Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Εκλογές σε Έσση – Βαυαρία: Επικράτηση CDU/CSU, εντυπωσιακή άνοδος του AfD

Γερμανία - Εκλογές σε Έσση – Βαυαρία: Επικράτηση CDU/CSU, εντυπωσιακή άνοδος του AfD
Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls
Επικράτηση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στην Έσση και στη Βαυαρία και εντυπωσιακή άνοδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) δείχνουν τα πρώτα exit polls από τις εκλογές στα δύο κρατίδια την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Βαυαρία η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του πρωθυπουργού Markus Söder κερδίζει τις εκλογές, καταγράφοντας ωστόσο το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της, 37% (-0,2 από τις προηγούμενες εκλογές).
Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 16% (-1,6), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η AfD με 15% και άνοδο κατά 4,8 μονάδες από τις εκλογές του 2018.
Ακολουθούν οι κυβερνητικοί εταίροι της CSU, Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) με 14%, αποτέλεσμα που επιτρέπει τη συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο κ. Söder έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με τους Πράσινους.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συρρικνώθηκε στο 8,5% (-1,2), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, καθώς με 3% έμειναν μακριά από το όριο τ0υ 5% (-2,1).
Στην Έσση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο συγκυβερνά με τους Πράσινους, μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς δεν κερδίζει απλώς τις εκλογές με 35,5%, αλλά ενισχύεται κατά 8,5 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 16% (+2,9), μαζί με το SPD, το οποίο όμως χάνει 3,8 μονάδες από το 2018. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15,5% και σοβαρές απώλειες, της τάξης του 4,3.
Το FDP δίνει στην Έσση τη μάχη της εισόδου του στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, καθώς η πρώτη πρόγνωση του δίνει ακριβώς 5% (-2,5).
Η συγκεκριμένη πρόγνωση επιτρέπει και εδώ τη διατήρηση της συγκυβέρνησης.
Bavaria & Hesse regional election exit polls : r/europe
Bavaria & Hesse regional election exit polls : r/europe
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης