Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή - Στο +1,60% ο DAX

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή - Στο +1,60% ο DAX
Υποχωρούν οι προσδοκίες όσον αφορά τα επιτόκια της Fed
(upd 3) Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα (10/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη γεωπολιτική κρίση και τους φόβους για την κρίση στη Μέσα Ανατολή.
Πιο αναλυτικά, λίγο πριν τις 14:50 (ώρα Ελλάδος):
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,62% στις 15.373,38 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 1,61% στις 7.612,97 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.125,11 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,48%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,76% στις 28.169,83 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,55% στις 450,59 μονάδες.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Δευτέρα (9/10/2023) με αεροπορικές επιδρομές τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνέχισε την απάντησή του στην αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas, που άρχισε το πρωί του Σαββάτου (7/10/2023).
Ισραηλινοί υπουργοί διέταξαν «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στους περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους της.
Οι επενδυτές αξιολογούν τα «ήπια» (dovish) σχόλια των αξιωματούχων της Fed, που φάνηκε να προκαλούν υποχώρηση των προσδοκιών για τα αμερικανικά επιτόκια. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Fed, Philip Jefferson, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» δεδομένης της πρόσφατης απότομης αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Dallas Fed, Lorie Logan, δήλωσε ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν αυξημένα λόγω των υψηλότερων πριμοδοτήσεων διάρκειας, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ανάγκη για αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Πάνω από τα 45 ευρώ το φυσικό αέριο

Άλμα καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +8,2% στα 47,6 ευρώ.
Οριακή άνοδο καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, μετά το πρόσφατο ράλι, με το brent να διαμορφώνεται στα 88,17 δολ. το βαρέλι στο +0,02% και το αμερικανικό αργό στα 86,42 δολ. το βαρέλι στο +0,05%.

Villeroy (EKT): Οχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τώρα

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, François Villeroy de Galhau.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο franceinfo, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.
Κάποιοι φοβούνται ότι ο πόλεμος μεταξύ μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις τιμές του πετρελαίου με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ ένας συνασπισμός αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση στη Δύση.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε παρόμοια κατάσταση (όπως ο πόλεμος του Κιπούρ), αλλά πρέπει φυσικά να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Αυτό αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα», είπε ο Villeroy και συμπλήρωσε ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ, που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ του 4% μετά από 10 διαδοχικές ανόδους, βρίσκονται σε «καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 10/10 στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, τα χθεσινά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve φάνηκαν να παρέχουν ανακούφιση ότι μια παύση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα, βοηθώντας τουλάχιστον εν μέρει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που πυροδότησε η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία της στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,48%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,24%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,01%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης