Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το Ισραήλ «δείχνει» το Ιράν για την επίθεση της Χαμάς – H «τυφλή» Μossad και ο πολιτικός σάλος κατά του Biden

Γιατί το Ισραήλ «δείχνει» το Ιράν για την επίθεση της Χαμάς – H «τυφλή» Μossad  και ο πολιτικός σάλος κατά του Biden
Πολιτικός σάλος στις ΗΠΑ για την πρωτοφανή αποτυχία του Biden
Σε μια πρώτη ανάγνωση στα διεθνή ΜΜΕ, δύο ήταν οι κύριες αιτίες της του παγκόσμιου αιφνιδιασμού για την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.
Πρώτον, η ιστορικών διαστάσεων αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να προβλέψουν μία τέτοιας έκτασης επίθεση από τη Χαμάς.
Δεύτερον, το colpo grosso των Ιρανών που περίπου… χρηματοδότησαν με κεφάλαια από τις ΗΠΑ την επίθεση της Χαμάς, η οποία αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο των γεωπολιτικών εντάσεων στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Οι χειρισμοί Biden και η πολιτική κατακραυγή στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν την κίνηση της κυβέρνησης Biden ότι η απόφασή της να απελευθερώσει παγωμένα ιρανικά κεφάλαια στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων έπαιξε ρόλο στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Το Σάββατο (7/20) , ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι «είμαστε σε πόλεμο» αφού ένοπλα στελέχη της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση, διεισδύοντας στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τα βίντεο φάνηκαν να δείχνουν Παλαιστίνιους μαχητές να πυροβολούν περαστικούς στους δρόμους της ισραηλινής πόλης Sderot, και οι παλαιστινιακές ρουκέτες από τη Γάζα σκότωσαν μια Ισραηλινή γυναίκα.
Εν μέσω της πιο σοβαρής κλιμάκωσης στη χώρα από τότε που το Ισραήλ και η Χαμάς πολέμησαν έναν 10ήμερο πόλεμο το 2021, οι χρήστες στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) αναφέρθηκαν στην κίνηση της κυβέρνησης Biden να επιτρέψει τη μεταφορά 6 δισ. δολ.  στο από τη Νότια Κορέα στο Κατάρ.
Αυτό επέτρεψε στις διεθνείς τράπεζες να επιτρέψουν τη μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν μια άμεση σύνδεση μεταξύ της συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, το οποίο χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τη Χαμάς, και ζητά την καταστροφή του Ισραήλ.
Ο συντηρητικός σχολιαστής James Rogerts δήλωσε στο Fox News: «Θα ήθελα να δω τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των ΗΠΑ να ανοίγουν μια έρευνα για το πώς διανεμήθηκαν αυτά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια που μόλις έστειλε ο Biden στο Ιράν.
Συγκεκριμένα, πήγε κάτι στη Χαμάς πριν από αυτή την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ».
Ο Bryan E. Leib, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας CASEPAC (Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού Παντού!), έγραψε ότι "η σφαγή που εκτυλίσσεται στο #Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει όταν ο Joe Biden ενθαρρύνει το Ιράν. Η #Hamas δεν θα μπορούσε να λειτουργούν αν όχι για τα $$ από την Τεχεράνη."
Ο δεξιός πολιτικός σχολιαστής Jack Posobiec δημοσίευσε τη θέση ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump είχε προβλέψει ότι τα κεφάλαια για το Ιράν θα χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα για απαγωγές.
«Αυτό ακριβώς βλέπουμε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί».
Εν τω μεταξύ, ο εκδότης του The Jewish Chronicle, Jake Simmons έγραψε στο X ότι, εκτός από αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η επίθεση ήταν μια «βαθιά αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράν».
«Η Χαμάς χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη... την οποία οι ΗΠΑ κατευνάζουν και επιτρέπουν τους τελευταίους μήνες, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στα ταμεία του καθεστώτος», πρόσθεσε.
«Επιπλέον, οι κυρώσεις για το πετρέλαιο δεν επιβάλλονται πλέον αυστηρά.
Το Ιράν τώρα παράγει έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ο Biden  κλείνει τα μάτια», είπε ο Σάιμονς, με τα χρήματα να "ενισχύουν την ικανότητα του Ιράν να υπονομεύει, να κυριαρχεί και να παρεμβαίνει σε όλη την περιοχή... τα φρικιαστικά αποτελέσματα της οποίας βλέπουμe στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είπε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ «έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την βία και την τρομοκρατία».
Adviser to Iran's Supreme Leader expresses support for Palestinian attacks - Iranian media | Reuters
Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

«Σήμερα είδαμε το αληθινό πρόσωπο της Χαμάς.
Ένας στρατός τρομοκρατών του οποίου ο μοναδικός στόχος είναι η εν ψυχρώ δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των αντιπροσώπων τους διοικητές στο Ιράν, πραγματοποίησαν μια απρόκλητη, ειδεχθή επίθεση στο εβραϊκό κράτος σε μια εβραϊκή ιερή ημέρα.
Αθώοι άμαχοι κάτοικοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και πολλοί εξακολουθούν να δέχονται επίθεση», έγραψε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιsaac Herzog στη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο» και κάλεσε τις χώρες να καταδικάσουν απερίφραστα τη Χαμάς, καθώς και τους «συμμάχους και υποστηρικτές τους στο Ιράν».
Μέλη του ιρανικού Majlis (κοινοβουλίου) υποστήριξαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2023 τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα Al-Aqsa» του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.
Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ και θα «σταθεί στο πλευρό» των Παλαιστινίων μαχητών μέχρι την τελική απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του κύριου ιερού της, της πόλης της Ιερουσαλήμ , δήλωσε ο Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Υποστράτηγος Rahim Safavi.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη σημερινή επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
«Θα κάνουμε τα πάντα, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά επίσης και για να τιμωρήσουμε όλους τους υπεύθυνους», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Ron Prosor το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023.
Η ηγεσία της Χαμάς έλαβε την απόφαση να επιτεθεί στο Ισραήλ απρόκλητα, είπε, προσθέτοντας ότι και το Ιράν ευθύνεται.
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν βρίσκεται από πίσω», εκτίμησε ο πρέσβης και σχολίασε ότι η Τεχεράνη κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.
Ο Prosor έκανε λόγο για μια «τερατώδη» επίθεση εις βάρος αμάχων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
«Ρουκέτες εκτοξεύονται αδιάκοπα, σπίτια καίγονται και πολίτες συλλαμβάνονται όμηροι.
Ο λαός της Γάζας πρέπει να γνωρίζει ότι η ηγεσία της Χαμάς έλαβε πράγματι την απόφαση και θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει τώρα», σημείωσε.
Turkish intelligence uncovers 'ghost' Mossad network | Daily Sabah
O ρόλος του Ιράν

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στο Ιράν, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σε δημοσίευμα επισήμανε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από Παλαιστίνιους.
Τα Παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι αρκετοί Ισραηλινοί είχαν αιχμαλωτιστεί από μαχητές και τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν βίντεο που προφανώς δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τανκ. Ο ισραηλινός στρατός γνώριζε αναφορές για αιχμαλώτους, είπε πηγή ασφαλείας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε ότι οι δυνάμεις της επιχειρούσαν εντός της Γάζας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Το δίκτυο Iran International ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ορισμένοι Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πίστευαν ότι μια πλήρης σύγκρουση ήταν δυνατή εντός εβδομάδων.
Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές τους τελευταίους μήνες ότι η λιβανική Hezbollah συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα ισραηλινά σύνορα και απειλεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική αντιπαράθεση με Παλαιστίνιους.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant απείλησε τον Αύγουστο 2023 ότι εάν η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εμπλακεί σε σύγκρουση, οι Ισραηλινοί θα βομβαρδίσουν τον Λίβανο πίσω «στη πέτρινη εποχή».
Η Hezbollah εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».
Η δήλωση προσέθεσε ότι ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε όσους αναζητούν εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία επί δεκαετίες ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ, ενέτεινε τη ρητορική της νωρίτερα φέτος, με αξιωματούχους να καλούν επανειλημμένα τους Παλαιστίνιους και άλλες «αντιστασιακές δυνάμεις» να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εντός του Ισραήλ. Ιρανοί αξιωματούχοι άρχισαν ανοιχτά να παίρνουν τα εύσημα για την υποστήριξη που παρέχουν σε μαχητικές ομάδες, όπως η λιβανική Hezbollah που ενεργούν ως πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στην περιοχή.
Τον Αύγουστο, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η Επαναστατική Φρουρά εξέδωσε μια δήλωση που ζητούσε την απελευθέρωση του al-Quds (Ιερουσαλήμ) και την αφαίρεση του «καρκινικού όγκου, του Ισραήλ» από τον παγκόσμιο χάρτη.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ιράν και Ιράν στηρίζουν την αιματηρή επίθεση της Χαμάς
Οι διπλωματικές κινήσεις παραπλάνησης

Η παλαιστινιακή επίθεση έρχεται τη στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Το Ιράν έχει καταδικάσει σθεναρά κάθε κίνηση των αραβικών χωρών να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να απομονώσει περαιτέρω το ιρανικό καθεστώς στην περιοχή.
Στις 3 Οκτωβρίου, ο ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei επανέλαβε τη σφοδρή αντίθεσή του, λέγοντας ότι οι χώρες που επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ παίρνουν μεγάλο ρίσκο. "Η θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι ότι οι χώρες που κάνουν το στοίχημα της εξομάλυνσης με το Ισραήλ θα χάσουν. Ποντάρουν σε ένα χαμένο άλογο".
Ο Jason Brodksy, διευθυντής πολιτικής του United Against A Nuclear Iran, τόνισε τις συναντήσεις τον περασμένο μήνα μεταξύ της Χαμάς, της PIJ και των φατριών του PFLP, στην Τεχεράνη, στις οποίες συμμετείχαν οι ηγέτες των ομάδων, οι οποίες λέει ότι «παρέχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με την [την] οργάνωση του αυτή η επίθεση στο Ισραήλ σήμερα».
Πολλοί Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ.
Ο γνωστός αντιφρονών Masih Alinejad μίλησε υπέρ του έθνους, καταδικάζοντας τις επιθέσεις και φέρνοντας την ευθύνη στα χέρια του ιρανικού καθεστώτος.
Σε μια μακροσκελή δήλωση στο X, έγραψε: «Εμείς οι Ιρανοί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η ηγεσία της Χαμάς επισκέφτηκε τον Ali Khamenei,, τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, όπου ο Khamenei εξέφρασε άμεσες απειλές καταστροφής κατά Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ πεθαίνει».
Κάλεσε για άλλη μια φορά τα δυτικά kat;ath να ορίσουν το IRGC που ενορχηστρώνει την περιφερειακά αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πληρεξουσίων του που περιβάλλουν το Ισραήλ στον Λίβανο, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
With Iran in mind, Israel's security brass warms to US defense pact -  Al-Monitor: Independent, trusted coverage of the Middle East
Γιατί οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έμειναν τυφλές;

Ο David Khalfa, διευθυντής στο North Africa and Middle East Observatory στο γαλλικό think tank Fondation Jean-Jaurès, λέει ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται την περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων που διανύει το Ισραήλ για να εξαπολύσει την επιχείρηρη «Καταιγίδα Al-Aqsa»..
«Είναι μια μεγάλη αποτυχία για τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Μια αποτυχία που θα μπορούσε ακόμη και να χαρακτηριστεί ως ιστορική και χωρίς υπερβολές, θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη το 1973» επισημαίνει.
Το Ισραήλ είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, έτοιμη να μπει στη μάχη ανά πάσα στιγμή
. Είναι σαφές ότι υπήρξε ένας βαθμός ανετοιμότητας, πιθανότατα ένα λάθος στην ανάλυση και την εκτίμηση εκ μέρους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και στην προετοιμασία των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων [για μια επίθεση σαν αυτή].
Φαίνεται ότι ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Η χώρα βρίσκεται στην ομίχλη του πολέμου και η επιτυχία της επιχείρησης της Χαμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, αλλά και από κοινούς ελιγμούς του στρατού.
Η επίθεση ήταν τρισδιάστατη - έγινε σε ξηρά, θάλασσα και από αέρος.
Αυτό μάλλον εξέπληξε τους Ισραηλινούς.
Το Ισραήλ είναι μια χώρα που βασίζεται στην τεχνολογία της για να προβλέψει τις απειλές και να τις εξουδετερώσει πριν προκύψουν.
Είναι σαφές ότι υπήρχε ένα θέμα σχετικά με την πρόβλεψη και πιθανώς πρόβλημα στην ανάλυσή τους όσον αφορά το επίπεδο απειλής.
Το σενάριο που περίμεναν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν μια εισβολή από τον Βορρά, μέσω της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Ήταν τυφλοί», επισήμανε.
Iran - IDSF
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης