Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: «Μέθυσαν» οι αγορές από τα χρήματα που πέταγαν οι κεντρικές τράπεζες – Ετοιμαστείτε για δύσκολες μέρες

El-Erian: «Μέθυσαν» οι αγορές από τα χρήματα που πέταγαν οι κεντρικές τράπεζες – Ετοιμαστείτε για δύσκολες μέρες
Πολλά κεφάλαια προτιμούν τις αποδόσεις των καταθέσεων από τον κίνδυνο των αγορών
Οι αγορές «μέθυσαν» από την υποστήριξη των κεφαλαίων που πέταξαν οι κεντρικές τράπεζες και τώρα δυσκολεύονται με τα υψηλά επιτόκια.
Αυτό αναφέρει ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian, υποστηρίζοντας ότι έρχεται αστάθεια στις αγορές, καθώς πολλά κεφάλαια προτιμούν τις αποδόσεις των καταθέσεων από τον κίνδυνο των αγορών.
Ο El-Erian είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, της μητρικής εταιρείας της Pimco, και είπε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας σημαίνουν ότι τα μετρητά παράγουν ισχυρές αποδόσεις - και οι μετοχές και τα ομόλογα δυσκολεύονται.
«Οι αγορές μέθυσαν από την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας», είπε ο El-Erian.
Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων, η αγορά «πίστευε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν «οι καλύτερες φίλες μας – BFF» για πάντα, αλλά μόλις εμφανίστηκε ο πληθωρισμός δεν ήταν πλέον φίλοι μας».

Δίκοπο μαχαίρι

Τα υψηλά επιτόκια είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για το κοινό: αν και καθιστά ακριβότερες μεγάλες αγορές όπως η στέγαση, οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερες αποδόσεις από τις αποταμιεύσεις που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει ο El-Erian, έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Τον Δεκέμβριο του 2021 το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,1%, ανεβαίνοντας σταθερά στο 5,25% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στις ΗΠΑ η ιστορία είναι παρόμοια: η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, που επί του παρόντος βρίσκεται μεταξύ 5,25% και 5,5%.
Απηχώντας προηγούμενες προειδοποιήσεις από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Citigroup, Jane Fraser, ο El-Erian είπε ότι πιστεύει ότι ο δρόμος για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός -που έχει φτάσει στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022 στις ΗΠΑ και στο 9,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2022- έχει τη δυσκολότερη περίοδο μπροστά του.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι σταθερός και τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε ο El-Erian, πρόεδρος του Queens' College, Cambridge, στους Financial Times σε ένα podcast.
Το ταξίδι για την επιστροφή σε χαμηλότερο πληθωρισμό θα είναι «επώδυνο» προειδοποίησε ο El-Erian, λέγοντας ότι το τελευταίο μίλι για να επιστρέψουμε στο στόχο του 2% -που σηματοδοτεί αντίστοιχα, σταθερά υψηλά επιτόκια- θα είναι «περίπλοκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης