Τελευταία Νέα
Διεθνή

Paul Tudor Jones: Έρχεται γεωπολιτικός καταρράκτης τύπου Παγκοσμίου Πολέμου – Δύσκολοι καιροί για επενδύσεις

Paul Tudor Jones: Έρχεται γεωπολιτικός καταρράκτης τύπου Παγκοσμίου Πολέμου – Δύσκολοι καιροί για επενδύσεις
Υπάρχει γεωπολιτική αβεβαιότητα...
Αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι επενδυτής, εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της δεινής δημοσιονομικής θέσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμβληματικό Αμερικανό επενδυτή Paul Tudor Jones (PTJ).
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, «Είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή να είσαι επενδυτής μετοχών αυτή τη στιγμή».
«Υπάρχει γεωπολιτική αβεβαιότητα...
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται –πιθανώς- στην πιο αδύναμη δημοσιονομική θέση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με χρέος προς ΑΕΠ στο 122%, αριθμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 195% το 2053 σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, μέχρι να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να τις καλύψουν τυπώνοντας χρήμα και προκαλώντας υπερπληθωρισμό» σημείωσε PTJ.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο PTJ επανέλαβε ότι «όταν αυξάνεται το κόστος του χρήματος εύλογα εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο: υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, νέες εκδόσεις χρέους, περαιτέρω ρευστοποιήσεις ομολόγων και νέα, υψηλότερα επιτόκια…
Και όλα αυτά έχουν ένα αποτέλεσμα: Μη βιώσιμη δημοσιονομική θέση.
Λόγω των προαναφερθέντων οι μπορεί να πλησιάζουν σε μια στιγμή Minsky στην αγορά ομολόγων».

Στη συνέχεια, εξετάζοντας την επισφαλή γεωπολιτική εικόνα, ο PTJ παρατηρεί ότι ο κόσμος έχει τώρα τρία σημαντικά σημεία ανάφλεξης:
i) τον πόλεμο της Ουκρανίας,
ii) τον πόλεμο του Ισραήλ
και iii) πιθανώς την Κίνα και την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, «εκεί που τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά επικίνδυνα θα είναι στην περίπτωση που υπάρξει μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι μπορεί να έχουμε έναν γεωπολιτικό καταρράκτη ανάλογο με αυτό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς όλοι θα εμπλακούν».
Εν προκειμένω το ερώτημα είναι αν Χαμάς και Ιράν είναι απλώς σύμμαχοι ή αν η Χαμάς ενεργεί κατ’ εντολήν της ιρανικής ηγεσίας (proxy).
Σύμφωνα με τον PTJ, «θα περιμένω να υπάρξει μια λύση και θα αξιολογήσω τον πιθανό αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς προτού διαχυθεί στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Πυρηνικός πόλεμος

Στη συνέχεια, ο επενδυτής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, τον οποίο δεν έχει αποκλείσει.
«Από προσωπική σκοπιά, θα επένδυα σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου τώρα και σε μετοχές, μέχρι να δω ποια λύση θα προκριθεί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν;» είπε ο PTJ.
«Το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει με κάποιο τρόπο, σχήμα ή μορφή.
Η αποφασιστικότητά του εναντίον του Ιράν, που μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση της Χαμάς, μπορεί να κλιμακωθεί πραγματικά σε κάτι τρομερό».

ΗΠΑ

Επιστρέφοντας στην οικονομία, ο Jones προέβλεψε ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2024, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο αδύναμη δημοσιονομική τους θέση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα πρέπει να εξοικονομήσει με κάποιον τρόπο 1 τρισ. δολ. μέχρι το 2025, και θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες, είπε.
«Κανένα από τα δύο δεν έχει πιθανότητα να συμβεί» σημείωσε.
«Η αγορά ομολόγων μέσω της προσφοράς και της ζήτησης πρόκειται να “προσφέρει” περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, επειδή δεν έχουμε ακόμη τιμή εκκαθάρισης για το μακροπρόθεσμο χρέος» είπε ο Jones.
«Οπότε αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα θα μας οδηγήσουν σε ύφεση».
Τέλος, όσον αφορά τις συναλλαγές, ο εμβληματικός διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου είπε πως δεν θέλει να προτείνει αγορές μετοχών λέγοντας «είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή να είσαι επενδυτής», προσθέτοντας ότι, εν μέσω της επικείμενης ύφεσης και της γεωπολιτικής αναταραχής, «του αρέσει το bitcoin και ο χρυσός», καθώς τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν την ίδια προστασία που προσέφεραν στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης