Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβουλεύσεις Putin με Aliyev και Pashinyan για την κατάσταση στο Nagorno Karabakh

Διαβουλεύσεις Putin με Aliyev και Pashinyan για την κατάσταση στο Nagorno Karabakh
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συζήτησε την κατάσταση μέσα και γύρω από το Nagorno Karabakh με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Ο Putin, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 71α γενέθλιά του, έχει ήδη πολλές συνομιλίες με ξένους ηγέτες.
«Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έθιξαν τα σχετικά θέματα της διμερούς ατζέντας καθώς και περιφερειακά θέματα.
Για παράδειγμα, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το Karabakh συζητήθηκε με τον Ilham Aliyev και τον Nikol Pashinyan», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά στο Nagorno Karabakh.
Το Μπακού ανακοίνωσε ότι ξεκινά αυτό που περιέγραψε ως «τοπικά αντιτρομοκρατικά μέτρα» και ζήτησε την αποχώρηση των αρμενικών στρατευμάτων από την περιοχή. Το Ερεβάν, με τη σειρά του, είπε ότι δεν υπάρχουν αρμενικές δυνάμεις στο Καραμπάχ, αποκαλώντας αυτό που συνέβαινε «πράξη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων και να επιστρέψουν στην προσπάθεια να διευθετήσουν διπλωματικά το ζήτημα του Karabakh.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη συμμετοχή του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος για την αναστολή των αντιτρομοκρατικών μέτρων στο Karabakh.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Yevlakh του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Αζερμπαϊτζάν και Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ, προκειμένου «να συζητηθούν τα ζητήματα της επανένταξης».
Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Samvel Shahramanyan, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νagorno Karabakh (NKR) υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση του μη αναγνωρισμένου κράτους με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο τοπικός αρμενικός πληθυσμός έχει λάβει οδηγίες να εξετάσει τις προτάσεις επανένταξης που υποβάλλει το Μπακού και να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή θα μετεγκατασταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης