Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εμφύλιος» στην ΕΚΤ - Ζητούν αύξηση μισθών οι ασκούμενοι, πυρά σε Lagarde για τον μισθό των 427 χιλ. ευρώ

tags :
«Εμφύλιος» στην ΕΚΤ - Ζητούν αύξηση μισθών οι ασκούμενοι, πυρά σε Lagarde για τον μισθό των 427 χιλ. ευρώ
Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν συνήθως μηνιαία επιχορήγηση 1.070 ευρώ και στεγαστικό επίδομα
Περισσότερα χρήματα στον μισθό τους ζητούν οι ασκούμενοι/εκπαιδευόμενοι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το συνδικαλιστικό όμως όργανο των υπαλλήλων να καταγγέλει αντιεργατικές μεθοδεύσεις.
Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους ότι ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν την πρώτη τους αύξηση μισθού σε σχεδόν μια δεκαετία εάν ζητούσαν από το σωματείο να παρευρεθεί στη συνάντηση με τη διοίκηση.
Σύμφωνα με το συνδικάτο IPSO, η ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ιστορία της ευρωζώνης, έκανε την παραπάνω προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, πριν από μια συνάντηση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι παρέδωσαν μια αναφορά 1.000 υπογραφών ζητώντας περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο δικαστικά έξοδα.
Ενώ οι μισθοί των ασκουμένων έχουν αυξηθεί μόλις κατά 1,9% από τον Δεκέμβριο του 2013, ο μισθός του προέδρου της ΕΚΤ έχει αυξηθεί κατά 12,6%.
Ο μισθός της σημερινής επικεφαλής Christine Lagarde αυξήθηκε κατά 2,8% από την ένταξή της στην τράπεζα το 2019 και το 2022 ήταν 427.560 ευρώ.

Αρνείται την εμπλοκή η ΕΚΤ

Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν συνήθως μηνιαία επιχορήγηση 1.070 ευρώ και στεγαστικό επίδομα.
Μέλος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΚΤ είπε στους εκπαιδευόμενους ότι η συμμετοχή της IPSO, η οποία είναι η μόνη αναγνωρισμένη συνδικαλιστική οργάνωση στην ΕΚΤ, θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον τους στις εκκλήσεις τους για αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της IPSO, Carlos Bowles.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι υπήρξε τέτοια την προειδοποίηση.
«Ήμασταν ουδέτεροι εάν η IPSO συμμετάσχει στη συνάντηση μαζί με τους εκπαιδευόμενους», είπε ο εκπρόσωπος.
Δεν το έβλεπε έτσι το σωματείο.
«Οι εκπαιδευόμενοι μάς είπαν ότι τους είπαν ότι θα ήταν καλύτερα για αυτούς να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να βοηθηθούν από την IPSO σε αυτή τη συνάντηση, κάτι που έκανε τους εκπαιδευόμενους να αισθάνονται ανασφαλείς», είπε ο Bowles της IPSO.
«Το HR τους πίεσε να έρθουν μόνοι τους, επιμένοντας ότι η συμμετοχή της IPSO δεν έγινε ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ».
Οι εκπαιδευόμενοι ένιωσαν «εκφοβισμένοι από την πίεση του HR» και ανησυχούσαν για «δυνητικά αντίποινα», είπε.
Αφού αρχικά ζήτησαν από την IPSO να παρευρεθεί, οι εκπαιδευόμενοι αποφάσισαν τελικά να παραδώσουν την αναφορά χωρίς συνδικαλιστική παρουσία.
Οι συμβάσεις ασκουμένων της ΕΚΤ περιορίζονται σε 12 μήνες, αλλά πολλοί από αυτούς ελπίζουν να εξασφαλίσουν προσωρινές συμβάσεις στη συνέχεια.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ καταφεύγει σε αντισυνδικαλιστικές τακτικές, αλλά αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα κακή καθώς αφορά νέους που βρίσκονται σε πολύ ευάλωτη κατάσταση», είπε ο Bowles.
«Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει η ΕΚΤ να στείλει στη νέα γενιά;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης