Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι προς όφελος του Κιέβου

Πώς η σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι προς όφελος του Κιέβου
Είναι μια σύγκρουση που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έρχεται σε μια κρίσιμη φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου στη χώρα και μάλιστα θα δώσουν την χαριστική βολή στο Κίεβο και τις επιδιώξεις του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Για τους περισσότερους αναλυτές έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ουκρανία:

Τα δεδομένα:

- Έπιασε κυριολεκτικά «στον ύπνο» τiς ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ως επίθεση θα αφήσει ανεπούλοτο τραύμα στο κύρος και την περίφημη ετοιμότητα της Mossad.
- Η χρονική επιλογή υπαγορεύθηκε από μία προσπάθεια εκμετάλλευσης των εσωτερικών διχασμών στο Ισραήλ όσον αφορά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας που προωθεί η υπερσυντηρητική κυβέρνηση
- Πρόκειται για επιχείρηση εξαιρετικά σκηνοθετημένη και εκτελεσμένη από την Χαμάς για να αιφνιδιάσει την ισραηλινή ηγεσία και...
- Σε στρατηγικό επίπεδο, φαίνεται πως καθοδηγήθηκε από το Ιράν, που αυξάνει το γεωπολιτικό του εκτόπισμα στην περιοχή και χρηματοδοτήθηκε από το θεοκρατικό κράτος
- Για τις ΗΠΑ ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, με το βλέμμα στις εκλογές του 2024 και επιθυμώντας μια σημαντική διπλωματική νίκη, καθώς στο εσωτερικό βάλλεται σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, πίεζε για συμφωνία, παρά τον υποβόσκοντα σκεπτικισμό σχετικά με τις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας
- Η επίθεση φέρνει στο φως τις διαφωνίες Ισραήλ - Παλαιστινίων και ξεσκεπάζει όσα θέματα έκρυβαν «κάτω από το χαλί όπως έκαναν οι Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020», η επίλυση των οποίων αποτελούσε αγκάθι (και προϋπόθεση) στην (πλήρη) εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, παρά τις προόδους στις σχέσεις των δύο χωρών για τις οποίες μίλησε ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.
- Η επίθεση συνέβη ενώ έχει διαφανεί πως για τις ΗΠΑ, το project Ουκρανία αποτυγχάνει... η στήριξη της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί άβυσσος που καταβροχθίζει κάθε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, ενώ η Ρωσία υπερισχύει σε κάθε επίπεδο, έχοντας νικήσει ακόμη και τις σκληρές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και επιτάχυνε την συνεργασία σε περιφερειακά κανάλια, στον SCO κάνοντας το Ιράν πλήρες μέλος, αναβαθμίζοντας τις BRICS σε BRICS +.

Tι γίνεται τώρα

- Η διεθνής προσοχή φεύγει από την Ουκρανία, δεδομένου ότι μια εμπλοκή της Hezbollah, μπορεί να επιφέρει απίστευτα επικίνδυνη κλιμάκωση στην σύγκρουση, σε ένταση και έκταση 
- Η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ για να προωθήσει διάφορες επιχειρήσεις πληροφόρησης που αποσκοπούν στη μείωση της υποστήριξης και της προσοχής των ΗΠΑ και της Δύσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είπε: «Το Κρεμλίνο ενίσχυσε πολλές επιχειρήσεις πληροφόρησης μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, κατηγορώντας κυρίως τη Δύση για παραμέληση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας»
- Η επίθεση της Χαμάς πλήττει τον πρόεδρο Biden και την Ουκρανία.
Στο ξεκίνημα της επίσημης προεκλογικής φάσης, ενόψει των εκλογών του 2024, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»: 
1. μπορούν οι ΗΠΑ να αντέξουν να στηρίζουν δύο μέτωπα - οικονομικά, πολιτικά, στρατηγικά και για πόσο;
2. ρισκάρει μια κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή;
3. αν αποφασίσει να κλείσει τα μέτωπα, σε ποιο θα δώσει προτεραιότητα προκειμένου να διασωθεί πολιτικά και να πάει στις εκλογές του 2024 με αξιώσεις επανεκλογής, δεδομένου ότι ο αντίπαλός του Donald Trump υπερισχύει;
Με τους Παλαιστίνιους αποφασισμένους για αγώνα μέχρις εσχάτων υπό την στήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, άρα για σύγκρουση «αντοχής» στο χρόνο, η στήριξη του Ισραήλ επιφέρει το ρίσκο μιας κλιμάκωσης με άγνωστες συνέπειες, αλλά και το γκρέμισμα των σχέσεων που προσπαθούσε να οικοδομήσει ως παρακαταθήκη της πολιτικής του.
Kαι αυτό δεν το θέλει .
Όπως και δεν θέλει η Ουάσιγκτον μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή

Αφορμή για να κλείσει το ουκρανικό;

Αν αποφασίσει να κλείσει το μέτωπο της Ουκρανίας, το ερώτημα είναι πώς, αφού όπως έχει εξελιχθεί ο πόλεμος η Ρωσία να κυριαρχεί «κατά κράτος», οπότε είναι παραδοχή ήττας, επικών διαστάσεων.
Επιπλέον, τέλος του πολέμου σημαίνει συμφωνία με την Ρωσία, άρα ικανοποίηση των αιτημάτων της, πράγμα που βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των φιλοδοξιών Zelensky, για το τέλος του πολέμου. 
Όμως, ο πόλεμος της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, του δίνει το «πάτημα» να αλλάξει το αφήγημα και να κλείσει αυτή τη σύγκρουση, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί πως τα όπλα που χρησιμοποιηεί η Χαμάς για την μαζική επίθεση της κατά του Ισραήλ «αποδειχθεί» πως προήλθαν από την Ουκρανία.
Όπως διατύπωσε η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Marjorie Taylor Greene, "πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να παρακολουθήσουμε τους σειριακούς αριθμούς οποιουδήποτε αμερικανικού όπλου που χρησιμοποιεί η Hamas εναντίον του Ισραήλ.
Προήλθαν από το Αφγανιστάν;
Ήρθαν από την Ουκρανία;
Είναι πολύ πιθανό και τα δύο" ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ (πρώην twitter) η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει επικρίνει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό;
θεωρητικά εύκολο γιατί θα του έδινε την αφορμή να απεγκλωβιστεί από μία κοστοβόρα σύγκρουση.
Πρακτικά, είναι... στατηγική καταδίκη για την πολιτική του, για το κύρος της υπερδύναμης και για τον ίδιο, γιατί θα αναγκαστεί να «θυσιάσει» την πολιτική (ίσως και πραγματική για κάποιους αναλυτές) επιβίωση του προέδρου Zelensky και τις φιλοδοξίες του για την ανάκτηση των ουκρανικών εδαφών, την ώρα που προσπαθεί να κλείσει νομικές εκκρεμότητες του γιου του Hunter που εμπλέκουν και τον ίδιο σε θέματα διαφθοράς και χρηματισμού από δοσοληψίες με την ουκρανική Burisma.
Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για τις εξελίξεις στο τόξο Ουκρανίας - Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης