Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken: Η Χαμάς πιθανότατα ήθελε να αποτρέψει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία

Blinken: Η Χαμάς πιθανότατα ήθελε να αποτρέψει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι λεπτομέρειες για τη νέα βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι μέρος του κινήτρου για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε να ήταν η διακοπή της πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέα βοήθεια προς το Ισραήλ, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στις ισραηλινές πόλεις καθώς η χώρα έζησε την πιο αιματηρή της σύγκρουση εδώ και δεκαετίες το Σάββατο (7/10) και στη συνέχεια έπληξαν Παλαιστίνιους με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα την Κυριακή (8/10), με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές και την κλιμάκωση της βίας να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια μείζονα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
«Δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι μέρος του κινήτρου μπορεί να ήταν η παρεμπόδιση των προσπαθειών για την συνεννόηση της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μαζί με άλλες χώρες που μπορεί να ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ», δήλωσε ο Blinken στο CNΝ.
Ο Blinken πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης λάβει υπόψη τις αναφορές για πολλούς Αμερικανούς που σκοτώθηκαν και αγνοούνται στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον ψάχνει να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι λεπτομέρειες για τη νέα βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, καθώς χαρακτήρισε την επίθεση στο Ισραήλ ως «τρομοκρατική επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση».
«Εξετάζουμε συγκεκριμένα πρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί.
Νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα», επισήμανε ο Blinken στο CNN.
Πρόσθεσε ότι επικρατούσε σχετική ηρεμία την Κυριακή (8/10) στο μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ, αλλά έντονες μάχες στη Γάζα, έναν παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ, ο οποίος έχει γίνει τόπος μαζικών διαμαρτυριών για εβδομάδες από ομάδες νέων με αντικείμενο για την κατοχή των Παλαστινιακών εδαφών και τον οικονομικό αποκλεισμό.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εμπλοκή του Ιράν στην τελευταία επίθεση στο Ισραήλ, αλλά αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο στη Γάζα.
Η επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/10)  αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα εισβολή στο Ισραήλ από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν μια ξαφνική επίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη στον πόλεμο του Yom Kippur πριν από 50 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης