Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Στο +0,11% ο DAX

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Στο +0,11% ο DAX
Το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας
(upd 4) Ήπιες μεταβολές με συνεχείς εναλλαγές προσήμων παρατηρούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Πιο αναλυτικά, στις 13:21 (ώρα Ελλάδος):
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,11% στις 15.440,65 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,09% στις 7.635,10 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.125,62 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,51%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,33% στις 28.441,66 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,15% στις 453,17 μονάδες.

Ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξει στον πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas. Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων.
Την Τετάρτη (11/10/2023) θα δημοσιευθεί η έκθεση για τον δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, όπου αναμένεται μέτρηση 0,3% από τους οικονομολόγους, σύμφωνα με το Dow Jones. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιεύεται την Πέμπτη (12/10/2023).
Εν τω μεταξύ, η γερμανική εταιρεία κατασκευής υποδημάτων Birkenstock ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την αρχική δημόσια προσφορά να τιμολογείται στα 46 δολάρια ανά μετοχή.

Στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο του 2023, ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 6% (+6,1% και +6,2%, αντίστοιχα).
«Ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παραμένει ωστόσο υψηλός», δήλωσε η Ruth Brand, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Και πρόσθεσε: «Οι καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται ξεκάθαρα τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων». Η Destatis ανέφερε επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων τον Σεπτέμβριο ήταν 1,0% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση +8,3% τον Αύγουστο του 2023.
Η πολύ χαμηλότερη αύξηση της τιμής τους οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών το προηγούμενο έτος (υψηλή βάση), παρόλο που παρατηρήθηκαν διαφορετικές εξελίξεις στις τιμές: Τον Σεπτέμβριο, η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ακόμα αισθητά πιο ακριβή (+11,1%) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Στην περίπτωση ορισμένων ενεργειακών προϊόντων, οι τιμές τον Σεπτέμβριο ήταν ακόμη χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν (π.χ. φυσικό αέριο: -5,3%, καύσιμα κίνησης: -6,0%). Ιδιαίτερη πτώση σημειώθηκε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (-26,0%).
Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 4,3% σε ετήσια βάση και στο 0,2% σε μηνιαία.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 11/10 στις ασιατικές αγορές, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων στη Wall Street και με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία της στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας υπεραπόδοσε καθώς η Samsung Electronics +3% αποκάλυψε ότι αναμένει να κλείσει με λειτουργικά κέρδη 2,4 τρισεκατομμυρίων γουόν (~ 1,79 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το τρίτο τρίμηνο, που είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα προσδοκίες των αναλυτών .
Η εταιρεία προέβλεψε τα έσοδα του τρίτου τριμήνου να φτάσουν τα 67 τρισεκατομμύρια γουόν.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,55%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο +012%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,19%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,8% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,68%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης