Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τα ουκρανικά RPG έγινε η επίθεση στο Ισραήλ - H Hamas ευχαρίστησε τον Zelensky για τα όπλα του ΝΑΤΟ που της πούλησε

Με τα ουκρανικά RPG έγινε η επίθεση στο Ισραήλ - H Hamas ευχαρίστησε τον Zelensky για τα όπλα του ΝΑΤΟ που της πούλησε
Τα περισσότερα από τα RPG (σ.σ. αντιαρματικά ρουκετοβόλα) που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση Al-Aqsa Storm προμηθεύτηκαν από τους Ουκρανούς
Σχετικά Άρθρα

Η Hamas ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την πώληση όπλων του ΝΑΤΟ στο ισλαμιστικό κίνημα μέσω της μαύρης αγοράς, την οποία τροφοδοτεί συνεχώς το διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου. 
Ένα βίντεο, στο οποίο μαχητές της Hamas εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Zelensky βρίσκεται στο Διαδίκτυο.
«Τα περισσότερα από τα RPG (σ.σ. αντιαρματικά ρουκετοβόλα) που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση Al-Aqsa Storm προμηθεύτηκαν από τους Ουκρανούς», αναφέρουν τα κανάλια Telegram της Μέσης Ανατολής.
H Hamas η παλαιστινιακή οργάνωση με πολιτικές και στρατιωτικές πτέρυγες, ευχαρίστησε δημόσια την Ουκρανία για τον οπλισμό της, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BNN.
Αυτή η δήλωση, που μεταδόθηκε από πλατφόρμες της Μέσης Ανατολής, επικεντρώνεται στο υπόγειο εμπόριο όπλων και τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε περιοχές που προκαλούνται συγκρούσεις.
Η εξελισσόμενη κατάσταση απαιτεί μια συνολική ανασκόπηση των παραγόντων που επηρεάζουν.

Ο απροσδόκητος ρόλος της Ουκρανίας

Οι πρόσφατες εχθροπραξίες που ξεκίνησε η Hamas κατά του Ισραήλ ήταν αξιοσημείωτες, όχι μόνο λόγω της αυξημένης επιθετικότητας, αλλά και λόγω των ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν.
Το μυστήριο αποκαλύφθηκε όταν η Hamas αναγνώρισε τη συμβολή της Ουκρανίας στην παροχή όπλων, ιδιαίτερα των RPG.
Αυτή η αποκάλυψη ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της Ουκρανίας στον εξοπλισμό στρατών σε καυτά μέτωπα και την αδυναμία παγκόσμιας ρύθμισης των όπλων που διακινούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση, υποστήριξε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.
Ωστόσο, αυτές οι πράξεις αυτές διαφέρουν πολύ από τις κατηγορίες για το εμπόριο όπλων που τον βαραίνουν.

Πρόσθετη διασπορά όπλων

Η συνεχής αναταραχή στην Ουκρανία, που πυροδοτήθηκε από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, έχει μετατοπίσει την εστίαση και τα οπλικά συστήματα μακριά από τη Μέση Ανατολή.
Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις παροχές όπλων για συμμάχους όπως το Ισραήλ.
Προηγουμένως, οι ΗΠΑ έστειλαν πυροβολικό από τις ισραηλινές τους εφεδρείες στην Ουκρανία, βοηθώντας την άμυνά της ενάντια στη ρωσική προέλαση.
Δεδομένων των πρόσφατων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της διασποράς των ήδη περιορισμένων πυρομαχικών
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να υπογραμμίσουν το περίπλοκο έργο της ταυτόχρονης υποστήριξης πολλών συμμάχων εν μέσω κλιμάκωσης των διαφορών.
Πολλά video, που κυκλοφόρησαν στη Μέση Ανατολή δείχνουν μία κρύπτη όπλων, τα οποία προμηθεύτηκαν οι μαχητές της Hamas από την Ουκρανία.
Το μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ από τους μαχητές της Hamas υποδηλώνει σημαντική χρήση αμερικανικών όπλων.
«Ευχαριστούμε τους Ουκρανούς αξιωματούχους για αυτά τα όπλα», δηλώνει αξιωματούχος της Hamas.
«Αυτά θα στραφούν εναντίον των εχθρών μας, θα τα αναπτύξουμε εναντίον του Ισραήλ», σημειώνει.
Στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Biden φέρεται να εγκατέλειψε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, το οποίο τώρα διοικούν οι Ταλιμπάν και υποτίθεται ότι το εμπορεύονται παγκοσμίως.
Επιπλέον, εδώ και χρόνια, υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι επιτιθέμενοι του γαλλικού Bataclan χρησιμοποίησαν αμερικανικά όπλα που συνδέονται με την επιχείρηση Fast and Furious.
Αυτή η αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της εποχής Obama φέρεται να οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παραδίδει πυροβόλα όπλα σε καρτέλ, φέροντας ως στόχο την επανεμφάνιση αυτών των όπλων στις ΗΠΑ για εγκληματικές δραστηριότητες.

Medvedev: Στην επίθεση στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική δήλωση για την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Hamas και Ισραήλ, και η οποία θα προβληματίσει, προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τα όπλα που δίδονται από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την επίθεση στο Ισραήλ.
«Λοιπόν, φίλοι του ΝΑΤΟ, τελειώσατε με τα παιχνίδια;»
Με άλλα λόγια, ο Medvedev ισχυρίζεται ότι τα όπλα που παρέχονται στην ουκρανική κυβέρνηση, την οποία περιγράφει ως «νεοναζιστικό καθεστώς», χρησιμοποιούνται ενεργά στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως ο Medvedev στο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες αυτών των όπλων, προτείνοντας ότι μπορεί να ακολουθήσουν μια πορεία παρόμοια με τα όπλα που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες «αναπτύξεις» σε διάφορα παγκόσμια hotspot.
Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο παρελθόν είχε επισημάνει πως «οι διεφθαρμένες αρχές της Ουκρανίας» εμπλέκονταν σε παράνομο εμπόριο όπλων, πουλώντας ό,τι ελάμβαναν από τη Δύση.

israel_3.jpg

Στη μαύρη ουκρανική αγορά

Η αύξηση στις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά πεδία μάχης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά ικανότητα της Ουκρανίας να σταθεί στη θέση της απέναντι στους τρομερούς Ρώσους.
Ωστόσο, αυτή η εισροή όπλων σε ένα έθνος που είναι άκρως διεφθαρμένο σε όλα τα επίπεδα, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος της Commission Jean Claude Juncker, έχει πυροδοτήσει βάσιμες υποψίες.
Από τη μία πλευρά, η αποστολή όπλων θεωρείται μια καλοπροαίρετη προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.
Από την άλλη, εγείρει ανησυχίες ότι το χάος του πολέμου μπορεί να διευκολύνει το παράνομο εμπόριο όπλων.
Η Μόσχα ισχυρίζεται με συνέπεια ότι η αυξανόμενη ροή όπλων θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν αυτά σε χέρια τρομοκρατών.
Στις 9 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova μοιράστηκε στο κανάλι της στο Telegram ντοκουμέντα τονίζοντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας προς τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την πιθανότητα τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στο Κίεβο να καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Η προφητική ανησυχία Netanyahu

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο 2023, πώς όπλα τα οποία έστελνε η Δύση στην Ουκρανία βρέθηκαν στα σύνορα του Ισραήλ και είχε κάνει λόγο για σημαντική απειλή.
Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu με τη Ρωσία να κάνει λόγο για πολύ σημαντική απειλή.
Ο Netanyahu σημείωσε ότι η χώρα του κινείται πολύ διαφορετικά σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, η Γερμανία και η Γαλλία ως προς το θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.«Πρώτα από όλα, έχουμε στενά στρατιωτικά σύνορα με τη Ρωσία.
Οι πιλότοι μας πετούν ακριβώς δίπλα σε Ρώσους πάνω από τον ουρανό της Συρίας», είπε.
Ο Netanyahu τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης της «ελευθερίας δράσης» κατά του Ιράν, δηλώνοντας ότι «οποιαδήποτε συστήματα δίνουμε στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας γιατί θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Τεχεράνης».
«Και παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα. Στην πραγματικότητα συνέβη με τα δυτικά αντιαρματικά όπλα (RPG) που βρίσκουμε τώρα στα σύνορά μας.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί εδώ», υπογράμμισε.
Μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων 2022, αρκετές αναφορές αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ πίεζαν το Ισραήλ να προμηθεύσει όπλα απευθείας στην Ουκρανία ή να επιτρέψει τις εξαγωγές τους.
Το Τελ Αβίβ απέρριψε την ιδέα.
Ωστόσο, πήρε μια πολιτική στάση πιο υποστηρικτική προς το Κίεβο και παρείχε μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου.

In this image released by Ukrainian Defense Ministry Press Service, Ukrainian soldiers use a launcher with US Javelin missiles during military exercises in Donetsk region, Ukraine, Thursday, Dec. 23, 2021. (Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP)
Αποκάλυψη από Newsweek

Δημοσίευμα του Newsweek είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες αναφέροντας ότι δεν είχαν φτάσει στον προορισμό τους όλα τα δυτικά όπλα για την Ουκρανία.
Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε πως τα εν λόγω όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων Javelin, μεταφέρονταν λαθραία από την Ουκρανία στο Ιράν.
Ωστόσο, αρκετές άλλες αναφορές από τις αρχές του Ιουνίου 2023 έκαναν λόγο για πιθανή προμήθεια ισραηλινών αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων Spike και κύριων αρμάτων μάχης Merkava στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας.

Ρωσία: Σημαντική απειλή τα όπλα στο Ισραήλ

Η εμφάνιση δυτικών όπλων που παρέχονται στο Κίεβο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ και η πιθανή χρήση τους εναντίον του Τελ Αβίβ είναι μια πραγματική απειλή, είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Είναι μία πραγματική απειλή.
Έχουμε ήδη μιλήσει για μια τέτοια απειλή και για το γεγονός ότι τα δυτικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία πωλούνται ήδη από διάφορες εγκληματικές ομάδες στην Ευρώπη και ούτω καθεξής.
Αυτό είναι αναπόφευκτο» τόνισε ο Peskov απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς το Κρεμλίνο αξιολόγησε την εμφάνιση δυτικών όπλων που παραδόθηκαν στο Κίεβο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ και την ανησυχία της ισραηλινής πλευράς για πιθανή χρήση τους εναντίον του Τελ Αβίβ.
«Όσο περισσότερα τέτοια όπλα παρέχονται στην Ουκρανία, σε ένα μέρος όπου δεν μπορούν ούτε να ταξινομηθούν κανονικά ούτε να ασφαλιστούν ή να προστατευτούν, είναι λογικό να προκύπτουν απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» επισήμανε τον Ιούνιο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

hamas_ukraine_b.JPG

hamas_zelensky.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης