Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εκλογές στην Βαυαρία και την Έσση - Νέοι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση Scholz

Γερμανία: Εκλογές στην Βαυαρία και την Έσση - Νέοι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση Scholz
Στις εκλογές της Βαυαρίας και της Έσσης ψηφίζει το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 8/10 οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το ποιες θα είναι οι νέες κρατιδιακές κυβερνήσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έναν ακόμη πονοκέφαλο στον καγκελάριο Olaf Scholz.
Η Έσση, που φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας όπου βρίσκονται μεγάλες εταιρίες όπως η Siemens και η BMW, είναι μεταξύ των πλουσιότερων κρατιδίων της Γερμανίας. Μαζί αντιστοιχούν επίσης περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας.
Περίπου 9,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες στη Βαυαρία και περίπου 4,3 εκατ. στην Έσση.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο μπλοκ CDU/CSU και στα δύο κρατίδια, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Scholz.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Το βασικό πρόβλημα του καγκελάριου  Olaf Scholz δεν έχει να κάνει με την έτσι κι αλλιώς σίγουρη ήττα  του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός των κρατιδιακών κοινοβουλίων οι εταίροι του στην κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελεύθεροι.
Το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner βρίσκεται ήδη εκτός κοινοβουλίου σε επτά κρατίδια και ενδεχομένως να πιστοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει καλό στο FDP».
Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες, είναι εύλογο λοιπόν οι Φιλελεύθεροι να γίνουν ακόμη πιο απαιτητικοί και δύσκολοι εταίροι για το SPD και τους Πράσινους, από τους οποίους - όπως έχει αποδειχθεί - τους χωρίζει άβυσσος.

Μετανάστευση και ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ARD, η δυσαρέσκεια για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κυρίως στα θέματα μετανάστευσης και ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό συντελεστή για την επιλογή της ψήφου των πολιτών. 
Το μεταναστευτικό παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης: τα κρατίδια διαμαρτύρονται ότι έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους, ενώ η ακροδεξιά επωφελείται από την αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένονται γύρω στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης