Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,62% ο S&P 500, o Nasdaq -0,63%

Πτώση στη Wall, λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,62% ο S&P 500, o Nasdaq -0,63%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα δεδομένα από το μέτωπο του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,51% στις 33.631 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,62% στις 4.349 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,63% στις 13.574 μον.
φδασφασδφσδασφαδφδασ.JPG
Στα μάκρο, υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών ήταν στο 0,4%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλάζοντας πλέον τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση, αμφότεροι ακριβώς σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μεγαλύτερο βάρος στον δομικό πληθωρισμό, καθώς τείνουν να είναι καλύτεροι προγνωστικοί δείκτες μακροπρόθεσμων τάσεων.
Την ίδια στιγμή, αμετάβλητες παρέμειναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 210.000 για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν στις 209.000, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή άνοδο στις 210.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα μετά την έκθεση του ΔΤΚ, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να αυξάνεται περισσότερο από 1 μονάδα βάσης, στο 4,705%, από τα χαμηλά του νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου τύγχανε διαπραγμάτευσης στο 5,05%, αφού σημείωνε αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης.

Περαιτέρω, ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει εγείρει ερωτήματα για πιθανή κρίση στην προσφορά πετρελαίου και επακόλουθη αύξηση στις τιμές των καυσίμων εάν η γεωπολιτική αστάθεια εξαπλωθεί στους γειτονικούς παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό Brent σημείωσε άνοδο 0,2%, ξεπερνώντας τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το WTI σημείωσε πτώση 0,7%, στα 82,91δολάρια.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές…

Νευρικότητα εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,23% στις 15.425 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 0,32% στις 7.644 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.104 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,37%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,26% στις 28.493 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 453 μονάδες.
17_5.JPG
Στην οικονομία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, εκτιμά η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανακάμπτοντας εν μέρει από την αναθεωρημένη προς τα κάτω συρρίκνωση 0,6% τον Ιούλιο.
Ο κλάδος των υπηρεσιών ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη τον Αύγουστο, προσθέτοντας 0,4% τον μήνα για να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής κατά 0,7% και τη μείωση της παραγωγής κατασκευών κατά 0,5%.
«Αν και αυτό το στοιχείο δεν συνάδει ακόμη με τη συσσώρευση χαλάρωσης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο των δεδομένων, τα οποία δείχνουν πρώιμα σημάδια για μια ψυχραιμία στην αγορά εργασίας και, συνεπώς, χαμηλότερο πληθωρισμό στην πορεία», δήλωσε ο Mathieu Savary, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για την Ευρώπη στην BCA Research. «Δεν αλλάζει το outlook για την Τράπεζα της Αγγλίας και επιβεβαιώνει ότι το Τραπεζικό Επιτόκιο δεν έχει πολλά περιθώρια ανόδου από εδώ και πέρα, αλλά θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης