Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Ισραήλ για απομάκρυνση 1,1 εκ. Παλαιστινίων από τη Γάζα - Συναγερμός στα σύνορα με Λίβανο - Μήνυμα από Putin, Ιράν

Τελεσίγραφο Ισραήλ για απομάκρυνση 1,1 εκ. Παλαιστινίων από τη Γάζα -  Συναγερμός στα σύνορα με Λίβανο - Μήνυμα από Putin, Ιράν
Νεκροί 13 όμηροι εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ισραηλινών ανακοίνωσε η Hamas
(συνεχές upd) Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μέση Ανατολή και ενώ το Ισραήλ απέστειλε τελεσίγραφο ζητώντας την απομάκρυνση 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας. Ο τρόμος επεκτείνεται καθώς σειρήνες ηχούν και στα σύνορα με Λίβανο στο Βόρειο Ισραήλ καθώς υπάρχουν υποψίες από τις ισραηλινές αρχές για διείσδυση τρομοκρατών στο κιμπούτς Hanita.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους ενός χωριού κοντά στα λιβανέζικα σύνορα να κρυφτούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, λέγοντας ότι υπάρχει υποψία ένοπλης διείσδυσης.

Ήδη στη Γάζα έχει επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός - με τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα, καύσιμα και φάρμακα – τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει έναν άνευ προηγουμένου στρατιωτικό κλοιό με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μάλιστα οι ΗΠΑ έσπευσαν την Πέμπτη 12/10 να επισημάνουν στο Ισραήλ μέσω του ΥΠΕΞ Anthony Blinken πως ναι μεν έχουν δικαίωμα στην άμυνα, αλλά έχει μεγάλη σημασία στο πώς θα υλοποιήσουν αυτό το δικαίωμα τους.
Την ίδια στιγμή, η Hamas που κρατά περίπου 150 ομήρους, υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χερσαία εισβολή ενώ τεράστια σημασία στην εξέλιξη του πολέμου και στο εάν αυτός θα κλιμακωθεί, θα έχει η αντίδραση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Ισχυροί «παίκτες» όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην διαπράξει άλλα «εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων ενώ και η Ρωσία έχει ζητήσει αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με δύο αεροπλανοφόρα και άλλες ναυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν να μην εμπλακεί, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως στέλνει δυνάμεις για να συνδράμουν τους Ισραηλινούς.

Φύγετε όλοι, θα σας πούμε πότε θα γυρίσετε

Την απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας διέταξε ο στρατός του Ισραήλ
«Ο ισραηλινός στρατός ζητά την εκκένωση όλων των άμαχων από την πόλη της Γάζας, από τα σπίτια τους, για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν σε μια περιοχή νότια του wadi Γάζα, του ποταμού της Γάζας όπως φαίνεται στον χάρτη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus, ο οποίος υποστήριξε πως η σχετική προειδοποίηση εκδόθηκε και στα αραβικά, συνοδευόμενη από χάρτη (σ.σ. πρέπει να εκκενώσουν οι πολίτες που βρίσκονται σε εδάφη πάνω από την κόκκινη γραμμή).
Οι κάτοικοι απομακρύνονται άρον άρον με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια.

p3-1024x672.jpgp2-768x525.jpg



11111.png
Όπως είπε, η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα επισημαίνεται πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μόνο εφόσον ακολουθήσει νέο ανακοινωθέν που να το επιτρέπει.
«Μην πλησιάζετε την περιοχή όπου υπάρχει το τείχος ασφαλείας του Ισραήλ.
Οι τρομοκράτες της Hamas κρύβονται στην πόλη της Γάζας, μέσα σε τούνελ, κάτω από σπίτια και μέσα σε κτήρια που βρίσκονται αθώοι πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η εξάλειψη της Hamas.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία» υποστήριξε ο Conricus, αναφέροντας πως το σχετικό μήνυμα έχει ήδη μεταβιβαστεί και στον ΟΗΕ.

Λευκός Οίκος: H εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της βόρειας Γάζας είναι «δύσκολο εγχείρημα»

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός ώστε πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. «Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα». «Οι Παλαιστίνιοι, είναι και αυτοί επίσης θύματα. Δεν το ζήτησαν αυτό. Δεν κάλεσαν τη Χαμάς και είπαν, ξέρετε, “Πηγαίνετε να πλήξετε το Ισραήλ”».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Hamas ότι 13 άνθρωποι που είχαν πιαστεί όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση από τις επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

ΗΠΑ: Θα δώσουμε στο Ισραήλ ότι χρειάζεται – Όλοι γίναμε μάρτυρες της σφαγής της Hamas

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ ότι χρειάζεται υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, αναφέροντας πως δεν είναι τώρα η ώρα για ουδετερότητα.
«Δεν είναι ώρα για ουδετερότητα, ή για μια «ψεύτικη» ισοτιμία, ή για δικαιολογίες για το ασυγχώρητο.
Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά από αυτή τη σφαγή της Hamas.
Η Hamas δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό
Ο κόσμος μόλις έγινε μάρτυρας ενός μεγάλου κακού» είπε ο Austin μετά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant.
Ο Austin, αφού συνέκρινε την Hamas με τον ISIS, είπε πως «οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Από την πλευρά του ο Yoav Gallant υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.
Όπως είπε, η Hamas είναι ο «ISIS της Γάζας» τονίζοντας ότι είναι στο «payroll» του Ιράν.

Putin: Σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλλει στη Γάζα – Μόνη λύση τα δύο κράτη

Για σοβαρές συνέπειες από μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
«Ακούμε για σχέδια προετοιμασίας για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ακόμα και αν δεν είμαστε στρατιωτικοί ειδικοί, η χρήση βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα περίπλοκο θέμα, που θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλα τα μέρη» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους θα είναι απολύτως απαράδεκτες.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί.
Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να σταματήσει η αιματοχυσία» υπογράμμισε ο Putin.
Όπως είπε, το Ισραήλ πράγματι δέχθηκε μια σφοδρή επίθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι μια διευθέτηση είναι δυνατή, μόνο εάν δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ιράν: Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν περιφερειακό πόλεμο, να ελέγξουν το Ισραήλ

Σαφές μήνα ότι εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος, τότε θα πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ στέλνουν Ιράν αλλά και Ιορδανία.
«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος.
Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian σε δηλώσεις του από το Λίβανο όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Λιβάνου, της Hezbollah και της Hamas.
«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί» είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς».

Μήνυμα και από Ιορδανία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.
«Ο βασιλιάς ζητά το άνοιγμα έκτακτων ανθρωπιστικών διαδρόμων για ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ζητάμε την προστασία των αμάχων, την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα» είπε στον Αμερικάνο ΥΠΕΞ ο Abdullah, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αναγκαστικής εκτόπισης των Παλαιστινίων από τα παλαιστινιακά εδάφη ή εσωτερικής εκτόπισης τους» θα μετέδιδε την κρίση στις γειτονικές χώρες και θα όξυνε το προσφυγικό ζήτημα.

Hamas για τελεσίγραφο Ισραήλ: Αγνοήστε το, μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

Να αγνοήσουν το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για άμεση εκκένωση της πόλης της Γάζας καλεί τους Παλαιστίνιους η Hamas, η οποία κάνει λόγο για ψυχολογικό πόλεμο.
Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Hamas, Salama Marouf είπε πως η προειδοποίηση αυτή του Ισραήλ είναι μια απόπειρα «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».
«Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν με αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου» τόνισε ο Marouf.

ΟΗΕ σε Ισραήλ: Ακυρώστε τη διαταγή

Να ακυρώσει τη διαταγή αυτή καλεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες
Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, επισημαίνοντας πως αυτή η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Πανικός

Το τελεσίγραφο αυτό, το οποίο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζουν πρωτοφανές, έχει προκαλέσει πανικό και χάος στην πόλη της Γάζας καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει.
Στην πόλη εκτιμάται ότι ζουν 700.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρινίζει πόσος χρόνος δίνεται στους Παλαιστίνιους για να εκκενώσουν την περιοχή. Κραυγή αγωνίας: Aδύνατο να φύγουν με ασφάλεια 1 εκατ. άνθρωποι

Κραυγή απόγνωσης από τους Παλαιστίνιους της Γάζας
, οι οποίοι καλούνται μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού, να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη της Γάζας και τις βόρειες περιοχές.
Σύμφωνα με την Nebal Farsahk, εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μετακινηθούν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια μέσα σε 24 ώρες.
«Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας;
Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που είναι στα νοσοκομεία» διερωτήθηκε μιλώντας στο Associated Press η Farsahk, η οποία υποστήριξε πως οι Παλαιστίνιοι γιατροί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία και να αφήσουν πίσω τους ασθενείς τους.
«Ο κόσμος δεν έχει που να πάει.

Αυτό είναι το θέμα.
Ακούγονται βομβαρδισμοί σε όλη την περιοχή και ζητούν από τους ανθρώπους να εκκενώσουν προς άλλες περιοχές, όταν έχει συντελεστεί αυτή η τεράστια καταστροφή υποδομών και δρόμων, όταν υπάρχουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση.
Είναι κάτι απίστευτο» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης.

Το ισραηλινό σχέδιο

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος βουλευτής Mustafa Bakri υποστηρίζει ότι αυτό το τελεσίγραφο των Ισραηλινών αποσκοπεί στο να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα για την Αίγυπτο.
«Με αυτόν τον τρόπο η παλαιστινιακή υπόθεση θα εκκαθαριστεί πλήρως» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Bakri.
«Η Αίγυπτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο και οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους και θα παραμείνουν σταθεροί, ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα κάνουν» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος βουλευτής.

Η ΜΙ6 προειδοποιεί τους Ισραηλινούς: Παγίδα η χερσαία εισβολή

Πάντως οι Βρετανοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς να μην προχωρήσουν σε εισβολή στη Γάζα, κάνοντας λόγο για παγίδα.
«Η Hamas δημιουργεί ουσιαστικά μια παγίδα για το Ισραήλ και θα είναι πολύ ευχαριστημένη, εάν το Ισραήλ δεσμευτεί σε μια ανοιχτή, πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα, λόγω της κλίμακας και της έντασης της σύγκρουσης που θα συνεπαγόταν, της απώλειας αθώων ζωών που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα και της ριζοσπαστικοποίησης της αντιπαράθεσης που θα προκαλούσε», είπε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένο Βασιλείου, (ΜΙ6), Alex Younger, προσθέτοντας ότι αυτό θα έθετε τους συμμάχους του Ισραήλ σε «αδύναμη θέση» και ότι αυτό είναι που θέλει η HAMAS.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει πλήγματα στη Γάζα για να δείξει την πρόθεσή του να κατευνάσει τις προσδοκίες του ισραηλινού λαού.
Αλλά δεν υπάρχει, ουσιαστικά, στο τέλος αυτού, μια στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Δεν μπορεί να σκοτώσει όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσει περισσότερους τρομοκράτες.
Και στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους πολύ, πολύ σπάνια πετυχαίνουν», σημείωσε ο Younger.

Al Jazeera: Επίθεση και πυρά ισραηλινών τανκ κατά της Γάζας

Για επίθεση και πυρά ισραηλινών τανκ κατά της πόλης της Γάζας κάνει λόγο το Al Jazeera.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, από τα πυρά των ισραηλινών αρμάτων μάχης επλήγη η περιοχή Al-Shujaiya.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε δεκάδες βάσεις, από όπου εκτιμάται πως η Hamas εκτοξεύει drones.

6_39.jpg
5_34.jpg
Οι Ισραηλινοί έριξαν τόσες οβίδες στη Γάζα, όσες οι ΗΠΑ σε έναν χρόνο στο Αφγανιστάν

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι Ισραηλινοί έριξαν στη Λωρίδα της Γάζας τόσες οβίδες όσες είχαν ρίξει μέσα σε έναν χρόνο οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν.
Αυτό υποστήριξε ο Mark Geralsko, Ολλανδός στρατιωτικός αναλυτής και πρώην ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη.
«Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το Ισραήλ εκτόξευσε τόσες οβίδες όσες εκτόξευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν σε ένα χρόνο.
Το έδαφος στο οποίο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις, σε σύγκριση με το Αφγανιστάν, είναι μικρότερο σε έκταση, αλλά πιο πυκνοκατοικημένο και η πιθανότητα λάθους είναι ιδιαίτερα αυξημένη» υποστήριξε ο Geralsko.
4_78.jpg
Πάνω από 13.000 τα θύματα

Μέσα σε μια εβδομάδα, και συγκεκριμένα από το περασμένο Σάββατο 7/10, όταν και η Hamas εισέβαλε στο Ισραήλ, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται κατακόρυφα.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για 1.500 νεκρούς, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά, και για πάνω από 6.600 τραυματίες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το Ισραήλ, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.300 - ανάμεσα τους και 222 στρατιώτες - ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 3.300.
9_23.jpg
Αναγκαστική απομάκρυνση 423.000 Παλαιστινίων


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι στιγμής πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

Ισραήλ: Πλήξαμε 750 στόχους της Hamas - Νεκροί 13 όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε 750 στόχους της Hamas στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους ήταν τα υπόγεια τούνελ της Hamas, στρατιωτικά συγκροτήματα και θέσεις, κατοικίες ανώτερων μελών της Hamas, αποθήκες όπλων και αίθουσες επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, από το περασμένο Σάββατο 7/10 έως χθες Πέμπτη 12/10, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν 6.000 βόμβες στη Γάζα.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των βομβαρδισμών των Ισραηλινών σκοτώθηκαν 13 όμηροι, ανάμεσα τους και ξένοι πολίτες.

Σαρωτική επίθεση με ρουκέτες από τη Hamas κατά της Βόρειας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού

Οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, μια στρατιωτική μονάδα που συνδέεται με τη Hamas,
ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο Safed, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam επιτέθηκαν στο αρχηγείο της σιωνιστικής διοίκησης στο κατεχόμενο Safed στο βόρειο Ισραήλ με τη χρήση του πυραύλου Ayyash 250», ανέφεραν οι Παλαιστίνιοι μαχητές σε δήλωσή τους στο Telegram.
Νωρίτερα, οι σειρήνες ήχησαν στις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκε πάνω από τα βόρεια της χώρας.
gaza_5_1.JPG
Πυρομαχικά λευκού φωσφόρου

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα».
Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.
Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.
Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς.
Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ιράν και Hezbollah μιλούν για ευθύνες και ιστορικά γεγονότα στο Ισραήλ

Για τις ευθύνες που έχουν μπροστά στα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian και ο επικεφαλής της Hezbollah, Hasan Nasrallah, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λίβανο.
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, ο Nasrallah αναφέρθηκε «στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ».
Σε ανακοίνωση της Hezbollah επισημαίνεται πως Nasrallah και Amirabdollahian «συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις».
Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως το εάν θα υπάρξει νέο μέτωπο στο Ισραήλ, θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουν οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι αξιωματούχοι ορισμένων χωρών μας ρωτούν για την πιθανότητα ανοίγματος ενός νέου μετώπου (κατά του Ισραήλ) στην περιοχή.
Η σαφής απάντησή μας για αυτές τις πιθανότητες είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα.
Ακόμη και τώρα, τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται και κανείς στην περιοχή δεν μας ζητά την άδεια να ανοίξει νέα μέτωπα», τόνισε ο Abdollahian.

hezbollah.JPG
12_15.jpg
11_23.jpg

Οι πρόβες εκτελέσεων, απαγωγών από τη Hamas πριν την επίθεση - Ετοιμάζονταν επί 2 χρόνια, σε 6 σημεία

Σε κοινή θέα, κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών και σε απόσταση αναπνοής από τη μεθόριο με το Ισραήλ εκπαιδεύονταν τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζοντας την πολύνεκρη επίθεση του περασμένου Σαββάτου, όπως μεταδίδει το CNN.
Σε ένα βίντεο από τον Δεκέμβριο του 2022 ένοπλοι της Hamas διακρίνονται να κατακλύζουν έναν χώρο εκπαίδευσης, να εκτοξεύουν οβίδες και να αιχμαλωτίζουν υποτιθέμενους ομήρους καθώς περικυκλώνουν υποτιθέμενα ισραηλινά κτίρια. Το στρατόπεδο αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, είχε κατασκευαστεί πρόσφατα πολύ κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Έρεζ μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, ένα από τα σημεία από τα οποία διείσδυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σκορπώντας τρόμο και θάνατο και συλλαμβάνοντας 150 ομήρους.
Ένα άλλο βίντεο, που γυρίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, δείχνει ενόπλους της Χαμάς να εξασκούνται στην απογείωση, την προσγείωση και τις επιθέσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μια από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν στις φονικές επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ μουσικής. Εκεί κακοποίησαν, βίασαν και τραυμάτισαν πολίτες, ενώ άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 260 νεκρούς.
Η ανάλυση προπαγανδιστικών βίντεο της  Hamas και παρακλαδιών της από το CNN επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοί της εκπαιδεύονταν επί σχεδόν δύο χρόνια σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, δύο εκ των οποίων απέχουν κάτι λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το καλύτερα φυλασσόμενο τμήμα της μεθορίου Ισραήλ – Γάζας, ενώ από τις υπόλοιπες η μία βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του θυλάκου και οι άλλες τρεις πολύ νοτιότερα.
Τα έξι αυτά στρατόπεδα εκπαίδευσης της Χαμάς, όπως προκύπτει από την ανάλυση των βίντεο, δεν δέχθηκαν καμία ισραηλινή επίθεση την τελευταία διετία. Μάλιστα όχι μόνον ήταν έντονη η δραστηριότητα εκεί, αλλά τα κέντρα αυτά επεκτάθηκαν καταλαμβάνοντας και γύρω αγροτικές εκτάσεις.

Το γεγονός ότι η Χαμάς εκπαίδευε τα μέλη της σε κοινή θέα για τουλάχιστον δύο χρόνια εγείρει πρόσθετα ερωτηματικά για το πώς δεν αντιλήφθηκαν τίποτε οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών και ο στρατός, ένας από τους πιο εξελιγμένους στη Μέση Ανατολή.
O αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σχολίασε ότι τα ευρήματα «δεν είναι κάτι νέο», σημειώνοντας ότι η Χαμάς «είχε πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης» και ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα τελευταία χρόνια πολλά εξ’ αυτών. Ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό, όπως και πολλά άλλα, θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των IDF στο τέλος του πολέμου»

Κέντρα εκπαίδευσης σε κοινή θέα

Ο Αλί Μπαράκα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Russia Today μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου ότι η οργάνωσή του προετοιμαζόταν επί δύο χρόνια για την αιματηρή αυτή επιχείρηση.
Κι αυτό αποδεικνύεται και από την ανάλυση των βίντεο, που προεικόνιζαν αυτό που έμελλε να συμβεί. Σε ένα απ’ αυτά μαχητές της Χαμάς διακρίνονται να εκπαιδεύονται στη χρήση αλεξίπτωτων πλαγιάς πριν από έναν χρόνο επί ώρες ή σε διάστημα πολλών ημερών.
Σε άλλα προπαγανδιστικά βίντεο ένοπλοι της Χαμάς εξασκούνται με τα ίδια όπλα που χρησιμοποίησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σαββάτου. Έστησαν εικονικά ισραηλινά κτίρια και δρόμους και διακρίνοται στις εικόνες να χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές επίθεσης.
Σε τρία από τα κέντρα εκπαίδευσής τους κατασκεύασαν μάλιστα και εικονικά ισραηλινά τανκς, προκειμένου να εξασκηθούν στην εξουδετέρωσή τους με ρουκετοβόλα RPG και εκρηκτικά.

Hamas-ekpaidevsi3_0.jpg.webpHamas-ekpaidevsi2_0.jpg.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης