Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές της Μέσης Ανατολής - Στο - 7% ο δείκτης του Ισραήλ, στο - 5,4% της Αιγύπτου

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές της Μέσης Ανατολής - Στο - 7% ο δείκτης του Ισραήλ, στο - 5,4% της Αιγύπτου
Ένας πόλεμος στη Γάζα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές του Ισραήλ από ό,τι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτιμούν αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Σε ελεύθερη πτώση έχουν περάσει τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολή, στον απόηχο της μεγάλης επίθεσης της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.
Ο δείκτης αναφοράς του Χρηματιστηρίου του Ισραήλ TA-35, χάνει 7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και τρία χρόνια.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης EGX30 της Αιγύπτου υποχωρεί ως και 5,4%, ο δείκτης Tadawul All Share της Σαουδικής Αραβίας υποχωρεί 1,2%, ενώ πτωτικά κινούνται επίσης οι αγορές μετοχών στο Κατάρ και το Κουβέιτ.
Η Παλαιστίνη ανέστειλε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της, επικαλούμενη τις «συνθήκες ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη» και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 9/10.
Η μεγάλη επίθεση της Χαμάς σηματοδοτεί την πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια και απειλούν να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε η χώρα του θα ξεκινήσει μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Χαμάς και θα εισβάλλει στη Γάζα.
Η σύγκρουση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ισραηλινή κοινωνία είναι διχασμένη απέναντι στην κυβερνητική συμμαχία τουNetanyahu με την ακροδεξιά του Ισραήλ και την προώθηση μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρυθμίσης που υποτάσσει τη δικαστική εξουσία στην εκτελεστική.
«Οι διαιρέσεις στην πολιτική ζωή του Ισραήλ θα υποχωρήσουν όσο η στρατιωτική απάντηση στη Γάζα είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής στο Ντουμπάι στην Tellimer, πάροχος έρευνας και δεδομένων για τις αναδυόμενες αγορές στους επενδυτές.
«Αυτό θα παραμείνει ένα τρωτό σημείο για όλες τις ισραηλινές τιμές περιουσιακών στοιχείων».
μεση_ανατολή.PNG

Η ισχυρή πτώση στις ισραηλινές μετοχές έστρεψε την προσοχή των επενδυτών στους κανόνες αναστολής συναλλαγών του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.
Αν η πτώση του δείκτη TA-35 φτάση το 8%, θα γίνει στάση συναλλαγών 30 λεπτών κι αν φτάσει το 12%, η αγορά θα κλείσει για μια μέρα.
Ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές του Ισραήλ από ό,τι οι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, λέει ο Ori Greenfeld, επικεφαλής στρατηγικής στο Psagot Investment House.
Εάν οι μάχες επεκταθούν, η οικονομία του Ισραήλ πιθανότατα θα πληγεί από την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης