Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολη υπόθεση η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ: Δεν θα υποχωρήσει ως δια μαγείας στο 2% - Χρειάζεται μια ύφεση

Δύσκολη υπόθεση η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ: Δεν θα υποχωρήσει ως δια μαγείας στο 2% - Χρειάζεται μια ύφεση
Χωρίς πρόοδο στις υπηρεσίες και στη στέγαση, υπάρχει μικρή πιθανότητα η Fed να επιτύχει τον στόχο της σύντομα
Σχετικά Άρθρα
Θεωρητικά η μείωση του πληθωρισμού στον στόχο της για 2% δεν ακούγεται τρομερά δύσκολο.
Οι βασικές αιτίες σχετίζονται με τις υπηρεσίες και το κόστος στέγασης, με πολλές από τις άλλες συνισταμένες να παρουσιάζουν αξιοσημείωτα σημάδια χαλάρωσης. Έτσι, σύμφωνα με το CNBC, η στόχευση σε δύο μόνο τομείς της οικονομίας δεν φαίνεται να αποτελεί γιγαντιαίο έργο σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το καλοκαίρι του 2022, όταν ουσιαστικά τα πάντα ανέβαιναν.
Στην πράξη, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Οι τιμές αυτών των δύο κομβικών στοιχείων έχουν αποδειχθεί πιο σταθερές από ό,τι οι τιμές των τροφίμων και της βενζίνης ή ακόμη και των μεταχειρισμένων και καινούργιων αυτοκινήτων, οι οποίες τείνουν να είναι κυκλικές, καθώς ανεβοκατεβαίνουν με τις διακυμάνσεις της ευρύτερης οικονομίας. Αντίθετα, ο καλύτερος έλεγχος των ενοικίων, των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και των συναφών θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο.
«Χρειάζεται μια ύφεση», δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος της GlobalData TS Lombard στις ΗΠΑ. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ως δια μαγείας στο 2%».
Ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, υποχώρησε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο ή στο 4,1% αν εξαιρέσετε το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, το τελευταίο από τα οποία αυξάνεται σταθερά τον τελευταίο καιρό. Ενώ και οι δύο αριθμοί εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μπροστά από τον στόχο της Fed, αντιπροσωπεύουν πρόοδο από τις ημέρες που ο συνολικός πληθωρισμός κυμαινόταν βόρεια του 9%.
GRAFIMA.JPG
Οι συνιστώσες του ΔΤΚ, ωστόσο, έδειξαν ανομοιόμορφη πρόοδο, που υποβοηθήθηκε από τη χαλάρωση σε στοιχεία όπως οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων και οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αλλά παρεμποδίστηκε από τις απότομες αυξήσεις στη στέγαση (7,2%) και στις υπηρεσίες (5,7% εξαιρουμένων των ενεργειακών υπηρεσιών).
Αναλύοντας περαιτέρω, το ενοίκιο της στέγης αυξήθηκε επίσης κατά 7,2%, το ενοίκιο της κύριας κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,4% και το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών, κομβικά στοιχεία στον υπολογισμό του ΔΤΚ που δείχνει τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ότι θα μπορούσαν να πάρουν για τα ακίνητά τους, αυξήθηκε κατά 7,1%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο.
Χωρίς πρόοδο σε αυτά τα μέτωπα, υπάρχουν λίγες πιθανότητες η Fed να επιτύχει τον στόχο της σύντομα.

Αβεβαιότητα

«Οι δυνάμεις που οδηγούν τον αποπληθωρισμό μεταξύ των διαφόρων κομματιών και μικροκομματιών του δείκτη δίνουν τελικά τη θέση τους στην ευρύτερη μακροοικονομική δύναμη, η οποία αυξάνεται, η οποία είναι η ανάπτυξη πάνω από την τάση και η χαμηλή ανεργία», δήλωσε ο Blitz. «Τελικά αυτό θα επικρατήσει μέχρι να έρθει μια ύφεση, και αυτό είναι όλο, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα περισσότερο να πούμε από αυτό».
Από τη θετική πλευρά, ο Blitz συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων της κοινής γνώμης που βλέπουν ότι η όποια ύφεση θα είναι αρκετά ρηχή και σύντομη. Και από την ακόμη πιο φωτεινή πλευρά, πολλοί οικονομολόγοι της Wall Street, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, υιοθετούν την άποψη ότι η πολυαναμενόμενη ύφεση μπορεί να μην συμβεί καν.
Στο μεταξύ, όμως, η αβεβαιότητα κυριαρχεί.
Ο πληθωρισμός σε «κολλώδεις τιμές» (Sticky-price” inflation), ένα μέτρο πραγμάτων όπως τα ενοίκια, οι διάφορες υπηρεσίες και το κόστος ασφάλισης, κινήθηκε με ρυθμό 5,1% τον Σεπτέμβριο, μειωμένος κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από τον Μάιο, σύμφωνα με τη Cleveland Fed. Ο ευέλικτος ΔΤΚ, που περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια, το κόστος των οχημάτων και τα είδη ένδυσης, κινήθηκε με ρυθμό μόλις 1%. Και τα δύο αντιπροσωπεύουν πρόοδο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος.
GRAFIMA1.JPG
Οι αγορές προβληματίζονται για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κεντρικής τράπεζας: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσθέσουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων για καλό σκοπό πριν από το τέλος του έτους ή απλώς θα παραμείνουν στο σχετικά νέο σενάριο "υψηλότερα για περισσότερο χρόνο" καθώς θα παρακολουθούν τη δυναμική του πληθωρισμού να ξεδιπλώνεται;
«Ο πληθωρισμός που έχει κολλήσει στο 3,7%, σε συνδυασμό με την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να είναι αρκετός για να ωθήσει τη Fed να προχωρήσει πράγματι σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος», δήλωσε η Lisa Sturtevant, επικεφαλής οικονομολόγος της Bright MLS, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων με έδρα το Maryland. «Η στέγαση είναι ο βασικός μοχλός των αυξημένων αριθμών πληθωρισμού».
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων ήταν στην αγορά κατοικίας όσον αφορά τις πωλήσεις και το κόστος χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες, με την ανησυχία ότι τα υψηλά επιτόκια θα αποτρέψουν την κατασκευή νέων διαμερισμάτων και θα διατηρήσουν περιορισμένη την προσφορά.
Αυτοί οι παράγοντες «θα οδηγήσουν μόνο σε υψηλότερες τιμές ενοικίασης και επιδείνωση των συνθηκών οικονομικής προσιτότητας μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Christopher Bruen, ανώτερος διευθυντής έρευνας στο National Multifamily Housing Council. «Η αύξηση των επιτοκίων απειλεί την ισχύ της ευρύτερης αγοράς εργασίας και της οικονομίας, η οποία δεν έχει ακόμη αφομοιώσει πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ».

Μακροπρόθεσμες ανησυχίες

Η ιδέα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων συνολικού ύψους 5,25 ποσοστιαίων μονάδων δεν έχουν ακόμη διανύσει το δρόμο τους στην οικονομία είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να κρατήσει τη Fed σε αναμονή.
Αυτό, ωστόσο, επιστρέφει στην ιδέα ότι η οικονομία πρέπει ακόμη να κρυώσει προτού η κεντρική τράπεζα ολοκληρώσει το τελευταίο μίλι του αγώνα της για τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Ένα θετικό στοιχείο υπέρ της Fed είναι ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπλυθεί από την οικονομία. Όμως άλλοι παράγοντες παραμένουν.
«Οι επιπτώσεις της εποχής της πανδημίας έχουν μια φυσική βαρυτική έλξη και το είδαμε αυτό να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε η Marta Norton, επικεφαλής επενδύσεων για την Αμερική στην Morningstar Wealth. «Ωστόσο, για να φθάσει ο πληθωρισμός την υπόλοιπη απόσταση μέχρι τον στόχο του 2%, απαιτείται οικονομική ψύξη, πράγμα καθόλου εύκολο, δεδομένης της δημοσιονομικής χαλάρωσης, της δύναμης του καταναλωτή και της γενικής οικονομικής υγείας του εταιρικού τομέα».
Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος, αν και έχουν υποχωρήσει από μια προηγούμενη έκκληση για ήπια ύφεση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν βασιστεί στην ιδέα ότι όταν λήξουν οι υφιστάμενες μισθώσεις, θα επαναδιαπραγματευτούν σε χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας τον πληθωρισμό των καταλυμάτων. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι αριθμοί για τα ενοίκια στέγης και τα ισοδύναμα ενοίκια των ιδιοκτητών έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη σκέψη, παρόλο που ο λεγόμενος πληθωρισμός των ζητούμενων ενοικίων υποχωρεί, δήλωσε ο Stephen Juneau, οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Bank of America.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε αν πρόκειται απλώς για μια παρεκτροπή ή αν υπάρχει κάτι πιο θεμελιώδες που οδηγεί την αύξηση, όπως υψηλότερες αυξήσεις ενοικίων σε μεγαλύτερες πόλεις που αντισταθμίζουν ηπιότερες αυξήσεις σε μικρότερες πόλεις», δήλωσε ο Juneau σε σημείωμα προς τους πελάτες του την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι η έκθεση για τον ΔΤΚ «είναι μια υπενθύμιση ότι δεν έχουμε καλά ιστορικά παραδείγματα για να στηριχθούμε» για τα μακροπρόθεσμα πρότυπα του πληθωρισμού των ενοικίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης