Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνιακό χάος και πάλι στις Βρυξέλλες για Ισραήλ – Σύγχυση με Borrell, Ούγγρο επίτροπο… προσπαθεί να τους «μαζέψει» η von der Leyen

Επικοινωνιακό χάος και πάλι στις Βρυξέλλες για Ισραήλ – Σύγχυση με Borrell, Ούγγρο επίτροπο… προσπαθεί να τους «μαζέψει» η von der Leyen
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει συγκαλέσει σήμερα 11/10 συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων σχετικά με το επικοινωνιακό χάος για την παλαιστινιακή βοήθεια
Άγνωστοι οι κανόνες διπλωματικών προσχημάτων για ακόμη μία φορά στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell, ο οποίος είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχουν ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Παλαιστινιακή Αρχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.
«Το δικαίωμα της αυτοάμυνας πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, αναφερόμενος στον αποκλεισμό των βασικών ειδών διαβίωσης (νερό, τρόφιμα ηλεκτρικό) στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα σχόλιά του όμως ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις αντιθέσεις στην ΕΕ, και με τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση Biden, μέχρι στιγμής, απέφυγε να επικρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι δηλώσεις του Borrell είναι η πιο σφοδρή καταδίκη μέχρι τώρα από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ για τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα, τα οποία έχουν σκοτώσει περισσότερους από 800 ανθρώπους.

Ο ρόλος του Ούγγρου Várhelyi

Ο Borrell προσπάθησε επίσης να χαράξει μια γραμμή στη διαμάχη που έχει κατακλύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν αναγκάστηκε να αναιρέσει μια ανακοίνωση του Ούγγρου Επιτρόπου Olivér Várhelyi που έλεγε ότι θα κοπεί όλη η παλαιστινιακή βοήθεια από την ΕΕ.
Ο Borrell, ο οποίος ηγείται της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της διπλωματικής πτέρυγας της ΕΕ, είπε ότι η αναθεώρηση δεν πρέπει να καθυστερήσει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Προσπαθεί να τα μαζέψει η von der Leyen

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει συγκαλέσει σήμερα 11/10 συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων σχετικά με το επικοινωνιακό χάος για την παλαιστινιακή βοήθεια.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer προσπάθησε την Τρίτη να ρίξει την ευθύνη στον Ούγγρο επίτροπο, λέγοντας ότι της ανακοίνωσης του Várhelyi δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση με κανένα μέλος του Κολλεγίου».
Ωστόσο, ο Mamer είπε την προηγούμενη μέρα σε ένα μήνυμα στους δημοσιογράφους ότι μπορούσε να «επιβεβαιώσει την ουσία» των tweets του Várhelyi.
Η ανακοίνωση του Várhelyi προκάλεσε αμέσως μια ενδοευρωπαϊκή αντίδραση, τόσο στη συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργικών συμβουλίων του Σώματος των Επιτρόπων το απόγευμα της Δευτέρας όσο και μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οδηγώντας στην ανατροπή της Επιτροπής.
Ο Mamer απέρριψε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τυχόν συνέπειες για τον Várhelyi, παρόλο που η von der Leyen συνήθως απαιτεί ένα στενό πλαίσιο.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Εν μέσω αυτού του επικοινωνιακού χάους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προέτρεψε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε τηλεφωνική επικοινωνία να μην κόψει την παλαιστινιακή βοήθεια της ΕΕ.
Ο Guterres περιέγραψε την «πλήρη πολιορκία» του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο ως «βαθιά ανησυχητική».
Ο Michel, ο οποίος εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι εναντιώθηκε στη διακοπή της «απαραίτητης αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους άμαχους Παλαιστίνιους», σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Χαμάς και «να επιδεινώσει τις εντάσεις και το μίσος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης