Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα νέα για τη Δύση: Ο Fico σχηματίζει κυβέρνηση στη Σλοβακία, τέλος η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Άσχημα νέα για τη Δύση: Ο Fico σχηματίζει κυβέρνηση στη Σλοβακία, τέλος η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Ο Robert Fico, που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στη Σλοβακία, έχει δεσμευτεί να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Σλοβακία με άλλα δύο κόμματα υπέγραψε την Τετάρτη (11/10/2023) ο αρχηγός του κόμματος Smer και πρώην πρωθυπουργός Robert Fico.
Επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας θα είναι ο αρχηγός του κόμματος Smer που κέρδισε τις εκλογές Robert Fico ενώ πρόεδρος της Βουλής ο αρχηγός του κόμματος Hlas, Peter Pellegrini.
Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπεγράφη από τον Fico, τον αρχηγό του κόμματος Hlas, Peter Pellegrini και τον πρόεδρο του Εθνικού Κόμματος της Σλοβακίας (SNS) Andrej Danko.
Το κόμμα Smer κέρδισε τις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου με το 22,94% των ψήφων.
Ο Fico έχει διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός και είχε δηλώσει πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης ότι θα το επιδιώξει ξανά.
Την Τετάρτη, ο αρχηγός του κόμματος Hlas, που ήρθε τρίτο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, Peter Pellegrini, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω συνομιλίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Fico.

Διακόπτει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

O Fico έχει δεσμευτεί να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει τονίσει ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων οδηγούν μόνο σε περισσότερη αιματοχυσία.
«Ο οπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο από θανάτους», επεσήμανε σε συνέντευξή του.
«Είναι καλύτερα να διαπραγματευτούμε μία ειρήνη για δέκα χρόνια και να σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά να αφήσουμε τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να αλληλοσκοτώνονται για άλλα δέκα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα», τόνισε ο Σλοβάκος πολιτικός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Fico είπε ότι η Σλοβακία δεν έχει άλλα όπλα να δώσει στην Ουκρανία.
Τόνισε επίσης την ανάγκη «να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς εκτοξεύουν τον πληθωρισμό και προκαλούν κρίση στην Ευρώπη».

Σε άθλια κατάσταση ο στρατός της Σλοβακίας

Μιλώντας στον Τύπο στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Fico εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού η Μπρατισλάβα εξάντλησε σχεδόν πλήρως τα αποθέματά της.
«Δεν έχουμε μαχητικό αεροσκάφος, σύστημα αεράμυνας, ούτε αρκετά πυρομαχικά», τόνισε ο ηγέτης του Smer,
προσθέτοντας ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο.
Ο Fico δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του για τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας.
Για αυτόν, η αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο σημαίνει παράταση της αιματοχυσίας.

Επικρίσεις για Zelensky

Επιπλέον, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, επειδή ακόμη και οι υποστηρικτές του Κιέβου βλέπουν τώρα ότι η δαπανηρή σύγκρουση είναι απαράδεκτη μακροπρόθεσμα, σημείωσε ο Fico σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της 29ης Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ηγέτης του Smer επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στον Zelensky δεν επετράπη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, ενώ στον Καναδά ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά του Ουκρανού προέδρου.
Ο Fico επέκρινε συγκεκριμένα τον Zelensky επειδή χαιρέτησε τον βετεράνο των Waffen SS Yaroslav Hunka, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο παππούς του Ουκρανού προέδρου, Semyon Zelensky πολέμησε ηρωικά κατά των Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης