Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλη η Δύση το παραδέχεται – Το πιο τρομερό όπλο στην Ουκρανία είναι το drone Lancet της Kalashnikov, είναι φονιάς

Όλη η Δύση το παραδέχεται – Το πιο τρομερό όπλο στην Ουκρανία είναι το drone Lancet της Kalashnikov, είναι φονιάς
To Lancet κοστίζει 35.000 δολάρια και καταστρέφει δυτικά όπλα εκατομμυρίων - Ο ισχυρισμός ότι τα Lancet-3 είχαν καταστρέψει το 45% του πυροβολικού της Ουκρανίας που προμήθευε η Δύση είναι πιθανώς υπερβολή αλλά μπορεί και όχι
Το Lancet «Kamikaze Drone» είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο της Ρωσίας και γίνεται όλο και πιο θανατηφόρο
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet αποτελούν εξαιρετική επιτυχία για τη Ρωσία αναφέρει το 19fortyfive.
Ενώ άλλα όπλα απέδωσαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες κατά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτό το drone καμικάζι έχει αποδειχθεί απίστευτα αποτελεσματικό.

Νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ρωσικές πηγές υποδηλώνουν ότι τα Lancets αποστέλλονται τώρα σε μεγαλύτερους όγκους αποτελώντας ακόμη μεγαλύτερη απειλή.

Το Lancet, το οποίο παρουσιάστηκε το 2019, είναι το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο πυρομαχικό - drons της Ρωσίας.
Το Lancet-3 κατασκευάζεται από την Zala Aero Group, θυγατρική της εταιρείας Kalashnikov, και διατίθεται σε δύο ποικιλίες.
Το μικρότερο Izdeliye-52 έχει δύο εμφανή φτερά σε σχήμα Χ και φέρει κεφαλή 6,5 λιβρών, ενώ το Izdeliye-51 έχει κεφαλή 11 λιβρών.

Αφού χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμαστική βάση στη Συρία το 2021, το Lancet τέθηκε σε υπηρεσία πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Η πρώτη γνωστή χρήση στην Ουκρανία ήταν τον Ιούλιο του 2022, περίπου πέντε μήνες μετά την εισβολή.
Από τότε χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.
«Χρησιμοποιείται με φειδώ, πιθανότατα από τις SOF (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) και παρόμοιες μονάδες», είπε στο 19FortyFive ο Samuel Bendett, αναλυτής του CNA,
Η χρήση τους δημιουργεί δυσκολίες στον ουκρανικό στρατό.

Στην αρχή μόνο λίγα βίντεο του Lancet δημοσιεύονταν κάθε μήνα.
Α
λλά από τον Ιανουάριο 2023, εμφανίστηκαν 22 βίντεο επίθεσης στο Lancet.
Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 62 τον Μάιο και 124 τον Αύγουστο.
Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι παράγουν μαζικά το όπλο σε μια νέα εγκατάσταση, οπότε αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μόνο η αρχή.
Αυτή η αύξηση της παραγωγής λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι το Lancet χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά δυτικής κατασκευής, τα οποία θεωρητικά θα ήταν αδύνατο να αποκτήσει η Ρωσία.

«Υπάρχουν σημάδια ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία ενισχύει την παραγωγή Lancet, μαζί με βελτιώσεις που οδηγούν σε πιο προηγμένα σχέδια».
Το Lancet εκτοξεύεται από μια ράγα καταπέλτη και μεταδίδει βίντεο πίσω στον χειριστή.
Ο χειριστής Lancet πετά στην περιοχή στόχο, επιβεβαιώνει οπτικά τον στόχο και πραγματοποιεί την επίθεση.
Μια ηλεκτρική προπέλα οδηγεί το Lancet με περίπου 70 μίλια την ώρα.
Αυτή η αργή ταχύτητα το καθιστά ευκολότερο στόχο από έναν κατευθυνόμενο πύραυλο ή άλλα πυρομαχικά.
«Κάθε μέρα καταρρίπτουμε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά τα Lancet», δήλωσε στο Reuters ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε 100% επιτυχία.

Οι πρώτες επιθέσεις του Lancet ήταν όλες σε στατικούς στόχους. Πιο πρόσφατα βίντεο δείχνουν επιτυχίες σε κινούμενα οχήματα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια αλλαγή στο δόγμα ή μια βελτίωση στα επίπεδα δεξιοτήτων χειριστή.

Οι Ρώσοι αναλυτές ανοιχτού κώδικα Lost Armor έχουν συγκεντρώσει και ταξινομήσει κάθε γνωστό βίντεο απεργίας του Lancet στο διαδίκτυο.
Περίπου το 7% των βίντεο επιθέσεων του Lancet δείχνουν ξεκάθαρα αστοχίες και σε ένα άλλο 8% είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς εάν ο στόχος χτυπήθηκε πραγματικά.
Ένας μικρός αριθμός βίντεο, ίσως το 1% του συνόλου, δείχνει Lancets να χτυπούν ομοιώματα.

Ένας Ουκρανός αναλυτής τοποθετεί το ποσοστό επιτυχίας του Lancet σε περίπου 25%-30%, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν αστοχίες
Σύμφωνα με το Lost Armor, έως τις 3 Οκτωβρίου υπάρχουν 667 βίντεο χτυπημάτων του Lancet.
Από αυτούς, 210 ταξινομούνται ως στόχοι που καταστράφηκαν (31%), 355 στόχοι κατεστραμμένοι (53%), 48 αστοχίες (7%) και 52 είναι άγνωστοι (7%).

To Lancet κοστίζει 35.000 δολάρια και καταστρέφει δυτικά όπλα εκατομμυρίων

Αυτό υποδηλώνει ότι περίπου 2.000 Lancets έχουν καταστρέψει 200 στόχους και έχουν προκαλέσει μικρές ή μεγάλες ζημιές σε εκατοντάδες ουκρανικά οπλικά συστήματα. 
Αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αλλά κάθε Lancet να κοστίζει ίσως 35.000 δολάρια και κάθε στόχος κοστίζει εκατομμύρια, το Lancet είναι εξαιρετικά οικονομικό.
Το 25% των στόχων αποτελούνταν από άρματα μάχης και ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα — τουλάχιστον σε μία περίπτωση, ένα άρμα Leopard-2 που προμήθευσε η Γερμανία.

Οι αναλυτές ωστόσο αναφέρουν ότι το Leopard είχε ήδη ακινητοποιηθεί από νάρκη ή πύραυλο πριν καταστραφεί από το Lancet.
Όπως και στα άλλα βίντεο, το τανκ παρατηρείται από ρωσικό drone πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χτύπημα.
Είτε το Lancet ήταν η μοναδική αιτία καταστροφής είτε όχι, αυτό το επεισόδιο υποδηλώνει ότι ακόμη και η πιο πρόσφατη και καλύτερα προστατευμένη πανοπλία είναι ευάλωτη σε χτυπήματα Lancet από μεγάλη απόσταση.
Εάν δεχθούμε ότι ένα Leopard-2 κοστίζει 11 εκατ δολάρια αυτό ισοδυναμεί με 300 Lancets.

Το 10% των στόχων ήταν μηχανοκίνητα οχήματα και άλλοι στόχοι σχετικά χαμηλής αξίας...

Αυτά μπορεί να έχουν επιλεγεί όταν ένα Lancet δεν κατάφερε να βρει τον επιδιωκόμενο στόχο του (ή είχε ήδη καταστραφεί) ή όταν ένα όχημα που μεταφέρει πυρομαχικά θεωρήθηκε προτεραιότητα. Τα φτηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες δολάρια το ένα είναι πολύ καλύτερα κατάλληλα για να χτυπήσουν εχθρικά μέσα μεταφοράς ή στρατεύματα σε χαρακώματα.

Το 15% των στόχων του Lancet πολύ υψηλής αξίας

Ένα άλλο 15% των στόχων ήταν πολύ υψηλής αξίας: ουκρανικοί εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος και συστήματα ραντάρ.
Αυτά συνήθως κρατούνται αρκετά μίλια πίσω από την πρώτη γραμμή, αλλά όχι αρκετά μακριά ώστε να είναι εκτός του βεληνεκούς του Lancet.
Η καταστροφή τους επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την αεροπορική της υπεροχή στα ελικόπτερα και να χτυπήσει αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης.

Ο δολοφόνος του πυροβολικού

Μακράν τα περισσότερα video με Lancet δείχνουν επιθέσεις σε ουκρανικό πυροβολικό, τόσο ρυμουλκούμενα όσο και αυτοκινούμενα όπλα.
Όπως σημειώνει μια πρόσφατη έκθεση του βρετανικού αμυντικού think tank RUSI, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πλέον το Lancet εκτενώς ως όπλο για το Ουκρανικό πυροβολικό.
Το πυροβολικό είναι το παραδοσιακό μέσο για να χτυπήσει το εχθρικό πυροβολικό, αλλά η μεγάλη εμβέλεια του Lancet και η ικανότητά του να αναζητά κρυμμένους στόχους στο έδαφος, του δίνει πραγματικά πλεονεκτήματα.
Επιπλέον, ο χειριστής του Lancet παραμένει κρυμμένος και δεν μπορεί να στοχοποιηθεί.

Το Lost Armor μετράει 142 χτυπήματα σε αυτοκινούμενο πυροβολικό και 170 σε όπλα και όλμους.
Αυτά είναι σημαντικά νούμερα.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που συντάχθηκε από αναλυτές ανοιχτού κώδικα Oryx, η Ουκρανία έχει υποστεί 222 καταστροφές σε αυτοκινούμενα όπλα.
Αυτό υποδηλώνει ότι το drone Lancet κατέστρεψε το 64% των ουκρανικών αυτοκινούμενων όπλων.

Το ποσοστό για το ρυμουλκούμενο πυροβολικό εμφανίζεται απίστευτα υψηλό: 169 χτυπήματα, σε σύγκριση με τα 160 που καταστράφηκαν με βάση τον ανοιχτό κώδικα Oryx.
Το ρυμουλκούμενο πυροβολικό είναι πολύ πιο δύσκολο να καταστραφεί από ένα αυτοκινούμενο όπλο, ακόμη και όταν χτυπηθεί.
Το τελευταίο είναι ένα ιχνηλατούμενο όχημα μαζί με πυρομαχικά που είναι ο στόχος των Lancet.
Ένα ρυμουλκούμενο σύστημα πυροβολικού, αντίθετα, είναι ένα πιο συμπαγές κομμάτι μηχανήματος ικανό να επιβιώσει από την έκρηξη και τα μικρά θραύσματα από ένα χτύπημα Lancet.
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το ποσοστό απωλειών για τα αυτοκινούμενα όπλα ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο από το ρυμουλκούμενο πυροβολικό.
Το Lancet άλλαηε τους συσχετισμούς.
Ο ισχυρισμός ότι τα Lancet-3 είχαν καταστρέψει το 45% του πυροβολικού της Ουκρανίας που προμήθευε η Δύση είναι πιθανώς υπερβολή αλλά μπορεί και όχι.
Είναι σαφές ότι ένα υψηλό ποσοστό των απωλειών ουκρανικού πυροβολικού προέρχεται από το Lancet και αυτές οι απώλειες είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς αναπτύσσονται περισσότερα Lancet.
Η κατάσταση στην Ουκρανία εξελίσσεται γρήγορα και η αποτελεσματικότητα των Lancets και άλλων περιπλανώμενων πυρομαχικών θα αυξηθεί.
Τα πληρώματα του ουκρανικού πυροβολικού χρησιμοποιούν προστατευτικά δίχτυα που έχουν κάποια επιτυχία στο να σταματήσουν τα Lancets αλλά τα Lancets συνεχίζουν να κάνουν δουλειά.

Στην Δύση ανησυχούν αυξήθηκε η εμβέλεια του Lancet ...

Τον Σεπτέμβριο, ένα ρωσικό Lancet κατέστρεψε ένα σταθμευμένο ουκρανικό αεροσκάφος MiG-29 σε απόσταση τουλάχιστον 50 μιλίων.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια σχεδιαστικών τροποποιήσεων.
Η επιτυχία του Lancet ενέπνευσε επίσης μια σειρά από ρωσικές εταιρείες και ομάδες εθελοντών να παράγουν χαμηλού κόστους drones παρόμοια με τα Lancet.
Αυτά προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες με πολύ μικρότερο κόστος κόστους.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κατά χιλιάδες.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το Skalpel που κατασκευάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού Vostok και το Privet-82 της εταιρείας Oko.
Και οι δύο εταιρείες λένε ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μαζική παραγωγή μόλις λάβουν παραγγελία.
Η εθελοντική ομάδα Archangel δημιούργησε επίσης ένα πρωτότυπο πυρομαχικό με σταθερές πτέρυγες που λένε ότι είναι πολύ φθηνότερο από το Lancet.
Ο Bendett σημειώνει ότι οι ανταγωνιστές τείνουν να έχουν μικρότερη εμβέλεια - περίπου 25 μίλια ή λιγότερο.
Αν και λιγότερο εξελιγμένα, μπορεί να είναι ακόμα επικίνδυνα.

Η Zala σκοπεύει ξεκάθαρα να παράγει πολύ περισσότερα περιπλανώμενα πυρομαχικά και η εταιρεία έχει ήδη δείξει βίντεο ενός σμήνος Lancet στο οποίο ένας χειριστής ελέγχει πολλά Lancet σε μια ταυτόχρονη επίθεση.
Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να περάσει τουλάχιστον ένα drone και να επιφέρει την καταστροφή.
Ο Bendett σημειώνει ότι η Zala έχει μια καλά εδραιωμένη σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό, επομένως άλλοι μπορεί να δυσκολευτούν να εισέλθουν στην αγορά.
Αλλά με την αυξημένη παραγωγή Lancet και αρκετούς άλλους να προωθούν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, είναι πιθανό να δούμε πολύ περισσότερα χτυπήματα από αυτόν τον τύπο όπλου το 2024.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει μεγάλους αριθμούς μικρών καμικάζι FPV αλλά δεν έχουμε δει ακόμη κάτι στο μέγεθος και την εμβέλεια του Lancet.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά δεν καταστρέφουν τα άρματα μάχης αλλά μπορεί να αυξήσουν τις απώλειες και να δημιουργήσουν νέα στυλ πολέμου.

Lancestttbn_1.jpg

Lancet_3.jpg

pozvolyaet-nanosit-hirurgicheski-tochnye-udary-v-zapadnoi-presse-sravnili-bpla--ie5d79wv-1681035301.t.jpg
Army-2020-314.JPG

TOR-Lancet-Attack-by-Russia-Screenshot-1024x576.jpg

Lancet-Drone-Attack-in-Ukraine-1024x576.jpg

Δείτε βίντεο:

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης