Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικό: Κινητικότητα από Κατάρ και Τουρκία για ειρηνευτικές συνομιλίες

Ουκρανικό: Κινητικότητα από Κατάρ και Τουρκία για ειρηνευτικές συνομιλίες
Η διεθνής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και η πρόταση από την Ντόχα
Αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 ότι η Ντόχα θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει διπλωματικές αποστολές από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Το Κατάρ διαδραμάτισε πρόσφατα κρίσιμο ρόλο στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν.
Σε συνέντευξή του στο Newsweek, ο διπλωμάτης του Mohammed bin Abdulaziz Al Khulaifi δήλωσε ότι η Ντόχα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αν μας ζητηθεί να μεσολαβήσουμε στη σύγκρουση της Ουκρανίας, θα είμαστε φυσικά έτοιμοι να εργαστούμε για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την επίτευξη ειρήνης στην Ευρώπη», δήλωσε.
«Στην πραγματικότητα, το Κατάρ υποστηρίζει κάθε εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης.
Όπως ήταν η θέση μας από την αρχή, συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση διακοπή της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία»
.
Πριν από τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο πρόσφερε στον Λευκό Οίκο μια πρόταση που περιελάμβανε τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Η διεθνής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα σχεδιάζει να φιλοξενήσει διεθνή συνάντηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η οποία θα έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές, σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από ένα ευρύ φάσμα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη συνάντηση και είναι ακόμη άγνωστο εάν η Κίνα θα στείλει εκπρόσωπό της, ανέφεραν οι πηγές.
Στην ημερήσια διάταξη είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού Προέδρου Zelensky και η πρόθεση του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής φέτος για να συζητηθεί αυτή η πρωτοβουλία.
Οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης θα είναι μια τρίτη συνάντηση, μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Δανία τον Ιούνιο και στη Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο.

To ιστορικό

Η κυβέρνηση Joe Biden αρνήθηκε να εμπλέξει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin σε πολλά από τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης της Μόσχας.
Μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ και η Τουρκία φιλοξένησαν Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές για συνομιλίες.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Ουάσιγκτον απέτρεψε ενεργά τις διαπραγματεύσεις.
Ο Al Khulaifi σημείωσε ότι το Κατάρ ήταν «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ και η Ντόχα διαπραγματεύτηκε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Εκτός από τη διαμεσολάβηση της πρόσφατης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν και τις ΗΠΑ, το Κατάρ παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Khulaifi πρότεινε επίσης ότι το Κατάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία κρατουμένων ως εφαλτήριο για διαπραγματεύσεις για περαιτέρω βελτίωση της σχέσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Η συμφωνία «ήταν το αποτέλεσμα δύο και πλέον ετών διπλωματίας που ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών».
Ελπίζει ότι η συμφωνία «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερες συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και άλλες εκκρεμείς διαφωνίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης