Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Claudia Goldin, Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας του Harvard, το Nobel Oικονομικών για το 2023

Στην Claudia Goldin, Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας του Harvard, το Nobel Oικονομικών για το 2023
Το έργο της συνδέει την ιστορική ανάπτυξη των οικονομικών θεσμών με την έμφυλη ανισότητα
Η οικονομική ιστορικός του Χάρβαρντ Claudia Goldin κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών 2023, λαμβάνοντας επιβράβευση για το έργο της που αποκάλυψε τα αίτια της βαθιάς ριζωμένης ανισότητας στους μισθούς και στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Το διάσημο βραβείο, επίσημα γνωστό ως Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, είναι το τελευταίο που απονέμεται από τα φετινά βραβεία Νόμπελ και αξίζει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (ή σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια).
«Η φετινή βραβευμένη στις Οικονομικές Επιστήμες, Claudia Goldin, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρμόδια επιτροπή της ακαδημίας για το βραβείο.
«Η έρευνά της αποκαλύπτει τα αίτια της αλλαγής, καθώς και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος έμφυλου χάσματος» αναλύει το σκεπτικό της επιτροπής.
Το βραβείο για τα οικονομικά αποτελεί ουσιαστικά την αυλαία σε μία σειρά από βραβεύσεις που εκκινούν από ανακαλύψεις εμβολίων COVID-19 και συγκλονιστικές βιογραφικές αφηγήσεις και φτάνουν έως «κβαντικές κουκκίδες» και νορβηγικά δράματα.

Ποια είναι η Claudia Goldin

Η Goldin, η οποία το 1990 έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο τμήμα οικονομικών του Χάρβαρντ, είναι μόνο η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Nobel Οικονομικών - και η πρώτη που το κέρδισε μόνη της αντί να το μοιραστεί.
Η ίδια χαιρέτισε την απόφαση ως «βραβείο για μεγάλες ιδέες και για μακροπρόθεσμη αλλαγή».
«Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά το τι κάνουν, τον τρόπο αμοιβής τους και ούτω καθεξής», είπε η Goldin σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από το σπίτι της στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
«Και το ερώτημα είναι, γιατί συμβαίνει αυτό; Και αυτό είναι το θέμα του έργου.», πρόσθεσε με νόημα η οικονομολόγος.
Σημειώνεται πως το εμβληματικό της βιβλίο από το 1990 «Κατανόηση του Χάσματος των Φύλων: Μια Οικονομική Ιστορία των Αμερικανών Γυναικών» ήταν μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση των ριζών της μισθολογικής ανισότητας για τα τελευταία 200 χρόνια της ιστορίας.
«Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως ντετέκτιβ και έγραψα πριν από πολλά χρόνια… ένα κομμάτι που ονομάζεται "ο οικονομολόγος ως ντετέκτιβ"», είπε σε μια ηχογράφηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Nobel.
Παράλληλα, η νέα κάτοχος του βραβείου οικονομικών έχει επεξεργαστεί μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο του αντισυλληπτικού χαπιού στην καριέρα και τις αποφάσεις γάμου των γυναικών, τα επώνυμα των γυναικών μετά το γάμο ως κοινωνικό δείκτη και τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των προπτυχιακών φοιτητών/τριων.
«Οι ανακαλύψεις της Claudia Goldin έχουν τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Randi Hjalmarsson, μέλος της επιτροπής Οικονομικών Βραβείων.
«Μας έχει δείξει ότι η φύση αυτού του προβλήματος ή η πηγή αυτού του υποκείμενου χάσματος των φύλων αλλάζει κατά τη διάρκεια της ιστορίας και με την πορεία της ανάπτυξης» συμπλήρωσε το μέλος της ακαδημίας.
Ενώ έκλεισε παραθέτοντας τα λόγια της ίδιας της Goldin:
«Κατανοώντας επιτέλους το πρόβλημα και αποκαλώντας το με το κατάλληλο όνομα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης