Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πετρελαίου - Στο -1% ο DAX

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πετρελαίου - Στο -1% ο DAX
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα (13/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις απώλειες να διευρύνονται μετά και το άλμα στην τιμή του πετρελαίου στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων σε εξαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,01% στις 15.269,08 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει απώλειες 0,63% στις 7.596,86 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.037,36 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,95%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,91% στις 28.235,46 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,91% στις 449,50 μονάδες.

Άλμα για την τιμή του πετρελαίου

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα (13/10/2023) η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν το πρόγραμμα κυρώσεων κατά των εξαγωγέων ρωσικού πετρελαίου -αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά- ενώ την ίδια στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να μειωθούν μέχρι το δ' τρίμηνο.
Ειδικότερα, το brent να διαμορφώνεται στα 88,47 δολ. το βαρέλι στο +3% και το αμερικανικό αργό στα 85,41 δολ. το βαρέλι στο +3%.
Παρά τις διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα τόσο στο brent όσο και στο αμερικανικό αργό (WTI), το Brent όδευε προς εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 4%, ενώ το WTI για άνοδο πάνω από 2,5% για την εβδομάδα, μετά την άνοδο και των δύο συμβολαίων τη Δευτέρα. Η άνοδος οφείλεται στο ενδεχόμενο διαταραχών στις εξαγωγές της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, η οποία απείλησε με πιθανή ευρύτερη σύγκρουση.
«(Ένα) γεωπολιτικό risk premium εξακολουθεί να παραμένει στη γωνία, το οποίο είναι πιθανό να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη. Η αγορά ανησυχούσε περισσότερο για τους περιορισμούς της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, δήλωσε ο Wong.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) -ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους αξιωματούχους της Fed και από τους αναλυτές- ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν επιτάχυνση κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιτάχυνση κατά 3,6%.
Ο δομικός CPI -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 13/10 στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ στην Κίνα οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν χωρίς ετήσιες μεταβολές με μέτρια μηνιαία άνοδο 0,2%.
Επίσης, οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, μειώθηκαν κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,4%.
Στον πολιτικό τομέα, η Σεούλ εξέφρασε ανησυχίες εν μέσω φερόμενου αναγκαστικού επαναπατρισμού Βορειοκορεατών από την Κίνα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,61%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,65%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,4%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,95% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,56%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης