Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ηχηρές παραιτήσεις κορυφαίων επιτελαρχών, λίγες μόλις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές

Πολωνία: Ηχηρές παραιτήσεις κορυφαίων επιτελαρχών, λίγες μόλις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές
Ο στρατηγός Rajmund Andrzejczak, αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υποστράτηγος Tomasz Piotrowski, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους
Δύο από τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του γενικού επιτελείου, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν τη μελλοντική πολιτική πορεία της χώρας.
Ο στρατός επιβεβαίωσε σήμερα (10/10) ότι ο στρατηγός Rajmund Andrzejczak, αρχηγός του γενικού επιτελείου, και ο επιχειρησιακός διοικητής, υποστράτηγος Tomasz Piotrowski, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Οι παραιτήσεις αποτελούν πλήγμα για το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία με βάση τον αφήγημα ότι αποτελεί μια πατριωτική δύναμη που προστατεύει την Πολωνία από εξωτερικούς εχθρούς και είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να φροντίσει για την ασφάλεια της Πολωνίας.
Το PiS επιδιώκει τρίτη συνεχή θητεία, αλλά αντιμετωπίζει μια πρόκληση από ομάδες της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκλογική κούρσα θα είναι εξαιρετικά κλειστή.

Σφοδρή σύγκρουση στρατού και πολιτικής ηγεσίας

«Είναι μια συμβολική απόφαση. Αποφάσισαν να κάνουν αυτό το βήμα λίγο πριν από τις εκλογές για να δείξουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτική τάξη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Jacek Czaputowicz στην ειδησεογραφική πύλη Onet.pl.
Ενώ η Πολωνική Gazeta Wyborcza ανέφερε ότι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους δύο στρατηγούς ήταν η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Mariusz Błaszczak, να βάλει έναν άλλο διοικητή, τον στρατηγό Wiesław Kukuła, επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης για την εκκένωση Πολωνών πολιτών από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, η ένταση μεταξύ των ανώτατων αρχών του στρατού και του υπουργείου Άμυνας φαίνεται να υποδαυλίζεται εδώ και μήνες, με σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατά παράκαμψη της ηγεσίας του στρατού.
Τον Μάιο, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Błaszczak επέκρινε δημόσια τον Piotrowski για την αντίδραση του στρατού σε έναν αδέσποτο ρωσικό πύραυλο που προσγειώθηκε σε ένα δάσος βαθιά μέσα στην Πολωνία και βρέθηκε από έναν άμαχο τον Απρίλιο.
Η εφημερίδα Rzeczpospolita, η οποία μετέδωσε πρώτη τις παραιτήσεις, ανέφερε ότι οι δύο στρατηγοί διαφώνησαν επίσης με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός έχει συρθεί στην εκστρατεία επανεκλογής της κυβέρνησης.
Ο στρατηγός Mirosław Różański, πρώην ανώτατος διοικητής του στρατού που είναι τώρα ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές για τη Γερουσία, συμφώνησε ότι οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν εν πολλοίς λόγω της πολιτικοποίησης του στρατού από την τρέχουσα κυβέρνηση.
Η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις ανήκει στον ευθυγραμμισμένο με το PiS πρόεδρο, Andrzej Duda.
Σημειώνεται ότι ακύρωσε μια δημόσια εμφάνιση την Τρίτη και αντ' αυτού συγκάλεσε συνεδρίαση του γραφείου εθνικής ασφάλειας.
Ο Jacek Siewiera, επικεφαλής του γραφείου του φαίνεται να επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Duda θα δεχτεί τις παραιτήσεις, ανέφερε η Rzeczpospolita.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης