Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο τραπέζι το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Παλαιστίνη - Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στο τραπέζι το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Παλαιστίνη - Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Η Ευρώπη εξετάζει την αντίδραση της στην επίθεση της Hamas στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Η επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς η Ευρώπη εξετάζει την αντίδρασή της στο χτύπημα.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas -της ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ- αιφνιδίασε μεγάλο μέρος του κόσμου, σκοτώνοντας περίπου 700 Ισραηλινούς, ενώ 400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αντίποινα.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ana Pisonero, δήλωσε ότι η επίθεση «ενδέχεται να επηρεάσει την τρέχουσα και τη μελλοντική μας αναπτυξιακή βοήθεια» προς την περιοχή. Η δήλωση ανοίγει συζήτηση για ένα θέμα που εδώ και καιρό απασχολεί το Ισραήλ: την εξωτερική χρηματοδότηση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η βοήθεια της ΕΕ στην Παλαιστίνη

Η ΕΕ συνεισέφερε πέρυσι περίπου 300 εκατ. ευρώ σε παλαιστινιακές οντότητες. Αυτό περιελάμβανε εκατομμύρια ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και στη χρηματοδότηση έργων, στη βοήθεια των προσφύγων μέσω μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και στη χρηματοδότηση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανισμών.
Ωστόσο, μιλώντας τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της ΕΕ πρότεινε ότι αυτή η ροή χρηματοδότησης είναι τώρα προς συζήτηση.
Αναφερόμενη στις εν εξελίξει συζητήσεις, η Pisonero δήλωσε: «Η Επιτροπή συζητά και αξιολογεί επίσης επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα και τη μελλοντική μας αναπτυξιακή βοήθεια».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συζητήσουν το θέμα όταν θα συνέλθουν μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τρίτης σε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση

Ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε την Κυριακή δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ από τη Hamas». Αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία- επεδίωξαν να συμπεριληφθεί στο κοινό κείμενο μια αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά σε αυτό αντιτάχθηκαν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, δήλωσαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι που έμειναν ανώνυμοι για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. Αυτό αντανακλά την πεποίθηση ορισμένων κύκλων ότι η έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιγράφει τις ενέργειες των δύο πλευρών ως ισοδύναμες.
Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρηματοδότησή της για παλαιστινιακές οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης