Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - Τελεσίγραφο Visco (ΕΚΤ) στη Meloni να γίνει… Draghi: Μείωσε το έλλειμμα και… καθησύχασε τους επενδυτές για το χρέος

Ιταλία - Τελεσίγραφο Visco (ΕΚΤ) στη Meloni να γίνει… Draghi: Μείωσε το έλλειμμα και… καθησύχασε τους επενδυτές για το χρέος
«Γιατί ανησυχούν οι αγορές; Πιστεύω ότι είναι η ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες δυναμικές ανάπτυξης της οικονομίας», ανέφερε ο Ignazio Visco
Σε μια ιδιαίτερα χρωματισμένη πολιτικά ομιλία του ο απερχόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco νουθέτησε την πρωθυπουργό Giorgia Meloni να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών όσν αφορά το χρέος της χώρας (το οποίο είναι το υψηλότερο στη Ευρώπη, μετά από αυτό της Ελλάδας), μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και ακολουθώντας τις αναγκαίες για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις.
Ο Visco, που ολοκληρώνει τη θητεία του στα τέλη του μηνός μετά από 12 χρόνια στο συγκεκριμένο αξίωμα, δήλωσε στους FT, ότι η πρόσφατη άνοδος του κόστους δανεισμού της Ρώμης έδειξε ότι οι επενδυτές προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι σε ένα σπιράλ εξασθενημένων προοπτικών ανάπτυξης και υψηλού χρέους.
«Θα πρέπει να κατανοηθεί το γιατί ανησυχούν οι αγορές.
Δεν νομίζω ότι είναι οι φημολογίες για την χώρα. Πιστεύω ότι είναι η ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες δυναμικές ανάπτυξης της οικονομίας», ανέφερε ο Visco.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης πριν από 11 χρόνια.
Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα εν μέσω των έντονων κραδασμών στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, που βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων εν μέσω ρευστοποιήσεων, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Line chart of Real GDP, Q1 2009 = 100 showing Italy's growth has lagged other large European economies
Δημοσιονομικό έλλειμμα

Οι αγορές θορυβήθηκαν επίσης όταν η Ιταλία αναθεώρησε ανοδικά τον προηγούμενο μήνα το δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος και το επόμενο έτος και υποβάθμισε τον ρυθμό ανάπτυξης.
Η μεγαλύτερη συνέπεια είναι ότι το ιταλικό χρέος – ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη – αναμένεται να αυξηθεί από το 140% του ΑΕΠ, μετά από δύο έτη πτώσης.
«Η αύξηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ έχει να κάνει με τις πενιχρές επιδόσεις του ΑΕΠ», είπε ο Ignazio Visco, προειδοποιώντας ότι ακόμη και ο κλάδος υπηρεσιών επιβραδύνεται και είναι πιθανή μία ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αντί να κατηγορήσουν ωστόσο την εξασθενημένη ανάπτυξη, ορισμένοι υποστηρικτές της Meloni έχουν δηλώσει δημοσίως ότι οι διεθνείς επενδυτές – και οι εσωτερικοί πολιτικοί της αντίπαλοι – είναι αυτοί που δημιουργούν την αναστάτωση στις αγορές προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi έπεσε το 2011 μετά από μία κρίση που ώθησε τις ομολογιακές αποδόσεις της Ιταλίας σε άνοδο άνω των 570 μονάδων βάσης πάνω από τις αντίστοιχες της Γερμανίας.
Το spread, σήμερα κοντά στις 200 μονάδες βάσης, θεωρείται πεδίο ανησυχίας κατά τον Visco, καθώς είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.
Ωστόσο, ο Visco παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση της Meloni παρουσιάζει καλύτερη επίδοση απ΄ό,τι περίμεναν πολλοί ως προς τα δημοσιονομικά, αποφεύγοντας φορολογικές μειώσεις που έριξαν την Βρετανίδα πρωθυπουργό Liz Truss σε χρονο ρεκόρ από το αξίωμά της καθώς δεν έπεισε ότι δεν πρόκειται για μια απόπειτα δημοσιονομικου εκτροχιασμού.

Οι ανησυχίες των επενδυτών…

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στην Meloni να αναγνωρίσει ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν βάσιμες ανησυχίες σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, υψηλού ενεργειακού κόστους, εντάσεων στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού.
«Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις αγορές με δύο τρόπους: Πρώτον, με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για ανάπτυξη και δεύτερον, με βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη δράση για να αποφευχθούν δημοσιονομικές ανισορροπίες», είπε ο Βίσκο.
Επίσης, ο Visco δεν θεωρεί ότι οι προοπτικές για την Ιταλία είναι δυσοίωνες στο σύνολό τους.
Η Ρώμη έχει πολλούς δρόμους μέσω των οποίων θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων των 200 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και της διείσδυσης περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας.
Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην αγορά εργασίας από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρώπης
. Επίσης, η Ρώμη θα μπορούσε να ενσωματώσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μετανάστες στο εργατικό δυναμικό και να βελτιώσει τις ψηφιακές του δεξιότητες, κατά τον Visco.
Ignazio Visco
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης