «ο συνασπισμός στο σύνολό του έχει χάσει τη νομιμότητα.
Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τα ποσοστά αποδοχής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι βελτιώσεις είναι απαραίτητες», ανέφερε.
Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος του FDP Wolfgang Kubicki ζήτησε επίσης «διόρθωση πορείας» του συνασπισμού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του FDP Bijan Djir-Sarai εμφανίστηκε στο κρατικό κανάλι ARD, όπου δήλωσε: Πρέπει να βρούμε λύσεις στον συνασπισμό για την οικονομία και το μέγα-θέμα της μετανάστευσης».
Για να γίνει αυτό, είπε ότι το FDP θα καθίσει μαζί με τα άλλα κόμματα και θα αναλύσει «τι κοινή κατανόηση έχουμε ή αν έχουμε καθόλου».
Τα σχόλιά του αποκάλυψαν τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί μια τέτοια «κοινή κατανόηση».
Ακόμη και πριν από τις εκλογές, ο Djir-Sarai περιέγραψε τον εταίρο του συνασπισμού των Πρασίνων του FDP ως «κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας» λόγω της μαινόμενης μεταναστευτικής κρίσης.
Τα σκληρά λόγια θεωρήθηκαν δυνητικά ταυτόχρονα ως προειδοποίηση, αλλά και ως προσπάθεια του FDP να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους.
Ανεξάρτητα από αυτό, πολλοί εντός του FDP αναρωτιούνται γιατί το κόμμα συνεχίζει να κυβερνά με τους Πράσινους εάν παρουσιάζει «κίνδυνο για την ασφάλεια».

Οι Γερμανοί θέλουν αλλαγή κυβέρνησης

Υπήρχαν συνεχιζόμενες διαφωνίες εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του FDP σχεδόν από την αρχή, αλλά αυτές οι διαμάχες οξύνθηκαν καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται.
Ενώ και τα τρία κόμματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε καλύτερη απόδοση, το FDP ιδιαίτερα υπέφερε, αποτυγχάνοντας να φτάσει στο ελάχιστο όριο του 5% για να μπει στο κοινοβούλιο στη Βαυαρία και μόλις που πέτυχε το 5% στην Έσση.
Εντούτοις, η κακή διάθεση του κοινού προς την κυβέρνηση μπορεί να είναι ένας από τους λίγους παράγοντες που εμποδίζουν το FDP να εγκαταλείψει τους εταίρους του στο συνασπισμό, καθώς οποιεσδήποτε πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του κόμματος από την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο NTV, «εάν το FDP άφηνε τον συνασπισμό να καταρρεύσει πρόωρα από το φόβο της δικής του κατάρρευσης, οι πιθανότητες επανεκλογής των κομμάτων του συνασπισμού θα ήταν εξαιρετικά φτωχές.
Σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες, το CDU προηγείται κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το SPD και το AfD είναι πλέον σχεδόν διπλάσιο σε ποσοτό από τους Ελεύθερους Δημοκράτες.
Η εσωτερική σταθερότητα του FDP έχει γίνει παράγοντας επιβίωσης για τον συνασπισμό».

Οι απώλειες αθροίζονται για το FDP

Η Βαυαρία και η Έσση δεν είναι οι μόνες καταστροφές που αντιμετωπίζει το FDP από τότε που εντάχθηκε στον συνασπισμό, καθώς ο εκλογικός κύκλος του 2022 είδε το κόμμα να βιώνει τη μία ήττα μετά την άλλη.
Πέρυσι, το FDP δεν σημείωσε αρκετά υψηλά ποσοστά για να φτάσει στο κρατικό κοινοβούλιο στο Σάαρλαντ και επίσης εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές τόσο στο Σλέσβιχ-Χολστάιν όσο και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Το κόμμα δεν κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει την είσοδο στα κρατικά κοινοβούλια του Βερολίνου και της Κάτω Σαξονίας.
Ο Lindner απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον συνασπισμό, λέγοντας για τις εκλογές του Σαββατοκύριακου: «Και οι τρεις εταίροι του συνασπισμού έχασαν.
Και γι' αυτό η δουλειά μας τώρα είναι να εξετάσουμε κριτικά το κυβερνητικό μας έργο».
Παρ' όλα αυτά, μπορεί να έρθει ένα οριακό σημείο για τον Lindner, ειδικά καθώς η πίεση αυξάνεται πάνω του στις τάξεις του κόμματός του.
Το θέμα της μετανάστευσης έχει γίνει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.
Το FDP δεν έχει καταρχήν πρόβλημα με τη μαζική μετανάστευση και επιδιώκει να κατακλύσει τη χώρα με 500.000 μετανάστες ετησίως προκειμένου να προσφέρει στις επιχειρήσεις φθηνό εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, το FDP προσπάθησε να διατυπώσει μια στάση για την παράνομη μετανάστευση καθώς η διάθεση κατά της μετανάστευσης επιδεινώνεται δραματικά σε ολόκληρη τη Γερμανία, μια θέση που περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο από το ριζοσπαστικό αίσθημα υπέρ της μετανάστευσης των εταίρων του συνασπισμού του FDP.
Η ηγέτης των Πρασίνων Ricarda Lang, για παράδειγμα, έχει προτείνει μια σειρά πολιτικών που θα ενθαρρύνουν μόνο περισσότερη παράνομη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής περισσότερων χρημάτων στους δήμους για να πληρώσουν τους μετανάστες και της χορήγησης αδειών εργασίας στους μετανάστες από την πρώτη μέρα που φτάνουν στη Γερμανία.
Υποστηρίζει επίσης με ενθουσιασμό το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια πολιτική που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Η θέση του FDP ως αδύναμου κρίκου στην κυβερνώσα κυβέρνηση δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.
Περαιτέρω απώλειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια σοβαρή κρίση για το κόμμα, και με τη σειρά της, επίσης την κυβερνώσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης