Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κατακτά» τη Γερμανία το ακροδεξιό AfD - Δεν είναι πια κόμμα διαμαρτυρίας, ο ρόλος του «Έλληνα» της Έσσης

«Κατακτά» τη Γερμανία το ακροδεξιό AfD - Δεν είναι πια κόμμα διαμαρτυρίας, ο ρόλος του «Έλληνα» της Έσσης
Η απογοήτευση με την κυβέρνηση του Scholz προϋπήρχε της αύξησης του αριθμού των προσφύγων και είχε να κάνει περισσότερο με τις κλιματικές πολιτικές
Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έμοιαζε εδώ και καιρό να είναι κάτι περισσότερο από ένα περιφερειακό κόμμα, η φωνή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων στην πρώην κομμουνιστική ανατολή — αλλά ο πολιτικός σεισμός της Κυριακής (8/10) τα άλλαξε όλα αυτά.
Σε δύο κρίσιμες εκλογές στο πλούσιο, άκρως βιομηχανοποιημένο δυτικό μισό της Γερμανίας, το μερίδιο των ψήφων του ακροδεξιού AfD αυξήθηκε μαζικά, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς του ως εθνικής δύναμης που οι ηγέτες του λένε ότι βρίσκεται στο δρόμο προς την εξουσία.
«Το AfD δεν είναι πλέον ένα ανατολικό φαινόμενο – είναι ένα εξ ολοκλήρου γερμανικό, κυρίαρχο κόμμα», δήλωσε η Alice Weidel, συμπρόεδρος του κόμματος.
«Οι ψηφοφόροι έχουν κάνει ξεκάθαρα στροφή από αριστερά προς τα δεξιά».
Στις εκλογές στην Έσση, στην κεντρική Γερμανία, και στη Βαυαρία στο νότο, κέρδισαν και τα δύο κύρια συντηρητικά κόμματα.
Ωστόσο, το AfD είχε επίσης ισχυρές επιδόσεις, συγκεντρώνοντας 14,6% στη Βαυαρία και 18,4% στην Έσση, το καλύτερο αποτέλεσμά του σε ένα δυτικό κρατίδιο.
Οι κεντρώοι πολιτικοί εξέφρασαν απογοήτευση.
Τμήματα του AfD έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικά από τις εγχώριες γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ένας από τους ηγέτες του πρόκειται να δικαστεί για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων.
Μια πρώην βουλευτής του AfD συνελήφθη πέρυσι για τον ρόλο της σε φερόμενη συνωμοσία ριζοσπαστών για την ανατροπή της εθνικής κυβέρνησης.

Η απογοήτευση

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι εγκαταλείπουν ομαδικά τα παραδοσιακά κόμματα για να βάλουν τους σταυρούς τους δίπλα στο AfD.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής μπορεί να ήταν θρίαμβος για το AfD, αλλά ήταν καταστροφικά για τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας - τους Σοσιαλδημοκράτες του Olaf Scholz, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP, οι ψήφοι όλων των οποίων συρρικνώθηκαν.
Οι ψηφοφόροι φαινόταν να τους τιμωρούν για τα πάντα, από τον υψηλό πληθωρισμό, την ύφεση και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μέχρι το άλμα της παράτυπης μετανάστευσης που καταπονεί πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.
«Η μετανάστευση είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και οι άνθρωποι επιλέγουν τις απλές απαντήσεις που προσφέρουν οι δεξιοί λαϊκιστές», δήλωσε η Saskia Esken, συναρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.
«Αλλά αυτά έχουν μόνο την εμφάνιση απαντήσεων».
Η μετανάστευση έπαιξε ξεκάθαρα ρόλο: το 80% των ψηφοφόρων στην Έσση και τη Βαυαρία δήλωσαν στα exit poll ότι ήθελαν μια «θεμελιωδώς διαφορετική πολιτική ασύλου και προσφύγων — έτσι λιγότεροι άνθρωποι έρχονται σε εμάς».
Ωστόσο, το ζήτημα είναι μόνο μία εξήγηση για την άνοδο του AfD.

Η άνοδος

Ο Manfred Güllner από τους δημοσκόπους της Forsa είπε ότι η απογοήτευση με την κυβέρνηση του Scholz προϋπήρχε της αύξησης του αριθμού των προσφύγων και είχε να κάνει περισσότερο με τις κλιματικές πολιτικές, ιδίως με έναν νόμο για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων αερίου και την αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας.
«Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών ήταν και εξακολουθεί να είναι κατά της απόφασης να απενεργοποιηθούν οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, κατά της αύξησης του εγγυημένου βασικού εισοδήματος, κατά της απαγόρευσης των συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και κατά της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα», είπε.
Όλες αυτές είναι πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται το AfD.
Το κόμμα επωφελήθηκε επίσης από τη συνεχή διαμάχη μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές καθυστερήσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η επιτυχία του AfD είχε να κάνει πολύ με το χάος και τη σύγκρουση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Boris Rhein, ηγέτης του νικητηρίου κόμματος στην Έσση, της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
Οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι στην Έσση και τη Βαυαρία παραδέχτηκαν ότι η δυσαρέσκεια για τον συνασπισμό του Scholz είχε ρίξει μεγάλη σκιά.
«Κανένα από τα κόμματα της κυβέρνησης δεν πήρε ώθηση από το Βερολίνο», δήλωσε ο Tarek al-Wazir, ηγέτης των Πρασίνων στην Έσση.
«Είχαμε έναν πραγματικό ανήφορο».

Κάτι έχει αλλάξει

Όμως τα αποτελέσματα της Κυριακής ήταν μια σημαντική αλλαγή στο εκλογικό σώμα του AfD που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πολιτική της αντιπολίτευσης για τα επόμενα χρόνια.
Οι υποστηρικτές του AfD θεωρούνταν εδώ και καιρό ως κλασικοί ψηφοφόροι διαμαρτυρίας που ήθελαν να μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τους στις δυνάμεις στο Βερολίνο.
Αυτό αλλάζει.
Τα exit poll την Κυριακή έδειξαν ότι το 38% των ψηφοφόρων που επέλεξαν το AfD το έκαναν από πεποίθηση και όχι από διαμαρτυρία.
Στη Βαυαρία το ποσοστό ήταν υψηλότερο — 47%.
Οι ψηφοφόροι από όλα τα άλλα κόμματα είχαν προσελκυστεί στο AfD, είπε ο Weidel, αποδεικνύοντας ότι «έχουμε καθιερωθεί σε όλα τα τμήματα του εκλογικού σώματος».

Ο "Έλληνας"

Ο ελληνογερμανός Robert Lambrou, ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος στην Έσση, ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι το 15% των ψηφοφόρων για πρώτη φορά έβαλε τους σταυρούς του από το AfD.
«Βλέπετε από τους αριθμούς ότι κάτι αλλάζει στη δυτική Γερμανία», είπε.
Οι πολιτικές του AfD που προτείνονται στην Έσση — περιορισμός της «μαζικής μετανάστευσης», μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ένα είδος χαρτοσήμου και επανεισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας — «αντανακλούν τη βούληση της πλειοψηφίας», είπε ο Lambrou.
Παρά τη νέα επιτυχία του AfD, παραμένει ένα περιθωριακό κίνημα.
Όλα τα άλλα κόμματα έχουν δημιουργήσει ένα «τείχος προστασίας» γύρω από αυτό, επιμένοντας ότι ποτέ δεν θα συνεργαστούν ή θα σχηματίσουν συνασπισμούς μαζί του — είτε σε ομοσπονδιακό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.
Η Weidel είπε ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής υπογράμμισαν τον παραλογισμό του τείχους προστασίας, μια πολιτική που είπε ότι σήμαινε ότι «εκατομμύρια ψηφοφόροι αποκλείονται» από την πολιτική διαδικασία.
«Αυτή η περιφρόνηση και η περιφρόνηση για το AfD, αυτός ο αποκλεισμός του κόμματος από την κυβέρνηση είναι, μακροπρόθεσμα, αβάσιμος», είπε.
«Το τείχος προστασίας είναι βαθιά αντιδημοκρατικό».
Οι σύμμαχοι του Weidel προβλέπουν ότι το τείχος προστασίας δεν θα επιβιώσει για πολύ - ειδικά σε ανατολικές πολιτείες όπου το AfD έχει δημοσκοπήσεις άνω του 30% και άλλα κόμματα μπορεί να δυσκολεύονται να σχηματίσουν λειτουργικούς συνασπισμούς χωρίς αυτό.
«Τα επόμενα 1-2 χρόνια θα δούμε έναν συνασπισμό με το AfD σε περιφερειακό επίπεδο — είτε στην Έσση είτε σε κάποιο άλλο κράτος», είπε ο Lambrou.
«Είμαστε έτοιμοι για περισσότερα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης