Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: «Ανησυχητική» η ζημιά στον αγωγό που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, θυμίζει... Nord Stream

Ρωσία: «Ανησυχητική» η ζημιά στον αγωγό που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, θυμίζει... Nord Stream
Ο Peskov πρόσθεσε πως υπήρξαν επικίνδυνα προηγούμενα στη Βαλτική - οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ανησυχητική την είδηση της ζημιάς που προκλήθηκε στον αγωγό αερίου Balticconnector ανάμεσα στην Εσθονία και τη Φινλανδία και υποστήριξε πως η επίθεση στον αγωγό Nord Stream πέρυσι ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Η Φινλανδία δήλωσε χθες, Τρίτ 10/10, πως ένας υποθαλάσσιος αγωγός αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα υπέστη ζημιές, κάτι που μπορεί να είναι μια σκόπιμη ενέργεια.
«Δεν έχω τεχνικές πληροφορίες, δεν ξέρω αν οι ειδικές υπηρεσίες μας έχουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά βέβαια είναι μάλλον ανησυχητικά νέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για τον αγωγό.
Η ζημιά στον αγωγό αερίου φέρεται να έγινε στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας, ενώ η ρήξη του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα της Εσθονίας, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές.
Ο Peskov πρόσθεσε πως υπήρξαν επικίνδυνα προηγούμενα στη Βαλτική - οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη.
«Ξέρουμε πως επικίνδυνα προηγούμενα για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομών στη Βαλτική έχουν ήδη δημιουργηθεί, εννοώ τις επιθέσεις εναντίον των αγωγών Nord Stream», είπε ο Peskov.
Το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Nord Stream παραμένει μυστήριο.
Μια απότομη μείωση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις. Σουηδοί και Δανοί ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος φέρει την ευθύνη.
Αμερικανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι Washington Post, New York Times και Wall Street Journal, ανέφεραν πως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ γνώριζε για μια ουκρανική συνωμοσία για επίθεση στους αγωγούς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky αρνήθηκε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στους αγωγούς.
Σε ανάρτηση τον Φεβρουάριο στο μπλογκ του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος-ερευνητής Hersh παρέθεσε μη κατονομαζόμενη πηγή σύμφωνα με την οποία δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς με εκρηκτικά κατόπιν εντολών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ρεπορτάζ του Hersh ως «εντελώς ψευδές και απόλυτο αποκύημα της φαντασίας». Η Νορβηγία είπε πως οι ισχυρισμοί ήταν «ανοησίες».
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν από κοινού ετήσια χωρητικότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων - περισσότερα από το 50% των κανονικών εξαγωγών αερίου της Ρωσίας. Τμήματα των αγωγών, που έχουν μήκος 1.224 χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, βρίσκονται σε βάθος 80-110 μέτρων.

www.bankin gnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης