Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσγειώνει τη Wall Street ο Rogoff - Δεν θα μειώσει τα επιτόκια η Fed

Προσγειώνει τη Wall Street ο Rogoff - Δεν θα μειώσει τα επιτόκια η Fed
Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και ίσως φτάσουμε την ύφεση κάποια στιγμή, αλλά η οικονομία δεν έχει καταρρεύσει
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτίμησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kenneth Rogoff, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Federal Reserve «έχει ακόμη αγώνα μπροστά» για να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
«Σίγουρα είμαι στη σχολή που βλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο μπορεί να δει το μάτι στον ορίζοντα», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television ο Rogoff.
«Το δικαιολογούν τα θεμελιώδη στοιχεία», ανέφερε.

Πιέσεις στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε από 4,1% στις αρχές Σεπτεμβρίου στο ανώτατο όριο του 4,88% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από το 2007.
Η κίνηση τροφοδοτήθηκε από τα ανθεκτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον σταθερό πληθωρισμό.
Οι ανησυχίες ότι τα αυξανόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για την απορρόφηση περισσότερης προσφοράς ομολόγων καταδεικνύονται από μια απότομη άνοδο των πραγματικών ή προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό αποδόσεων του Δημοσίου που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο για να διατηρήσουν το χρέος των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά θεμελιώδη στοιχεία που δείχνουν υψηλά πραγματικά επιτόκια», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι δαπάνες

Ο Rogoff πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα, η πράσινη μετάβαση «θα συνεπάγεται πολλές μεγάλες επενδύσεις» και ότι η υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης είναι ένας άλλος παράγοντας «έστω και μόνο επειδή η Κίνα επιβραδύνεται».
Τι μπορεί να αντιστρέψει την τρέχουσα τάση των υψηλότερων επιτοκίων;
Οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι «αρχίζουν να ανατροφοδοτούν την πραγματική οικονομία και επηρεάζουν τις επενδύσεις», είπε ο Rogoff
Ερωτηθείς εάν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να ζήσει με επιτόκια 5%, ο Rogoff απάντησε: «Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και ίσως φτάσουμε την ύφεση κάποια στιγμή, αλλά η οικονομία δεν έχει καταρρεύσει.
Η οικονομία προσαρμόζεται».
Τον Ιούνιο, ο Rogoff είπε στο Bloomberg ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου θα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 4% για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης