Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wunsch (ΕΚΤ): Ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων

Wunsch (ΕΚΤ): Ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων
Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι ένα παρατεταμένο σοκ στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Τον κίνδυνο για νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω ανόδου στις τιμές πετρελαίου επισημαίνει ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Pierre Wunsch, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται στον σωστό δρόμο.
«Είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα... Ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος με τρόπο που δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας το [2025], τότε νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε ο Wunsch μιλώντας στο CNBC και αναφερόμενος σε ένα επίμονο σοκ στην τιμή του πετρελαίου. «Εάν ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από την πρόβλεψή μας, όχι περισσότερο από οριακά, τότε νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» επεσήμανε επίσης.
Ερωτηθείς αν αυτό σηματοδοτεί αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΚΤ, πολλά μέλη της οποίας το 2021 χαρακτήριζαν τον πληθωρισμό που οφείλεται στις αγορές ενέργειας ως παροδικό, ο Wunsch δήλωσε: «Νομίζω ότι απλώς η ανάγνωσή μας για τον αντίκτυπο μιας σειράς σοκ έχει αλλάξει».
Τα τελευταία 23 χρόνια παρατήρησης και μοντελοποίησης του πληθωρισμού είχαν οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πιστεύουν ότι «ο διατηρήσιμος πληθωρισμός είχε γίνει σχεδόν αδύνατος», δήλωσε ο Wunsch.
«Έτσι, ήμασταν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε πολλά σοκ, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαμε δει πληθωρισμό άνω του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το είδαμε αυτό τώρα... Είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος από ό,τι νομίζαμε».
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς. Ωστόσο, το ενδεχόμενο τεράστιας αστάθειας πλανάται τώρα πάνω από την αγορά εν μέσω του καταστροφικού πολέμου Ισραήλ-Hamas.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Πέμπτη ότι η σύγκρουση είναι «γεμάτη αβεβαιότητα» και ότι «είναι έτοιμος να δράσει αν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες».
Όμως, όπως και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο συνέδριο του ΔΝΤ, ο Wunsch δήλωσε στο CNBC ότι ο πληθωρισμός «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι αν εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης