Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία και Δανία αναστέλλουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστίνη

Σουηδία και Δανία αναστέλλουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστίνη
Την ανακοίνωση για την απόφαση της Σουηδίας έκανε πριν από λίγο ο σουηδός υπουργός Ανάπτυξης Γιόχαν Φόρσελ
Την αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγούσε η Σουηδία στα παλαιστινιακά εδάφη, τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Ανάπτυξης Γιόχαν Φόρσελ σε συνέντευξη Τύπου.
Σε παρόμοια κίνηση προέβη λίγο νωρίτερα η Δανία.
Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιούν σήμερα άτυπη σύνοδο με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την επανεξέταση της παροχής βοήθειας προς την Παλαιστίνη.

Δύο στρατόπεδα στην ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για την προοπτική διακοπής της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στον παλαιστινιακό που βιώνει τον δικό του Γολγοθά, αποκλεισμένος από ξηρά, αέρα και θάλασσα, ενώ άλλες χώρες έχουν εκφράσει ανάλογο προβληματισμό παρασκηνιακά, σύμφωνα με διπλωμάτες, ειδικά μετά από σχετική ανάρτηση στο X του Επίτροπου Oliver Varhelyi, που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες.
«Κατανοούμε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από μεμονωμένο Επίτροπο και δεν υποστηρίζουμε την αναστολή της βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Περισσότερες από πέντε ώρες μετά την ανάρτηση του Varhelyi στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι είχε ξεκινήσει επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας, αλλά επίσης ξεκαθάρισε ότι “καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών”.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έσπειρε στη συνέχεια περαιτέρω σύγχυση, όταν είπε ότι η ΕΕ δεν θα αναστείλει τις «οφειλόμενες πληρωμές» – αμέσως μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής που έκανε λόγο ότι δεν προβλέπονταν πληρωμές.
Η Επιτροπή αρνήθηκε να εξηγήσει τις διαφορετικές ανακοινώσεις.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια – η οποία είναι ξεχωριστή από τα κονδύλια για την ανάπτυξη – θα συνεχιστεί.
Πρόσθεσε ότι διενεργεί την επανεξέταση για να «διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης