Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νικούν οι Ρώσοι στο Kupyansk, πλησιάζουν το Kharkiv - Χωρίς ρεύμα θα μείνουν οι Ουκρανοί το χειμώνα

Νικούν οι Ρώσοι στο Kupyansk, πλησιάζουν το Kharkiv - Χωρίς ρεύμα θα μείνουν οι Ουκρανοί το χειμώνα
Δεν μπορεί η Ουκρανία να επισκευάσει για το χειμώνα τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ρωσικά πλήγματα στο ενεργειακό της δίκτυο, αναγνώρισε  ο επικεφαλής της κρατικής της ενεργειακής εταιρείας
Σχετικά Άρθρα
(upd  10)  Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με νίκες στην περιοχή του Kupyansk στην περιοχή Kharkiv — δηλαδή το Χάρκοβο  - και τους απομένουν μόνο 7 ως 12 χλμ για να διανύσουν διαφορετικά τμήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Viktor Vodolatsky, ο οποίος συντονίζει τις κοινοβουλευτικές σχέσεις με το Λαϊκό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR).
Ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ενέργειας της χώρας Ukrenergo, Vladimir Kudritsky, παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να επισκευάσει όλες τις ενεργειακές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί πριν ξεκινήσει ο χειμώνας.
Περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές μέσα στους τελευταίους 12 μήνες,

Η εικόνα στο μέτωπο

Oι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν συνολικά 28 βομβαρδισμούς στο έδαφος του Donetsk (DPR), εκτοξεύοντας 93 πυρομαχικά, ανέφερε η τοπική στρατιωτική διοίκηση.
Οι επιθέσεις είχαν στόχο τις περιοχές Donetsk, Gorlovka, Yasinovataya και Golmovsky και οδήγησαν στην καταστροφή πέντε σπιτιών και δύο αστικών υποδομών.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ αμάχων.

Σε Donetsk και Kupyansk

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού, στην περιοχή Kupyansk, μονάδες της δυτικής διοίκησης, με την υποστήριξη της αεροπορίας, του πυροβολικού και βαριών συστημάτων φλογοβόλων, απέκρουσαν πέντε ουκρανικές αντεπιθέσεις κοντά στο Makeyevka στο LPR και στο Liman Pervyi κοντά στο Kharkiv.
Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28 της δυτικής διοίκησης,  υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροπλάνα, πραγματοποίησαν 12 επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ουκρανικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση Kupyansk, δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομάδας.
«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση Kupyansk, οι μονάδες της δυτικής ομάδας μάχης που χειρίζονται βαριά συστήματα φλογοβόλων πραγματοποίησαν πλήγμα σε προπύργια διμοιρίας της 32ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας κοντά στον οικισμό Ivanovka. Επιπλέον, αεροσκάφη επίθεσης εδάφους και Ka-52 και Mi -28 της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 12 πλήγματα με πυραύλους και βομβαρδισμούς σε ομάδες ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικό υλικό της 14ης και 32ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας στις περιοχές Sinkovka, Ivanovka, Stelmakhovka και Berestovoye», δήλωσε ο εκπρόσωπος Sergey Zybinsky.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Gvozdika, ένα οβιδοβόλο D-30, ένα πολωνικής κατασκευής αυτοπροωθούμενο πυροβολικό σύστημα Krab στις περιοχές Makeyevka, Zapadnaya, Lozovaya και Olgovka.
Ο εχθρός έχασε συνολικά τέσσερις διμοιρίες ανθρώπινου δυναμικού, ένα τεθωρακισμένο και δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η ρωσική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό εξαπέλυσαν πλήγμα στο προσωπικό και το υλικό του αντιπάλου στην 121η Περιφέρεια.
Ένα διοικητήριο καταστράφηκε κοντά στο χωριό Pobeda στo Donetsk.
Πυρομαχικά και αποθήκες καυσίμων καταστράφηκαν στις περιοχές Cherkassy, Kharkov και Poltava.

Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν 185 Ουκρανούς στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μονάδες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του νότιου Donetsk σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας περίπου 185 στρατιώτες την περασμένη ημέρα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε την Κυριακή  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στη νότια κατεύθυνση του Donetsk, μονάδες της ομάδας μάχης Ανατολή απέκρουσαν επίθεση από μια ομάδα επίθεσης της 127ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στον οικισμό Priyutnoye στην περιοχή Zaporizhia.
Επιπλέον, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιώτες και εξοπλισμό της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Novomikhailovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Ο εχθρός έχασε έως και 185 άτομα, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα πυροβόλο όπλο D-20 στη νότια περιοχή του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες,» σύμφωνα με τη Μόσχα.
russian_air.JPG

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ουκρανική στρατιωτική αποθήκη υλικού στην περιοχή της Οδησσού

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη στρατιωτικού εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού στην περιοχή της Οδησσού τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κοντά στην πόλη Ilyichevsk στην Περιφέρεια της Οδησσού, καταστράφηκε αποθήκη του ουκρανικού στρατού», ανέφερε η ανακοίνωσή της.

Σε Kherson και Zaporozhia

Σύμφωνα με το στρατιωτικό πρακτορείο, στην περιοχή Kherson, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 30 ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν δύο οχήματα και ένα οβιδοβόλο τις τελευταίες μέσα σε 24 ώρες.
Επιπλέον, δύο ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης εξοντώθηκαν.
Συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 της ουκρανικής αεροπορίας κοντά στο χωριό Preobrazenca.
Αναχαιτίστηκαν επτά ρουκέτες HIMARS αμερικανικής κατασκευής και τέσσερις πύραυλοι HARM.
Επιπλέον, συστήματα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου κατέστρεψαν ή εμπόδισαν 38 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στo Luhansk και στην περιοχή Zaporozhye.

Απώλειες για Ουκρανούς στη Zaporizhia

Ο ρωσικός στρατός εξόντωσε έως και 30 Ουκρανούς στρατιωτικούς στην περιοχή Zaporizhia στις 7/10 στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην κατεύθυνση της Zaporizhia , μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της 23ης, 65ης και 116ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στους οικισμούς Rabotino και Novodanilovka και στα βορειοδυτικά του οικισμού Verbovoye», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Μεταξύ άλλων καταστράφηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα και ένα όπλο M119 αμερικανικής κατασκευής.


Οι Ρώσοι κατέρριψαν δύο πυραύλους - τέρατα (S200) των Ουκρανών στην Κριμαία

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να επιτεθούν δυο φορές στην Κριμαία, με τροποποιημένους αμυντικούς πυραύλους S-200 που καταρρίφθηκαν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 7 Οκτωβρίου, περίπου στις 6 μ.μ. ώρα Μόσχας, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε τρομοκρατική επίθεση στην Κριμαία με πύραυλο εδάφους- αέρος S-200 που επανεξοπλίστηκε σε όπλο κρούσης.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας εντόπισαν έγκαιρα τον ουκρανικό πύραυλο και τον κατέρριψαν στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέα ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας με το ίδιο όπλο εκδηλώθηκε 4 ώρες αργότερα.
«Γύρω στις 10:00 μ.μ. ώρα Μόσχας στις 7 Οκτωβρίου, το καθεστώς του Κιέβου έκανε άλλη μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας, χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο αεράμυνας S-200 που επαναπροορίστηκε για επίθεση εδάφους. Η πυραυλική άμυνα εντόπισε αμέσως τον στόχο και τον ανατίναξε στον αέρα», ανέφερε το υπουργείο.
Στις 6 Οκτωβρίου, η Ουκρανία είχε επιχειρήσει και επίθεση με drone σε ρωσικές εγκαταστάσεις, κοντά στην Κριμαία.
Το drone καταστράφηκε από τα συστήματα αεράμυνας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας 10 χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία.

Καταρρίφθηκε ουκρανικό drone κοντά στη Μόσχα που μετέφερε 10 κιλά TNT

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε από τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες πάνω από την περιοχή Ίστρα κοντά στη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου, μετέφερε εκρηκτικά που ισοδυναμούν με 10 κιλά TNT, δήλωσε η διοικητική επικεφαλής της περιοχής Tatyana Vitusheva.
«Στο πλαίσιο της ερευνών που έγιναν σε δάσος όπου είχαν πέσει τα θραύσματα του drone, ανακτήθηκε ένα κοντέινερ που ήταν προσαρτημένο στο drone για τη μεταφορά εκρηκτικών», έγραψε η Vitusheva στο Telegram.
Σύμφωνα με την ίδια, η εκρηκτική ουσία που ήταν αποθηκευμένη στο δοχείο ισοδυναμούσε με 10 κιλά TNT.
Μια ομάδα πυροτεχνουργών που έφτασε στην περιοχή κατέστρεψε το κοντέινερ μέσω ελεγχόμενης έκρηξης, πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Επικεφαλής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας: Έχουμε ζημιές σε 300 ενεργειακές εγκαταστάσεις μας, θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα

Ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ενέργειας της χώρας Ukrenergo, Vladimir Kudritsky, παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να επισκευάσει όλες τις ενεργειακές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί πριν ξεκινήσει ο χειμώνας.
Περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας German Galushchenko.
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χειμερινής περιόδου με τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2022 και τελείωσε το Μάρτιο, το ηλεκτρικό δίκτυο της  Ουκρανίας είχε δεχτεί 271 πλήγματα. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πληγμάτων στο δίκτυο μας έχει αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τα 300», είπε ο Vladimir Kudritsky μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rada.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ενέργειας της χώρας Ukrenergo, η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να επισκευάσει όλες τις κατεστραμμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις πριν από την έναρξη της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.
Σύμφωνα με το Reuters, η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, που προηγουμένως υπολογιζόταν σε 37 GW, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα είναι 19 GW.
Το ερευνητικό κέντρο της Σχολής Οικονομίας του Κιέβου εκτιμά ότι η άμεση ζημιά που έχει προκληθεί στην ενεργειακή υποδομή της χώρας έως τον Ιούνιο του 2023 θα είναι 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι σήμερα, οι καταστροφές στο ενεργειακό δίκτυο δεν αποτελούσαν αξεπέραστο πρόβλημα για την Ουκρανία λόγω του σχετικά ζεστού καιρού, τις έγκαιρες επισκευές, τις δυνατότητες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τις εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη, αλλά ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πιο σκληρός από τον προηγούμενο, ανέφερε το πρακτορείο.


map_1_2.png

map_2_1.png

mapl_3.png

map_4.png

map_5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης