Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασυνήθιστα ωμή δήλωση Juncker: Πλήρως διεφθαρμένη η Ουκρανία - Δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ασυνήθιστα ωμή δήλωση Juncker: Πλήρως διεφθαρμένη η Ουκρανία - Δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το μέγεθος της διαφθοράς στην Ουκρανία αποτέλεσε το επιχείρημα με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να κόψουν άλλες «λευκές επιταγές» προς το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
H Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είναι «διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας της», δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Ο Yunker καυτηρίασε επίσης τους σημερινούς Ευρωπαίους αξιωματούχους επειδή έδωσαν στους Ουκρανούς «ψεύτικες υποσχέσεις» σχετικά με το μέλλον της υποψηφιότητάς τους στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ δεν θα ήταν καλή «ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία».
«Όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας της. Παρά τις προσπάθειές της, δεν είναι έτοιμη για ένταξη· χρειάζεται μαζικές εσωτερικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
«Δεν πρέπει να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στους ανθρώπους απο την Ουκρανία που υποφέρουν υπερβολικά», εξήγησε.
Ο Yunker τόνισε περαιτέρω: «Είμαι πολύ θυμωμένος με κάποιες φωνές στην Ευρώπη που λένε στους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως».
«Οι διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων και τα κύματα των ευρωπαϊκών νομοθετικών αλλαγών που πρέπει να υιοθετήσουν οι χώρες προτού μπορέσουν να ελπίζουν ότι θα εισέλθουν συνήθως διαρκεί χρόνια ή ρεαλιστικά πάνω από μια δεκαετία».
Η Ουκρανία αναφέρεται  εδώ και καιρό ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη και μεταξύ των κορυφαίων στη διαφθορά χωρών του κόσμου. 
Και οι αιφνιδιαστικά ωμές δηλώσεις του Yunker μπορεί να οφείλονται στη ότι η έκταση της διαφθοράς στην Ουκρανία έχει αναδειχτεί πλέον σε  μείζον θέμα που αναγνωρίζεται όλο και ευρύτερα από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Υποχρεώνονται να το αναγνωρίσουν οι Ουκρανοί

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός βουλευτής Yaroslav Zheleznyak, πρώτος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα οικονομικά, παραδέχτηκε ότι η διαφθορά είναι ένα μείζον ζήτημα που έχει παίξει ρόλο στην παρακράτηση μέρους της εξωτερικής βοήθειας που υποσχέθηκε η Δύση στην Ουκρανία αλλά και στην απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να μπλοκάρουν την αμερικανική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Η μεγαλύτερη δημόσια καταγγελία σε βάρος μας αφορά τη διαφθορά», παραδέχτηκε ο Zheleznyak σε μια ανάρτηση του στο Χ, πρώην Twitter.
«Πρέπει να περάσουμε τις επόμενες 45 ημέρες χωρίς κανένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς», δήλωσε.
Υπενθυμίζετι ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέπεμψε  τους τελευταίους δύο μήνες αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και αρκετών άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας.
Το μέγεθος της διαφθοράς στην Ουκρανία αποτελεί άλλωστε το κεντρικό επιχείρημα με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι δικαιολογούν την άρνησή τους να κόψουν άλλες «λευκές επιταγές» προς το Κίεβο ή να συνεχίσουν τη ροή βοήθειας στην Ουκρανία, ειδικά τη στιγμή που οι Αμερικανοί παλεύουν με τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους ζωής και στέγασης.

Διακυβεύεται η συνέχιση της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ

Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση διακυβεύεται η συνέχιση της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, χωρίς την οποία ο Zelensky και η κυβέρνησή του όχι απλά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο αλλά και κινδυνεύουν με κατάρρευση, το Κίεβο δηλώνει ότι εργάζεται «φιλόδοξα» για να περάσει μεταρρυθμίσεις.
«Έχουμε πραγματοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων φίλων», ανέφερε δήλωση της ουκρανικής κυβέρνησης που δόθηκε στο CNN αυτή την εβδομάδα.
«Και οι φίλοι μας εκτιμούν την έμπρακτη υποστήριξή προς αυτές από το Υπουργικό μας Συμβούλιο, την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, τη Γενική Εισαγγελία και τις υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς. Η Ουκρανία είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς χορηγούς, καθώς και τις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης