Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα για το φυσικό αέριο λόγω διαρροής και πετρελαίου - Στο +12,50%, πάνω από τα 40 ευρώ

Άλμα για το φυσικό αέριο λόγω διαρροής και πετρελαίου - Στο +12,50%, πάνω από τα 40 ευρώ
Το φυσικό αέριο ακολούθησε και τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Άλμα σημείωσαν τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών και αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Το συμβόλαιο αναφοράς καταγράφει κέρδη 12,50% στα 43,025 ευρώ. Μια ύποπτη διαρροή εντοπίστηκε νωρίς την Κυριακή (8/10/2023) σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, τον οποίο οι διαχειριστές του έκλεισαν ενώ διερευνούσαν το ζήτημα.
Aerio_1.JPG
Αν και το εν λόγω περιστατικό φαίνεται να έχει περιοριστεί προς το παρόν, υπογραμμίζει την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά τις εκρήξεις στους κοντινούς αγωγούς Nord Stream πριν από ένα χρόνο. Με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο, το ενδιαφέρον εστιάζεται όλο και περισσότερο σε τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού μετά την περσινή αστάθεια της αγοράς ενέργειας, ακόμη και με τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου να είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα.
«Οι τιμές της ενέργειας φαίνονται υπερβολικά ευαίσθητες στις ειδήσεις που ακολουθούν ακόμη την κρίση, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα της ΕΕ βρίσκονται ήδη σχεδόν στο 100%», δήλωσε ο Tim Partridge, διευθυντής ενεργειακών αγορών στην εταιρεία συμβούλων κοινής ωφέλειας Eyebright Ltd.

Η σύγκρουση στο Ισραήλ

Το φυσικό αέριο ακολούθησε επίσης τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη φονική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Η εισβολή απειλεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου αποστέλλεται στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που στέλνουν μέρος του καυσίμου στην Ευρώπη.
Αν και η αγορά της Βαλτικής είναι σχετικά μικρή, ο αγωγός που επηρεάστηκε από τη διαρροή συνδέει τον νέο πλωτό τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία. Η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά την περικοπή των αγορών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε μόνο το 3,5% του ενεργειακού μείγματος της Φινλανδίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης