Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (EKT): Ο πληθωρισμός επιβραδύνει, αλλά χρειάζεται προσοχή λόγω αυξημένης αβεβαιότητας

De Guindos (EKT): Ο πληθωρισμός επιβραδύνει, αλλά χρειάζεται προσοχή λόγω αυξημένης αβεβαιότητας
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ συνέστησε προσοχή λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στην οικονομία της ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά τους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos. Ωστόσο, ο ίδιος συνέστησε προσοχή λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.
«Το μακροοικονομικό περιβάλλον υπόκειται σε τεράστια αβεβαιότητα... Κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον... Ειδικά έπειτα από όσα συνέβησαν αυτό το Σαββατοκύριακο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και ο De Guindos ανέμενε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθούν, σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξακολουθεί να υπερβαίνει σαφώς τον στόχο της τράπεζας για 2%. Ως εκ τούτου, ζήτησε προσοχή «κυρίως λόγω της εξέλιξης των τιμών του πετρελαίου, της υποτίμησης του ευρώ και της εξέλιξης του μοναδιαίου κόστους εργασίας».
Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο για να συγκρατήσει τις τιμές στην ευρωζώνη, που εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου της, αφού το μπλοκ επλήγη από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης