Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Το κόμμα Smer του φιλορώσου Fico αποπέμπεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Σλοβακία: Το κόμμα Smer του φιλορώσου Fico αποπέμπεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Η συμμετοχή του Smer στο PES είχε ανασταλεί προσωρινά και το 2006, μετά την τότε συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό με την ακροδεξιά
Το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέκλεισε σήμερα από τους κόλπους του (12/10) τόσο το κόμμα Smer του νεοκλεγέντα πρωθυπουργού της Σλοβακίας Fico, όσο και τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα Hlas του Peter Pellegrini.
«Αυτό το βήμα έγινε μετά τη σαφή απόκλιση από τις αξίες της οικογένειας του PES που έδειξε ο ηγέτης της Smer-SD Robert Fico. Και επιπλέον, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που προέκυψαν μετά την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Smer-SD, του Hlas-SD και ενός ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος», ανέφερε το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Η σχετική ανακοίνωση προέκυψε μόλις μία ημέρα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Σλοβακία, στον οποίο εκτός από τα δύο κεντροαριστερά κόμματα συμμετείχε και το δεξιό λαϊκιστικό «Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα»
Σημειώνεται πως o Stefan Löfven, ο πρόεδρος του PES και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, είχε απειλήσει να εκδιώξει το κόμμα του Fico, μέσω συνέντευξής του σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης πριν από τις εκλογές, επικαλούμενος «τις λαϊκιστικές εξάρσεις» του νέου Σλοβάκου πρωθυπουργού.
Η συμμετοχή του Smer στο PES είχε ανασταλεί προσωρινά και κατά το 2006, μετά την τότε συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό με την ακροδεξιά.
Όσον αφορά τις συμμετοχή των δύο κομμάτων στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (στην Ευρωβουλή), αυτή θα αποφασιστεί σε ειδική συνεδρίαση της Τρίτης (17/10) στο Στρασβούργο.
Μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωομάδας S&D τονίζεται ότι:
«Τα πρόσφατα δημόσια σχόλια και θέσεις των ηγετών του κόμματος SMER και HLAS σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη μετανάστευση, το κράτος δικαίου και την κοινότητα LGTBIQ έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες και δεν έχουν θέση στην προοδευτική οικογένεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης