Διεθνή

Τρόμος στo Iσραήλ: Kαταιγισμός ρουκετών από Hamas, Ηezbollah, ισοπεδώνεται η Γάζα – Στους 5.900 οι νεκροί και τραυματίες

Τρόμος στo Iσραήλ: Kαταιγισμός ρουκετών από Hamas, Ηezbollah, ισοπεδώνεται η Γάζα – Στους 5.900 οι νεκροί και τραυματίες
Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι τραγικός…
Μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας ισραηλινής πόλης Ashkelon εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Hamas, καθώς ο πόλεμος με το Ισραήλ μαίνεται για τέταρτη ημέρα με τους νεκρούς και τους τραυματίες να έχουν ξεπεράσει τους 5.900.
Παράλληλα, φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι ωμότητες και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι εισβολείς...
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, ο Abu Ubaidah, της ένοπλης πτέρυγας της Hamas, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ashkelon, στη μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιείται νέα επίθεση προς το Ισραήλ και από την πλευρά του Νοτίου Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίθεση, ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού στις ρουκέτες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του εδάφους του.
Επίσης σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, κονιορτοποιώντας ολόκληρες περιοχές, παρά την απειλή των μαχητών της Hamas πως θα εκτελείται ένας αιχμάλωτος για κάθε χτύπημα σε σπίτι.
O πρωθυπουργός Netanjahu έχει ορκιστεί να πάρει «εκδίκηση» επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους και θέτοντας τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πλήρη πολιορκία.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, το Ισραήλ κινείται σε «πλήρη επίθεση» κατά της Λωρίδας της Γάζας.
Η Hamas ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από ό,τι πίστευε», είπε ο Gallant.
«Θα μετανιώσουν αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν» συνέχισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολεμικά πλοία του Ισραήλ βομβάρδισαν το λιμάνι των ψαράδων δυτικά της πόλης της Γάζας, με δεκάδες οβίδες.
Χτύπησαν καΐκια χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση για απώλειες ανάμεσα στους ψαράδες.
Με αυτό τον τρόπο στερούν από τους κατοίκους την πιθανότητα να φύγουν με καΐκια, τον βιοπορισμό από τους ψαράδες, αλλά και την πιθανότητα εξεύρεσης τροφής για τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ωθούνται στην λιμοκτονία. Αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας με το νερό.
9_31.JPG
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Hamas το Σαββατοκύριακο 7-8 Oκτωβρίου ξεπέρασε τους 1.000.
Τα θύματα ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, που πυροβολήθηκαν σε σπίτια, στους δρόμους ή σε πάρτι.
Δεκάδες Ισραηλινοί και κάποιοι ξένοι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 770 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 4.000.
Τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη, δήλωσαν ότι περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι.
Στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Khan Younis της Γάζας, τα πτώματα τοποθετήθηκαν στο έδαφος σε φορεία με ονόματα γραμμένα στην κοιλιά τους.
Οι γιατροί κάλεσαν τους συγγενείς να παραλάβουν γρήγορα τα πτώματα γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος για τους νεκρούς.

IDF: Κορυφαία προτεραιότητα η δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων της Hamas

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Daniel Hagari δήλωσε το απόγευμα ότι η κορυφαία προτεραιότητα του Ισραηλινού Στρατού σε οποιαδήποτε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας είναι να χτυπήσει ανώτερους αξιωματούχους της Hamas.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις σημερινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας, εκατοντάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν, περισσότερες από 200 στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και κεντρικές γειτονιές στη Γάζα υπέστησαν ζημιές.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή για την πόλη της Γάζας», είπε ο Hagari, «η Πολεμική Αεροπορία αρχίζει να επιτίθεται σε κάθε γειτονιά όπου υπάρχει υπόνοια τρομοκρατίας, δεν θα σταματήσουμε στις προσπάθειές μας να εξοντώσουμε ανώτερους αξιωματούχους. Εκεί δεν είναι μια στιγμή σιωπής στη Γάζα».
Σύμφωνα με τον Hagari, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι τρομοκράτες στο ισραηλινό έδαφος.
«Όσοι το Σάββατο παρουσιάστηκαν ως ήρωες, τώρα σκάβουν με φόβο και τρόμο σε κάθε τρύπα που καταφέρνουν να εντοπίσουν, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την περιοχή ως ζώνη μάχης και να σκοτώνουμε τους τρομοκράτες.
(Υπάρχει) ισχυρή προστασία στα σύνορα με το Iron Dom που κοιτάζει όλα αυτά τα κενά, υπήρξαν δύο απόπειρες διείσδυσης κατά τις οποίες οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν πριν φτάσουν στον φράχτη.
Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση του φράχτη, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό».

Μονοπάτι Αίματος

Στο Ισραήλ δεν υπάρχει ακόμη επίσημος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από τις επιθέσεις του Σαββάτου.
Στη νότια πόλη Be'eri, όπου έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 100 πτώματα, εθελοντές με κίτρινα γιλέκα και μάσκες μετέφεραν τους νεκρούς έξω από τα σπίτια με φορεία.
Μακρύ, φαρδύ ίχνος αίματος τυλίγεται στο πάτωμα ενός σπιτιού όπου τα πτώματα είχαν συρθεί στον δρόμο.
«Αυτό που θέλω περισσότερο είναι να ξυπνήσω από αυτόν τον εφιάλτη», είπε ο Elad Hakeem, ένας επιζών από ένα μουσικό φεστιβάλ όπου η Χαμάς σκότωσε 260 άτομα.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, πτώματα Ισραηλινών και μαχητών της Χαμάς κείτονταν στους χώρους του κιμπούτς Kfar Aza ανάμεσα σε καμένα σπίτια, σκορπισμένα έπιπλα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα.
Η δυσωδία βάρυνε τον αέρα…
«Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στα υπνοδωμάτιά τους, και πώς τους σκότωσε ο τρομοκράτης. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι σφαγή, είναι τρομοκρατική δραστηριότητα» είπε ο Ισραηλινός Ταγματάρχης Itai Veruv…
«Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου.
Είναι κάτι που ήλθε από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, στα πογκρόμ στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη.
Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη νέα ιστορία».
Ένας στρατιώτης φωνάζει: «Πες στον κόσμο αυτό που είδες εδώ».
Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Παλαιστίνης

Τον θάνατο του υπουργού Οικονομικών της Παλαιστίνης, Juad Abu Smallah, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Abu Smallah διαχειριζόταν τα κεφάλαια της Hamas ενώ ο ίδιος «όρισε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας». Επίσης, «βοηθούσε σε θέσεις ασφαλείας στη Hamas και ηγήθηκε πολλών επιχειρήσεων που είχαν ως στόχο να βλάψουν Ισραηλινούς πολίτες».
Τα μέσα ενημέρωσης της Γάζας μετέδωσαν ότι ένα άλλο στέλεχος της Hamas, ο Zcharia Abu Mamar, σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στο Khan Yunis το βράδυ της Δευτέρας. Από τις αναφορές, δεν είναι σαφές αν και οι δύο βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία όταν σκοτώθηκαν ή αν βρίσκονταν σε ξεχωριστά κτήρια. Ο Abu Mamar θεωρείται συνεργάτης του Yahya Sinwar και λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των οργανώσεων και των τμημάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σημείο διέλευσης από τη Γάζα προς την Αίγυπτο τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την "πλήρη πολιορκία του Ισραήλ", όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως "δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο" ότι διενήργησε τις επιδρομές.
Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα "προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης". Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.
Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.
Ενώ η Λωρίδα της Γάζας τελεί από το 2007 υπό αυστηρό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ, η Αίγυπτος --η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ-- κρατάει συνήθως ανοικτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα.
Πολύ λίγοι κάτοικοι της μικρής, φτωχής και υπερπληθούς περιοχής εξασφαλίζουν ωστόσο άδεια διέλευσης, η οποία χορηγείται γενικά για ιατρικούς λόγους.

Το Ισραήλ καταγγέλλει τη Συρία για επίθεση με βλήματα στα εδάφη του

Ο ισραηλινός στρατός, που ήδη πολεμά τη Hamas στη Γάζα και τη Hezbollah στα βόρεια σύνορά της χώρας του, ισχυρίζεται ότι βλήματα εκτοξεύτηκαν και από τη Συρία προς τα εδάφη του.
Σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα νέο μέτωπο στη σύγκρουση, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι οι οβίδες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία κατευθύνθηκαν προς «ανοιχτές περιοχές εντός του Ισραήλ».
Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαντά στους φερόμενους βομβαρδισμούς εκτοξεύοντας όλμους και πυροβολικό προς τη Συρία.
Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες από τον ισραηλινό στρατό και δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των αναφορών από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλη πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι η σίιτικη οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah ενεπλάκη σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις μαχητές της, αλλά και ένας Ισραηλινός υποδιοικητής.
Τόσο η
ADVERTISEMENT
Hezbollah όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν, ενώ το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τη Συρία (στα υψίπεδα του Γκολάν) τα τελευταία χρόνια, με επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Hezbollah, καθώς και σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Παρέμβαση Putin: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης

Η επιδείνωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής και της αγνόησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Vladimir Putin σε συνάντηση με τον ιρακινό πρωθυπουργό Mohammed al Sudani στο Κρεμλίνο.
«Δυστυχώς, βλέπουμε απότομη επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα σαφές αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν μια διευθέτηση, αλλά, δυστυχώς, δεν ασχολήθηκαν με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών - και από τις δύο πλευρές» είπε ο πρόεδρος.
Η Ουάσιγκτον προώθησε τις δικές της ιδέες για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διευθέτηση και να ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές, συνέχισε ο Ρώσος ηγέτης.
Ασκώντας αυτή την πίεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν τα θεμελιώδη συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Biden: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, η Hamas σκορπά τον τρόμο

«Είμαστε σαφείς: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» ανέφερε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden…
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε το Ισραήλ για να έχει όσα χρειάζεται για την άμυνα του.
Η Χαμάς δεν αγωνίζεται για τα δίκαια των Παλαιστινίων, προσφέρει μόνο αιματοκύλισμα και τρόμο».
Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η βαρβαρότητα της Hamas φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες στιγμές του ISIS.
«Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή και είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα.
Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή εσωτερική απειλή», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες πέθαναν στην επίθεση στο Ισραήλ ενώ πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Ισραήλ έζησαν μία στιγμή του απόλυτου κακού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης