Διεθνή

Γιατί απέτυχαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες με την Hamas – Ritter (CIA): Βασίστηκαν στην ΑΙ

Γιατί απέτυχαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες με την Hamas – Ritter (CIA): Βασίστηκαν στην ΑΙ
Ο υπερβολικός ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη και η έπαρση οι κύριες αιτίες του αιφνιδιασμού λέει ο Scott Ritter
Σχετικά Άρθρα
Στις αιτίες που οδήγησαν στον πλήρη αιφνιδιασμό των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ και στην αποτυχία τους να «δουν» έγκαιρα τη στρατιωτική εισβολή της Hamas και του Ισλαμικού Τζιχάντ αναφέρεται ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Σε άρθρο του στον ιστότοπο Consortium News, ο Ritter υποστηρίζει ότι ο υπερβολικός ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) αλλά και η «ανοιχτή καυχησιολογία» για τα επιτεύγματά της ήταν αυτές που οδήγησαν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών σε αποτυχία.
«Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για τις αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατά της Hamas να ήταν η υπερβολική εξάρτηση του Ισραήλ στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών», υποστηρίζει ο Ritter.
Όπως λέει, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την επεξεργασία τηλεφωνικών κλήσεων, email και γραπτών μηνυμάτων αλλά και για την τακτική λήψη φωτογραφιών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τεράστιος όγκος πληροφοριών

Όπως λέει ο Ritter, και δεδομένου ότι ο όγκος των πληροφοριών που υποβάλλεται σε επεξεργασία είναι πολύ μεγάλος, το Ισραήλ αναπτύχηθηκε ενεργά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση «Φύλακας των Τειχών» το 2021.
Στη συνέχεια, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προβλέψει τις ενέργειες της Hamas, αλλά «το μοιραίο λάθος του Ισραήλ ήταν να καυχιέται ανοιχτά για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Επιχείρηση «Φύλακας των Τειχών» επισημαίνει ο Ritter.

Η κίνηση της Hamas

«Προφανώς η Hamas ήταν σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο της ροής πληροφοριών που συλλέγονται από το Ισραήλ» λέει ο Ritter
«Είναι πιθανό η Hamas να ανέπτυξε ένα περίπλοκο σχέδιο εξαπάτησης πληροφοριών, διατηρώντας ένα επίπεδο επικοινωνίας επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισμός από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Ισραηλινούς αναλυτές.
Οι Ισραηλινοί έγιναν όμηροι των δικών τους επιτυχιών στη συλλογή πληροφοριών.
Το να λαμβάνουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι μπορούσαν να διαχειριστούν οι κλασικές ανθρώπινες τεχνικές, είχε ως αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να στραφούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη για βοήθεια, όπως έπραξαν και το 2021.
Ωστόσο, εξαρτήθηκαν υπερβολικά από αλγόριθμους υπολογιστών για επιχειρησιακούς και αναλυτικούς σκοπούς» υποστηρίζει ο Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης