Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Τα γεγονότα στις ΗΠΑ δείχνουν την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Borrell (EE): Τα γεγονότα στις ΗΠΑ δείχνουν την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Το συνολικό ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία για το 2023 είναι 18 δισεκατομμύρια ευρώ, η βοήθεια παρέχεται σε μηνιαίες πληρωμές 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Τα πρόσφατα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τους αμερικάνους, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Κάτω Βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε προϋπολογισμό 45 ημερών, χωρίς όμως πιστώσεις για τις ανάγκες των Ουκρανών, προκειμένου να αποφευχθεί shutdown - αναστολή των εργασιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
«Παρά την έντονη εμπλοκή της κυβέρνησης Biden, αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της αμερικανικής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία.
Βραχυπρόθεσμα, δεν θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ, αναμένουμε ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας θα βρουν γρήγορα τρόπους να άρουν το αδιέξοδο», τόνισε ο Josep Borrell.
Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «ενισχύει την ευθύνη της ΕΕ».
Παράλληλα, επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία 82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη της ΕΕ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του 2023 για την αλλαγή του πανευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2024-2027 και να συμπεριλάβουν δαπάνες για την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το συνολικό ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία για το 2023 είναι 18 δισεκατομμύρια ευρώ, η βοήθεια παρέχεται σε μηνιαίες πληρωμές 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο από το 2024 έως το 2027 (17 δισεκατομμύρια με τη μορφή επιχορηγήσεων και 33 δισεκατομμύρια σε δάνεια) για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης