Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: «Δεν θέλουμε εμπλοκή στον πόλεμο του Ισραήλ»

Λίβανος: «Δεν θέλουμε εμπλοκή στον πόλεμο του Ισραήλ»
Ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρείται η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη σύγκρουση τους το 2006
«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas», ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα 9/10 ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Mikati, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότο και να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις, τονίζει ο Μικάτι την ώρα που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, την ώρα που από το πρωί της Δευτέρας εξελίσσονται εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και στη Γάζα, με τους άμαχους να βρίσκονται, στο επίκεντρο.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο, και αγωνιζόμαστε για αυτό», προτάσσει ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο, να διατηρήσει την ηρεμία στη Γαλάζια Γραμμή, να τηρήσει το ψήφισμα 1701, να σταματήσει τις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου από αέρα, θάλασσα και αέρα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είχε επικοινωνία και με αρχηγούς άλλων κρατών, συμπληρώνοντας: «Οι επαφές που έκανα επιβεβαίωσαν τη θέληση των φιλικών και αδελφικών χωρών να διατηρήσουν τον Λίβανο ασφαλή από τις επιπτώσεις της εκρηκτικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη και να τον προστατεύσουν». «Ο κίνδυνος που απειλεί τον Λίβανο δεν επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα ή μια πολιτική παράταξη, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους Λιβανέζους» εξηγεί, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η περιοχή, δεν είναι πλέον αποδεκτό να συνεχίζονται οι εσωτερικές εντάσεις και διχασμοί για θέματα που έχουν ξεπεραστεί. Ας σταματήσουν».
Όπως σχολιάζει το CNN, ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρείται η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη σύγκρουση τους το 2006. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες μικρής κλίμακας τα τελευταία χρόνια από τον Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ στα βόρεια, που έχουν προκαλέσει αντίποινα από το Ισραήλ. Παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης