Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ - Netanyahu: Τα χτυπήματα στη Γάζα είναι μόνο η αρχή - Εκεχειρία ζητά η Hamas - Στους 1.600 οι νεκροί

Πόλεμος στο Ισραήλ - Netanyahu: Τα χτυπήματα στη Γάζα είναι μόνο η αρχή - Εκεχειρία ζητά η Hamas - Στους 1.600 οι νεκροί
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι εάν το Ιράν εμπλέκεται στο σχεδιασμό της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, με την Τεχεράνη πάντως να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της
(Συνεχές upd) Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου το Ισραήλ και ο πολιτισμένος κόσμος στο σύνολό του βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα νέο σοκ: Η Hamas είχε πραγματοποιήσει μία βάρβαρη, πολυμέτωπη επίθεση, εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών, ενώ μαχητές της εισέβαλλαν σε ισραηλινό έδαφος για να σκοτώσουν, να προχωρήσουν σε δεκάδες απαγωγές, να τρομοκρατήσουν, ακόμη και να σκυλεύσουν πτώματα. 
Ισραήλ και Hamas δίνουν μάχες σώμα με σώμα για 3η ημέρα, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.600 (900 Ισραηλινοί, 700 Παλαιστίνιοι), νούμερο το οποίο θα ανέβει τις επόμενες ώρες.
«Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν. H Γάζα είναι μόνο η αρχή» τόνισε σε διάγγελμά του ο Benjamin Netanyahu, επαναλαμβάνοντας την άτεγκτη στάση του σχετικά με την συνέχιση των αντιποίνων.
Επανέλαβε, δε, την έκκληση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Την ίδια στιγμή, η Hamas είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Al Jazeera.
Πιο συγκεκριμένα, ο Moussa Abu Marzouk είπε στο διεθνές μέσο σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η Hamas είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο» καθώς και σε «όλες τις μορφές πολιτικού διαλόγου» όταν ρωτήθηκε εάν η ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Είπε επίσης ότι η Hamas έχει αιχμαλωτίσει «δεκάδες» πολίτες με διπλή υπηκοότητα από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ρωσική και κινεζική υπηκοότητα.
Προηγουμένως, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες, σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Στο μεταξύ, σοβαρή κλιμάκωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου με ανταλλαγές πυροβολισμών και νεκρούς, με τον Λίβανο να ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει καμία εμπλοκή στον πόλεμο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ελικόπτερα του Ισραήλ βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας 9/10 θέσεις στον Λίβανο ενώ ανακοινώθηκε ότι θα σταλεί μεγάλος αριθμός ενισχύσεων από το Ισραήλ στο υπόλοιπο της ημέρας...

2023-10-07T125340Z_1984993237_RC2LN3A3MW0B_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS.jpg
«Λήφθηκε μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF αναπτύσσονται στην περιοχή», ανέφερε νωρίτερα ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Ενώ το απόγευμα της Δευτέρας 9/10 την ευθύνη για την εισβολή και επίθεση ανέλαβε η «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Netanyahu: Άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας - Τα χτυπήματα στη Γάζα είναι μόνο η αρχή 

Μετά το μπαράζ επιθέσεων από την Hamas, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προχώρησε σε νέο διάγγελμα.
Έκανε γνωστό ότι η εισβολή στη χώρα του δεν έχει τερματιστεί, καθώς σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ.
«Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν» τόνισε δε, επαναλαμβάνοντας την άτεγκτη στάση του σχετικά με την συνέχιση των αντιποίνων.
Άλλωστε από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων από τη Hamas, ο Netanyahu είχε διαμηνύει πως οι επιθέσεις δεν θα έμεναν αναπάντητες.
Επανέλαβε, δε, την έκκληση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ανεβάζοντας το επίπεδο του συναγερμού, ζήτησε η απαραίτητη συσπείρωση να επιτευχθεί άμεσα.
«Σκοπός μας είναι η ενότητα της χώρας.
Είμαστε όλοι ενωμένοι αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε.
«Το πιο σημαντικό είναι να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας. Γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε απτά αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» συμπλήρωσε.
«Σε οποιοδήποτε μέρος επιχειρεί η Hamas θα μετατραπεί σε ερείπια. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα συνεχίσει να συμβαίνει» επεσήμανε ο Netanyahu προειδοποιώντας γι ατη συνέχιση των χτυπημάτων.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ με κάθε τρόπο και οι εχθροί του Ισραήλ καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό» πρόσθεσε, ευχαριστώντας τη Δύση για τη στάση της.
«Όλοι οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην ιστορία» κατέληξε με νόημα το μήνυμά του κι ενώ η Hezbollah που υποστηρίζετα κι από το Ιράν έχει ανοίξει δικό της μέτωπο.
hamas_israel.jpg
2023-10-08T070409Z_1327565690_RC27O3ADIKLI_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-1024x682.jpg
Ήχησαν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Πυραύλους προς την Ιερουσαλήμ εκτόξευσε η Hamas, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η οργάνωση.
«Εκτοξεύσαμε ρουκέτες ως απάντηση στον βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων», φέρεται να υποστήριξε η Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, ενώ στο Ισραήλ πραγματοποιούνται επιθέσεις και από το έδαφος του Λιβάνου.

Σε πλήρη πολιορκία η Λωρίδα της Γάζας 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, διέταξε τη Δευτέρα 9/10 "πλήρη πολιορκία" της Λωρίδας της Γάζας και διακοπή της παροχής τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού, περισσότερες από 48 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης-σοκ της Hamas στο έδαφος του Ισραήλ.
Μόλις τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επίθεση με δεκάδες αεροπλάνα.
Η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα με στόχο διάφορα σημεία του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και το Τελ Αβίβ, συνεχίζεται, με εκρήξεις να ακούγονται και στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ σημειώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των κοινοτήτων που είχε καταλάβει η Hamas στα νότια της χώρας, κοντά στη Γάζα - ωστόσο ορισμένοι τζιχαντιστές μαχητές παραμένουν ενεργοί μέσα στο ισραηλινό έδαφος, όπως σημειώνει. 

Έκκληση από τον Mahmoud Abbas για παρέμβαση του ΟΗΕ - Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία καλούν σε αποκλιμάκωση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της «συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι η χώρα του θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, θα σταθεί στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Την ίδια ώρα, στο Κάιρο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η «φωνή της λογικής» στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Ο Σίσι και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που συζήτησαν τις εξελίξεις στη σύγκρουση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο της Γάζας εν μέσω ισραηλινών επιδρομών

Όλες οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Μπέιτ Χανούν στη Γάζα έχουν ανασταλεί λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εμποδίζουν τις ιατρικές ομάδες να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το κτίριο, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.


Λίβανος: Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas», ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα 9/10 ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότο και να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις, τονίζει ο Μικάτι την ώρα που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, την ώρα που από το πρωί της Δευτέρας εξελίσσονται εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και στη Γάζα, με τους άμαχους να βρίσκονται, δυστυχώς, στο επίκεντρο.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο, και αγωνιζόμαστε για αυτό», προτάσσει ο Mikati σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο, να διατηρήσει την ηρεμία στη Γαλάζια Γραμμή, να τηρήσει το ψήφισμα 1701, να σταματήσει τις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου από αέρα, θάλασσα και αέρα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είχε επικοινωνία και με αρχηγούς άλλων κρατών, συμπληρώνοντας: «Οι επαφές που έκανα επιβεβαίωσαν τη θέληση των φιλικών και αδελφικών χωρών να διατηρήσουν τον Λίβανο ασφαλή από τις επιπτώσεις της εκρηκτικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη και να τον προστατεύσουν». «Ο κίνδυνος που απειλεί τον Λίβανο δεν επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα ή μια πολιτική παράταξη, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους Λιβανέζους» εξηγεί, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η περιοχή, δεν είναι πλέον αποδεκτό να συνεχίζονται οι εσωτερικές εντάσεις και διχασμοί για θέματα που έχουν ξεπεραστεί. Ας σταματήσουν».
Όπως σχολιάζει το CNN, ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρείται η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη σύγκρουση τους το 2006. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες μικρής κλίμακας τα τελευταία χρόνια από τον Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ στα βόρεια, που έχουν προκαλέσει αντίποινα από το Ισραήλ. Παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Το Ισραήλ διαψεύδει πως διαπραγματεύεται μέσω Κατάρ για ομήρους της Hamas

Ισραηλινός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» για την απελευθέρωση ομήρων, απαντώντας σε προηγούμενο ισχυρισμό πηγής της Χαμάς ότι το Ισραήλ είχε επαφή μαζί της με το Κατάρ ως μεσολαβητή.
Η άρνηση έρχεται καθώς το Reuters επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, λέγοντας ότι οι μεσολαβητές του Κατάρ έχουν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι οι συνομιλίες συντονίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και «προχωρούν θετικά», αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.
hamas3_31731.webp
Ρουκέτες, βόμβες, όμηροι και χιλιάδες νεκροί

Η Ηamas έχει εκτοξεύσει από το περασμένο Σάββατο 7/10 εντός των ισραηλινών εδαφών χιλιάδες ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που εκτιμάται πως επικείται μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Hamas το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της οργάνωσης, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων.
Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς γίνεται λόγος για 1200 νεκρούς.
Πρόκειται για έναν απολογισμό πάντως που αναμένεται να αυξηθε
Σημειωτέον ότι το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της Γάζας αρκετές φορές την Κυριακή, 8/10 ενώ και η Hamas εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του νότιου Ισραήλ, αλλά όχι με τη μαζικότητα του Σαββάτου, ενώ σήμερα Δευτέρα 9/10 αναφέρθηκαν και εκτοξεύσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ.

Αίγυπτος: Είχαμε προειδοποιήσει - Διαψεύδει ο Netanyahu

Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε πως το Κάιρο είχε ειδοποιήσει το Ισραήλ για την πιθανότητα επίθεσης της Hamas από την Γάζα, ωστόσο η Ιερουσαλήμ δεν έδωσε σημασία.
«Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ για κάτι μεγάλο» αλλά αυτοί είχαν αλλού το μυαλό τους, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου στο Associated Press.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι Ισραηλινοί προτίμησαν να επικεντρωθούν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν τη σοβαρότητα της απειλής από τη Γάζα. «Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, και πολύ σύντομα μάλιστα, και ότι η έκρηξη θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις».
Τη δήλωση αυτή διέψευσε αργότερα ο ίδιος ο  Netanyahu.
Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και από τη Hamas να φροντίσει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τους ομήρους αλλά και ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα.
Ωστόσο οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτίμησαν ότι τα επαναλαμβανόμενα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη μεσολάβηση.
430baccc0e21b560e1ceeea539b5af60_XL.webp

23a7661e36494543bc97ee4a7f7cb649.jpeg
Η τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 φανερώνει μια τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τις υπηρεσίες, οι πράκτορες των οποίων έκλεψαν τόνους δεδομένων από το εσωτερικό του Ιράν χωρίς να εντοπιστούν, πέρασαν ένα ελεγχόμενο από δορυφόρους πολυβόλο στο Ιράν και δολοφόνησαν χωρίς προβλήματα τον βασικό πυρηνικό επιστήμονα της χώρας.
Αυτές οι υπηρεσίες ωστόσο πιάστηκαν στον ύπνο. Όπως σχολιάζει το Foreign Policy «απέτυχαν να δουν το σχέδιο της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Ιράν -το οποίο εδώ και καιρό υποστηρίζει τη Hamas, τη Hezbollah και άλλες ομάδες πολιτοφυλακής κατά του Ισραήλ- διαφημίζει τα σχέδια του να κάνει κάτι τέτοιο για περισσότερο από έναν χρόνο».
Η κυβέρνηση Biden είπε ότι δεν έχει στοιχεία προς το παρόν ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στην τελευταία επίθεση της Hamas, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken σημείωσε ότι «το Ιράν και η Hamas έχουν μακροχρόνια σχέση.
Η Hamas δεν θα ήταν Hamas χωρίς την υποστήριξη που είχε εδώ και πολλά χρόνια από το Ιράν».
israel-main.jpg
Εμπλοκή Ιράν; 

Παρά την προσεχτική στάση των ΗΠΑ, την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της Hamas είπε στο BBC ότι η οργάνωση είχε λάβει υποστήριξη από την Τεχεράνη. Η Wall Street Journal από την πλευρά της σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι, ανώτερα μέλη της Hamas και της Χεζμπολάχ, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) «συνεργάζονταν με τη Hamas από τον Αύγουστο για να σχεδιάσουν τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές».
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας «έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα».
hamas-.jpg
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov.
"Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου, βέβαια, είναι ένα θέμα της ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις ημέρες".
"Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό επειδή η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί [κίνδυνο] περαιτέρω κλιμάκωση(ς) και διεύρυνση(ς) αυτής της σύγκρουσης", είπε ο Peskov. "Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή".
Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η πρεσβεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί εκεί. Είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τους Παλαιστινίους στην προσπάθεια να καταλάβει αν Ρώσοι έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Hamas στη διάρκεια συνομιλιών που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.
Η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πρόσθεσε ο Lavrov.
Ο Γάιτ έκανε επίσης έκκληση να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες αλλά είπε πως η βία αυτή θα συνεχιστεί όσο το παλαιστινιακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Η βοήθεια της ΕΕ στην Παλαιστίνη

Η ΕΕ συνεισέφερε πέρυσι περίπου 300 εκατ. ευρώ σε παλαιστινιακές οντότητες. Αυτό περιελάμβανε εκατομμύρια ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και στη χρηματοδότηση έργων, στη βοήθεια των προσφύγων μέσω μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και στη χρηματοδότηση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανισμών.
israel-gaza-arthro.jpg
Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση

Ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε την Κυριακή δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ από τη Hamas». Αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία- επεδίωξαν να συμπεριληφθεί στο κοινό κείμενο μια αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά σε αυτό αντιτάχθηκαν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, δήλωσαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι που έμειναν ανώνυμοι για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. Αυτό αντανακλά την πεποίθηση ορισμένων κύκλων ότι η έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιγράφει τις ενέργειες των δύο πλευρών ως ισοδύναμες.
Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρηματοδότησή της για παλαιστινιακές οργανώσεις. 

Ηνωμένα Έθνη - Guterres: «Τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία»

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς διά στόματος του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες».
Σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη επισήμανε ειδικότερα τα εξής: «Αναγνωρίζω τα παράπονα των Παλαιστινίων. Τίποτε όμως δεν δικαιολογεί αυτές τις ενέργειες τρομοκρατίας και τις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς και τις απαγωγές αμάχων».
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για πάγωμα αυτών των επιθέσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ έλαβε αναφορές για ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν εγκαταστάσεις υγείας μέσα στη Γάζα, καθώς και οικιστικά συγκροτήματα και ένα τζαμί.
Πρόσθεσε ότι είναι ανήσυχος μετά την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.
Προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο επέκτασης της βίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 



ΗΠΑ: Προειδοποιούν «οποιονδήποτε προσπαθήσει να επωφεληθεί από την κατάσταση»

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν όποιον θέλει να «εκμεταλλευτεί» τη βία, δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος της Washington στο Twitter.
Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan τόνισε ότι η Washington συνεργάζεται με τους εταίρους της «για να προειδοποιήσει οποιονδήποτε μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση».



Επίσης, ο Sullivan γνωστοποίησε ότι μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να επαναλάβει την «αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Joe Biden στο Ισραήλ» και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
«Κάνουμε επίσης ό,τι μπορούμε για να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι Αμερικανοί πολίτες», κατέληξε ο Sullivan στην σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford στη Μέση Ανατολή

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ και την «απάντηση» των Ισραηλινών με αλλεπάλληλα πλήγματα στη Γάζα, έχει «υποχρεώσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ, έχοντας προηγουμένως δηλώση τη συμπαράστασή τους προς αυτό.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, που πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ηγείται της αμερικανικής ανάπτυξης προς το Ισραήλ.
«Αυτή η υψηλού προφίλ, σκόπιμη επίδειξη της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος... έχει στόχο να δείξει την ξεκάθαρη υποστήριξη στο Ισραήλ», είπε ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου από την Ουάσινγκτον, John Hendren.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης