Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απροσδόκητη πρόβλεψη Ritter (πρώην CIA): Ο Ισραηλινός στρατός θα αποτύχει παταγωδώς στη Γάζα - Κάνει μόνο... για TikTok και Instagram

Απροσδόκητη πρόβλεψη Ritter (πρώην CIA):  Ο Ισραηλινός στρατός θα αποτύχει παταγωδώς στη Γάζα - Κάνει μόνο... για TikTok και Instagram
Ο Ισραηλινός στρατός δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση για μία επιτυχημένη επίθεση στη Γάζα, εκτιμά ο πρών αξιωματούχος της CIA
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει περίπου 300.000 στρατιώτες, οπλισμένους με άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και πυροβολικό, που υποστηρίζονται από ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Η αποστολή τους είναι να εξασφαλίσουν την περίμετρο γύρω από τη Γάζα για να βεβαιωθούν ότι οι μαχητές της Hamas δεν θα είναι σε θέση να επιτεθούν στο Ισραήλ, όπως έπραξαν στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2023, τονίζει σε ανάλυσή του στο Sputnik ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Scott Ritter.
Κάποια στιγμή εκτιμάται ότι αυτά τα στρατεύματα θα κινηθούν προς Γάζα με σκοπό την καταστροφή της Hamas ως οργάνωσης.
Αλλά σήμερα ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια αποστολή.

Ελλιπής η εκπαίδευση των Ισραηλινών στρατιωτών

Δεν έχει την εκπαίδευση και το σθένος για ένα έργο σαν αυτό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και θα κοστίσει στο Ισραήλ χιλιάδες ζωές, ανκαρποφορήσει.
Οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα είναι καταδικασμένη να αποτύχει πριν καν αρχίσει.
Μια σύντομη αναδρομή στην ετοιμότητα και την εκπαίδευση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) βοηθά να υπογραμμιστεί το σκεπτικό πίσω από μια τόσο ζοφερή αξιολόγηση.
Νωρίτερα το 2023 κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, που εκτείνεται από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, οι IDF πραγματοποίησαν μια τεράστια άσκηση, με την κωδική ονομασία «Firm Hand», η οποία δοκίμασε την ικανότητα του Ισραήλ να διεξάγει πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα.
Όπως μια παρόμοια άσκηση που διεξήχθη το προηγούμενο έτος, με την κωδική ονομασία «Άρματα της Φωτιάς», επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη αεροπορική εκστρατεία κατά του Ιράν και σε έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της Hezbollah στο βόρειο Ισραήλ - Νότιο Λίβανο .
Και οι δύο ασκήσεις είχαν σενάριο ότι θα υπάρξουν εστίες τοπικής έντασης στη Δυτική Όχθη και κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας που θα έπρεπε να περιοριστούν από δυνάμεις που έχουν διατεθεί στις Κεντρικές και Νότιες στρατιωτικές διοικήσεις, αντίστοιχα.
Επίκεντρο της προσπάθειας και για τις δύο ασκήσεις ήταν η Βόρεια Διοίκηση και πιο συγκεκριμένα τα σύνορα με τον Λίβανο.

Η ήττα του 2006 από τη Hezbollah

Εκεί, πέρα από τα σύνορα, βρίσκονταν οι δυνάμεις της Hezbollah ενός κινήματος του Λιβάνου που έχει μια πολιτοφυλακή μεγαλύτερη και καλύτερα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από πολλούς στρατούς.
Το Ισραήλ πολέμησε για 34 μέρες κατά της Hezbollah τον Αύγουστο του 2006, φέρνοντας μια δύναμη πάνω από 30.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενη από τανκς, πυροβολικό, ελικόπτερα και αεροσκάφη, εναντίον μιας ελαφρά οπλισμένης μονάδας περίπου 3.000 μαχητών.
Ο πόλεμος ήταν μια πραγματική καταστροφή για το Ισραήλ.
Οι διοικητές της Hezbollah διαπίστωσαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ήταν σε γενικές γραμμές με κακή οργάνωση, έλλειψη πειθαρχίας και ισχνή εκπαίδευση πάνω στη διεξαγωγή σύγχρονου πολέμου.
Οι ισραηλινοί χειριστές αρμάτων μάχης δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις τακτικές που σχετίζονται με το έδαφος στο οποίο δρούσαν, αφήνοντας τους εαυτούς τους ανοιχτούς σε επιθέσεις της Hezbollah που κατέστρεψε 20 από τα περίφημα άρματα μάχης Merkava του Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να ξεπεράσει το βάρος της ήττας του 2006 από τη Hezbollah

Το 2016, το IDF ξεκίνησε το Project Gideon, ένα πενταετές σχέδιο που είχε στόχο την αναδιάρθρωση και την επανεκπαίδευση του Ισραηλινού Στρατού, έτσι ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη του 2006. Όταν ολοκληρώθηκε το Project Gideon, το Ισραήλ ξεκίνησε στη συνέχεια αυτό που ονόμασε σχέδιο «Tnufa» για την εμπέδωση των αλλαγών που επέφερε το Project Gideon.
Μέρος του σχεδίου Tnufa είναι αυτό που ονομάζεται Ground Horizon, μια σειρά τεχνικών καινοτομιών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πιο αποτελεσματικές.
Οι δυνάμεις των IDF που συμμετείχαν και στις δύο ασκήσεις Άρματα της Φωτιάς και Firm Hand έφτασαν στο τέλος των αλλαγών Project Gideon/Tnufa/Ground Horizon.
Δύο από τις κορυφαίες μονάδες των IDF, η 91η Μεραρχία «Γαλιλαία», υπεύθυνη για την άμυνα κατά της Hezbollah από τον Λίβανο, και η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Gaas («Γκολάν»), η οποία είναι υπεύθυνη για τα συριακά σύνορα, ανέλαβαν την ηγεσία στις ασκήσεις.
Πραγματοποίησαν μια πολυτμηματική άσκηση όπου διεξήγαγαν συνδυασμένη εκπαίδευση όπλων εναντίον ενός εχθρού που μοιάζει με τη Hezbollah.
Η Κεντρική Διοίκηση και η Νότια Διοίκηση πραγματοποίησαν αρκετές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις που έδωσαν έμφαση στην ασφάλεια των κατοίκων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια.
Όταν ολοκληρώθηκε η άσκηση Firm Hand, η ανώτατη διοίκηση των IDF τη χαρακτήρισε επιτυχή.
Ωστόσο δεν είχαν εκπαιδευτεί σε γεγονότα, όπως οι επιθέσεις της Hamas στις 7-8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Η αστική μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Γίνεται ακόμη περισσότερο δύσκολη όταν μία δύναμη μπορεί να εγκατασταθεί ανάμεσα στα ερείπια μιας κατεστραμμένης πόλης.

Μόνο για TikTok και Instagram

Ο ισραηλινός στρατός σήμερα αισθάνεται πιο άνετα να κάνει βίντεο TikTok και να δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram παρά να τελειοποιεί τις δεξιότητες που απαιτούνται για να καταστρέψεις τον εχθρό σου μέσω δύναμης πυρός και ελιγμών.
Πρόκειται για έναν στρατό που, με λίγες εξαιρέσεις που βρίσκονται στις επίλεκτες μονάδες αναγνώρισης των IDF, έχει συνηθίσει σε ένα τελετουργικό εν καιρώ ειρήνης που δεν μοιάζει με τη ζωή ενός στρατιώτη σε μάχη.
Οι IDF έχουν γίνει ειδικοί στη σύλληψη παιδιών, τον ξυλοδαρμό γυναικών και τη δολοφονία άοπλων ανδρών.
Το να αντιμετωπίζεις έναν ικανό εχθρό στα ερείπια μιας κατεστραμμένης πόλης, ειδικά όταν έχουν προετοιμαστεί και οργανωθεί για μια τέτοια μάχη, είναι θανατηφόρο έργο.
Τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Γάζα δεν είναι έτοιμα για αυτή τη μάχη.
Δεν είναι εκπαιδευμένοι, ούτε εξοπλισμένοι και ούτε ψυχολογικά προετοιμασμένοι καταλήγει στην ανάλυσή του ο Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης