Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση Erdogan: Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ – Τι θέλoυν οι Aμερικανοί στο Ισραήλ;

Ηχηρή παρέμβαση Erdogan: Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ – Τι θέλoυν οι Aμερικανοί στο Ισραήλ;
Ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στην ανάγκη για λύση δύο κρατών στο Ισραήλ
«Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο τους στο Ισραήλ.
Τι δουλειά έχει εκεί;
Τι πάει να κάνει;
Με την έλευση του αεροπλανοφόρου θα ξεκινήσουν σοβαρές σφαγές χτυπώντας τη Γάζα.
Οφείλω να πω ότι το εξής: Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 20 βάσεις στη Συρία. Τι δουλειά έχει μια αμερικανική βάση στη Συρία; (…)
Δεν θα έπρεπε να αξιολογηθούν όλα αυτά; (…)
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και εκπαιδεύουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Είτε στη Συρία, είτε σε αυτή την περιοχή, είτε στη Μέση Ανατολή. Μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος.
Ας τα δούμε και αυτά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Karl Nehammer στην Άγκυρα.

Ανάγκη για λύση δύο κρατών

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στην ανάγκη για λύση δύο κρατών στο Ισραήλ - «διαφορετικά το σπιράλ βίας δεν θα έχει τέλος».
«Τα αδέλφια μας στη Γάζα δέχονται εδώ και δύο μέρες επίθεση.
Υπήρξαν επίσης νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φθάσαμε εδώ, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής.
Ο κ. Nehammer καταδίκασε εκ νέου την επίθεση της Χαμάς «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» και επανέλαβε την απόφαση της Βιέννης να αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε ακόμη τον ρόλο διαμεσολαβητή του Tayyip Erdogan μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο τούρκος πρόεδρος υπήρξε «σημαντικός σύμβουλος» και πριν από τη δική του επίσκεψη στη Μόσχα, πέρυσι.
Θετικά αντιμετωπίζει, ανέφερε, και το ενδεχόμενο ανάληψης αντίστοιχου ρόλου στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Nehammer επανέλαβε την πάγια αυστριακή θέση ότι δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ για την Τουρκία, αλλά τάχθηκε υπέρ στενότερων οικονομικών σχέσεων και εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης.
« Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Είμαστε φίλοι, είμαστε εταίροι, αλλά οι φίλοι λένε και κάποια πράγματα πολύ ειλικρινά ο ένας στον άλλον.
Πρέπει να μιλάμε ισότιμα και ειλικρινά», είπε χαρακτηριστικά ο Nehammer.
Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν υπάρχει για αυτόν εναλλακτική από την πλήρη ένταξη της χώρας του.

Η ατζέντα

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του αυστριακού καγκελάριου ήταν η μετανάστευση, καθώς η Αυστρία καταγράφει φέτος 45.000 αιτήσεις ασύλου κυρίως από Σύρους και Αφγανούς οι οποίοι έχουν φθάσει στη χώρα από την Τουρκία και μέσω της βαλκανικής οδού.
Ο Nehammer δήλωσε σχετικά ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «εξακολουθεί να ισχύει, διαφορετικά, η μεταναστευτική πίεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του είναι αντίθετη στην απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους τούρκους πολίτες. «Μπορούν να υπάρχουν μόνο διευκολύνσεις στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων», ξεκαθάρισε.
Ο αυστριακός καγκελάριος συνοδεύεται στην Άγκυρα από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, οι οποίοι εξετάζουν τις προοπτικές επενδύσεων στην Τουρκία, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης